Željezo s vitaminom C i bakrom
Moderna konvencionalna medicina bori se protiv bolesti izravno, uz pomoć lijekova, operacija i cijelog niza terapija. Međutim, danas smo sve više svjesni da se iskonsko zdravlje postiže tek uz zdrav i snažan imunološki sustav koji je u optimalnoj funkciji. Upravo se imunološki sustav bori protiv mikroorganizama – uzročnika bolesti i dirigira procesom izliječenja. Od dana rođenja, naš je organizam izložen stalnim „napadima“ bakterija, virusa i ostalih patogenih čestica, a imunološki sustav predstavlja jedinstveni štit od bolesti kojim nas je opskrbila majka priroda.
Imunološki sustav sastoji se od dva izrazito različita entiteta. Jedan dio sustava je nespecifičan, što znači da napada i odolijeva svemu s čime dođe u kontakt, dok drugi specifičan imunitet, ovisno o vrsti napada s kojim se suočava, proizvodi antitijela protiv točno određenih napadača. (1)
Nutritivni status je iznimno bitan za aktivnost imunološkog sustava. Primjera radi, malnutricija (pothranjenost) je najčešći uzrok oslabljenog imuniteta na svijetu (2). Adekvatni unos mikronutrijenata od ključne je važnosti za pravilan rad imuniteta, a u tom se kontekstu ističu željezo, vitamin C i bakar budući da doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava.
Željezo je važna komponenta proteina i enzima koji sudjeluju u prijenosu i skladištenju kisika te proizvodnji energije. (3) Dovoljne količine željeza nužne su za učinkoviti imunološki odgovor budući da željezo sudjeluje u proizvodnji T limfocita i generaciji reaktivnih kisikovih spojeva koji ubijaju patogene. Stoga i ne čudi da se deficit željeza vrlo brzo očituje na imunitetu. Neadekvatna funkcija neutrofila i T limfocita kao i smanjen broj T stanica i stanica prirodnih ubojica su samo neki od učinaka koji su primijećeni kod deficita željeza. (4, 5) Posljedica je oslabljen imunitet i veća podložnost infekcijama.
Uz željezo, adekvatan unos vitamina C je od ključne važnosti za pravilan rad imunološkog sustava. Vitamin C, naime, ima ulogu u proizvodnji i funkciji leukocita odnosno bijelih krvnih stanica i to osobito neutrofila, limfocita i fagocita. Dodatno, vitamin C povećava apsorpciju ne-hem željeza (željeza koje je prisutno u biljnim izvorima i koje organizam teže iskorištava nego željezo iz životinjskih izvora) i time povećava biodostupnost ovog važnog minerala. (6). Studije pokazuju da se niske vrijednosti imunoloških parametara kakve nalazimo u pacijenata s lošim statusom vitamina C mogu povećati unosom vitamina C u obliku dodatka prehrani. (7,8) Da dodaci vitamina C mogu biti od koristi pokazuju i meta-analize studija koje su proučavale njegovog učinak na prehladu. Iako pripravci vitamin C nisu uspjeli prevenirati nastanak bolesti, u dozi od 200 mg dnevno pokazali su se učinkoviti u smanjenu intenziteta i trajanja simptoma prehlade. (7, 9)
Vitamin C je nerijetko u dodacima prehrani dostupan u kombinaciji s bioflavonoidima, a riječ je o vrsti biljnih pigmenata topljivih u vodi koje često nalazimo u voću i povrću bogatom vitaminom C, posebice u citrusima.
Bakar je sastavni dio brojnih važnih enzima, poput citokrom c oksidaze koja ima ulogu u proizvodnji energije nužne za funkciju imunoloških stanica ili superoksid dismutaze koji sudjeluje u zaštiti stanica imuniteta od slobodnih radikala. Čak i malen nedostatak bakra odražava se negativno na aktivnost T-limfocita i fagocita. (10) Deficit bakra očituje se neutropenijom odnosno smanjenim brojem vrlo važnih bijelih krvnih stanica, neutrofila(11) što može povećati rizik od raznih infekcija. Korist bakra za imunitet pokazuje studija na životinjama koja je utvrdila da pripravak bakra povećava aktivnost enzima s važnim ulogama u imunitetu te samim time poboljšava imunološki odgovor. (12)
Sandra Krstev Barać
Literatura: 1. Nye KE: The basics of immunology for the non-immunologist. In: Hughes DA, Darlington LG, Bendich A, eds. Diet and human immune function. Totowa, New Jersey: Humana Press, 2004; 3-15. 2. Katona P, Katona-Apte J: The interaction between nutrition and infection. Clin Infect Dis 2008; 46(10): 1582-8. 3. Wood RJ, Ronnenberg AG: Iron. In: Shils ME, Shike M, Ross AC, et al., eds. Modern nutrition in health and disease, 10th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2006; 248-270. 4. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies(NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to iron and formation of red blood cells and haemoglobin (ID 249, ID 1589), oxygen transport (ID 250, ID 254, ID 256), energy-yielding metabolism(ID 251, ID 1589),function of the immune system (ID 252, ID 259), cognitive function (ID 253) and cell division (ID 368) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 on request from the European Commission. EFSA Journal 2009; 7(9):1215. 5. Hunt JR, 2005. Iron. In: Encyclopedia of Human Nutrition.Caballero B, Allen L, Prentice A (eds.). Oxford. Elsevier Ltd, 2nd ed. 6. Lane DJ, Richardson DR. The active role of vitamin C in mammalian iron metabolism: Much more than just enhanced iron absorption! Free Radic Biol Med. 2014;75C:69-83. 7. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin C and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 129, 138, 143, 148), antioxidant function of lutein (ID 146), maintenance of vision (ID 141, 142), collagen formation (ID 130, 131, 136, 137, 149), function of the nervous system (ID 133), function of the immune system (ID 134),function of the immune system during and after extreme physical exercise (ID 144), non-haem iron absorption (ID 132, 147), energy-yielding metabolism (ID 135), and relief in case of irritation in the upper respiratory tract (ID 1714, 1715) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 on request from the European Commission. EFSA Journal 2009; 7(9):1226. 8. Tauler P, Aguilo A, Gimeno I, Noguera A, Agusti A, Tur JA, Pons A,. Differential response of lymphocytes and neutrophils to high intensity physical activity and to vitamin C diet supplementation. Free Radic Res 2003, 37, 931-938. 9. Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jan 31;1:CD000980. 10. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to copper and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 263, 1726), function of the immune system (ID 264), maintenance of connective tissues (ID 265, 271, 1722), energy yielding metabolism (ID 266), function of the nervous system (ID 267), maintenance of skin and hair pigment (ID 268, 1724), iron transport (ID 269, 270, 1727), cholesterol metabolism (ID 369), and glucose metabolism (ID 369) pursuant to Article 13(1)of Regulation (EC) No 1924/2006 on request from the European Commission. EFSA Journal 2009; 7(9):1211. 11. Prohaska JR, 2006. Copper, in BA Bowman and MR Russell (ed.) Presen t Knowledge in Nutrition, ILSI, Washington DC, 458-470. 12. Senthilkumar P, Nagalakshmi D, Ramana Reddy Y, Sudhakar K. Effect of different level and source of copper supplementation on immune response and copper dependent enzyme activity in lambs. Trop Anim Health Prod. 2009 Apr;41(4):645-53.