Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

DP - Ostali dodaci prehrani

Cijena ovog proizvoda je trenutno snižena!

Artikl je uspješno dodan u košaricu!

Matična mliječ

ekstrakt

Prodajna cijena: 86,00 kn 112,00 knKolekcija: Dodaci prehrani - Ostali

Šifra: 1505

Količina: 30 tableta

Matična mliječ je gusta, homogena supstanca bijele do blijedo žućkaste boje i vrlo složenog kemijskog sastava.

Matična mliječ je složena prirodna tvar koju proizvode pčele. U pčelinjoj zajednici služi kao hrana koja ima svojstvo usmjeravanja razvoja ličinke u maticu ili pčelu radilicu. Prvih nekoliko dana sve su ličinke hranjene matičnom mliječi, međutim, vrlo brzo mliječ postaje ekskluzivna hrana za buduće kraljice roja odnosno matice. Matica je u odnosu na ostale pčele do 60% veća, živi 50 puta dulje i može dati čak 2000 jajašaca dnevno. Može se reći da je upravo mliječ zaslužna za njen razvitak, veliku reproduktivnu sposobnost i dugovječnost.

Matična mliječ je gusta, homogena supstanca bijele do blijedožućkaste boje i vrlo složenog kemijskog sastava. Najveći dio zauzima voda (50-60%) zatim slijede proteini (18%), ugljikohidrati (15%), lipidi (3-6%), minerali (1,5%) i vitamini (B-kompleks). Mnoge biološki aktivne supstance matične mliječi uzrokuju povoljne fiziološke učinke u organizmu. 10-hidroksi-2-decenska kiselina (10-HDA) je nezasićena masna kiselina karakteristična za matičnu mliječ koja za sada nije pronađena drugdje u prirodi. Pripisuju joj se farmakološki učinci kao što je antitumorska i antibiotska aktivnost te jačanje imunološkog sustava. Iz tih je razloga matična mliječ široko komercijalno rasprostranjena te se po cijelom svijetu koristi u medicinske svrhe. Osim u medicini, matična mliječ se koristi i u sklopu „anti-aging“ terapije, jer se pokazalo da 10-HDA ima ulogu u poticanju sinteze kolagena koji se smatra čuvarom mladosti. Posebno valja istaknuti utjecaj matične mliječi na lipide krvne plazme. Istraživanja pokazuju kako ima sposobnost smanjiti ukupnu razinu kolesterola, ali i razinu „lošeg“ kolesterola u krvi čime pruža zaštitu od kardiovaskularnih bolesti. Povoljan utjecaj na organizam ima i zbog snažnog antioksidativnog djelovanja. Neutralizacijom štetnog djelovanja slobodnih radikala sprječava oksidaciju biomolekula (lipida, proteina i DNA) čime štiti od raznih bolesti poput ateroskleroze, hipertenzije, dijabetesa i starenja. Osim znanstvenih dokaza i iskustvo potvrđuje blagotvorne učinke matične mliječi. Poznata je tradicionalna terapijska pomoć kod mnogih stanja kao što su anemija, astma, menstrualni bolovi, artritis i sterilitet. Neka istraživanja ukazuju da bi mogla pomoći u poboljšanju apetita, koncentracije, pamćenja i psihofizičke izdržljivosti kod ljudi.

Za postizanje povoljnih učinaka na zdravlje preporuča se uzimanje dnevne doze za odrasle od 400-600 mg matične mliječi u svježem stanju što odgovara količini od oko 130-200 mg koncentrata u liofiliziranom obliku odnosno u kapsulama. Za djecu se preporučuju dvostruko manje doze. Matična mliječ je izrazito osjetljiva na vanjske uvjete tijekom čuvanja. Najosjetljivija je u svježem obliku, a šteti joj toplina, svjetlost, vlaka, zrak i kemijski čimbenici. Postupkom liofilizacije se mliječ pretvara u prah i u takvom se stanju može čuvati i nekoliko godina. Nisu utvrđeni štetni učinci čak i pri višim dozama i kod stalne upotrebe.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender/Vitaminoteka

Sastojci u dnevnoj dozi (dvije tablete):                                                                   %PU*

Matična mliječ ekstrakt

(ekvivalent 1500 mg matične mliječi dobiven ekstrakcijom 4:1)

 

375 mg

-

* preporučeni dnevni unos

Pretražite naš web!

Kamo pripada ovaj proizvod?

DP - Ostali dodaci prehrani

Mnogi od nas posežu za dodacima prehrani kako bi se osigurali od potencijalnih prehrambenih propusta ili sa željom da se zaštite od različitih bolesti. Vitaminski i mineralni pripravci predstavljaju osnovu dodataka prehrani, no ova se skupina iz dana u dan nadopunjuje novootkrivenim aktivnim tvarima podrijetlom iz hrane te biljnog svijeta.

Proizvodi na popustu za srpanj - više vrijednosti za Vaš novac

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba

 

Lak za nokte, pretty pink

Lak za nokte, pretty pink

extra long lasting

Magnezij citrat

Magnezij citrat

dodatak prehrani

Trputac

Trputac

tekući dodatak prehrani