Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

DP - Ostali dodaci prehrani

Cijena ovog proizvoda je trenutno snižena!

Artikl je uspješno dodan u košaricu!

Morski kolagen + vitamini C i B3

za ljepotu i zdravlje kože

Prodajna cijena: 12,30 €    17,00 €

Najniža cijena u 30 dana: 17,00 €Kolekcija: Dodaci prehrani - Ostali

Šifra: 1509

Količina: 60 cps

Kolagen u službi zdravlja i ljepote

Kolagen je zasigurno najzastupljeniji protein u našem tijelu – predstavlja glavnu komponentu vezivnog tkiva koje čini tetive, ligamente, kožu i mišiće. Ovaj protein je neophodan za održavanje elastičnosti kože, strukture zglobova i tetiva te integriteta kostiju i mišića, ali i za zaštitu organa.

Poznato je da je naše tijelo sposobno samo proizvesti kolagen, no kako starimo, tako ono postepeno gubi tu sposobnost. Dodatno, smanjenju sposobnosti proizvodnje kolagena svakako doprinose i loše životne navike, kao što su pušenje, pretjerano izlaganje suncu te nepravilna prehrana.

Blagodati kolagena kao dodatka prehrani

Kada govorimo o kolagenu u obliku dodatka prehrani najčešće se spominje onaj porijeklom iz mora, dobiven postupkom hidrolize, odnosno cijepanjem molekule na manje dijelove kako bi ga naše tijelo moglo lakše apsorbirati. Osim toga, poželjno je da dolazi u kombinaciji s vitaminima B3 i C jer je bez ovih vitamina pravilna sinteza kolagena u organzimu nezamisliva.

Vitamin B3, poznatiji kao niacin, sastavni je dio skupine B – vitamina, a interesantan nam je iz razloga što utječe na povećanje proizvodnje kolagena u našem tijelu. S druge strane, bez adekvatnog unosa vitamina C prehranom i dodacima prehrani, naše tijelo nije u mogućnosti proizvesti i pohraniti kolagen, zbog čega ovaj poznati antioksidans  ima nezamjenjivu ulogu kofaktora u proizvodnji kolagena.

Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo kako dodaci prehrani s kolagenom sve više dobivaju na popularnosti, a njihovo blagotvorno djelovanje potvrđuje i zavidan broj znanstvenih istraživanja.

  • Zglobovi

Kolagen pomaže u održavanju integriteta hrskavice, tkiva koje „oblaže“ i štiti naše zglobove. Kako se količina kolagena u tijelu s godinama smanjuje, tako se povećava rizik za razvoj degenerativnih bolesti zglobova, kao što je osteoartritis.

Znanstvenici smatraju da uzimanje kolagena u obliku dodatka prehrani utječe na smanjenje upalnog stanja te može stimulirati proizvodnju kolagena u organizmu, a samim time i smanjiti bol u zglobovima kao jedan od tipičnih simptoma osteoartritisa.

  • Koža

Kolagen je jedna od osnovnih komponenata strukture kože. Procjenjuje se da se u prve 4 godine menopauze sinteza kolagena smanjuje za čak 30%, a posljedice su gubitak elastičnosti i hidracije kože te pojava bora.

Dvostruko slijepa studija kontrolirana placebom, objavljena u časopisu Skin Pharmacology and Physiology, potvrdila je učinak hidrolizata kolagena kao dodatka prehrani na elastičnost i čvrstoću kože. U istraživanju je sudjelovalo 69 žena dobi 35-55 godina koje su tijekom 8 tjedana uzimale 2,5 g ili 5 g hidrolizata kolagena dnevno ili pak placebo. Rezultati su pokazali statistički značajno poboljšanje vlažnosti i elastičnosti kože u skupini ispitanica koje su uzimale kolagen kao dodatak prehrani.

  • Mišići

Poznato je kako kolagen čini 1-10% mišićnog tkiva te sudjeluje u održavanju snage i pravilne funkcije mišića. Iako je potrebno provesti dodatne studije kako bi se utvrdio cjelokupni potencijal kolagena u sintezi mišićnog tkiva, do sada je poznato da uzimanje dodataka prehrani s kolagenom može utjecati na povećanje rasta i snage mišića u starijih osoba kod kojih je prisutan gubitak mišićne mase.

  • Kosti

Naše kosti značajnim su dijelom izgrađene od kolagena, koji im daje strukturu i pomaže u održavanju njihove čvrstoće. Kako starenjem dolazi do smanjenja koncentracije kolagena, tako se smanjuje i koštana masa što posljedično može dovesti do smanjenja gustoće kostiju, povećanja rizika od lomova kostiju, odnosno razvoja osteoporoze.

Kolagen kao dodatak prehrani može pomoći u smanjenju rizika od osteoporoze. Tako su rezultati jedne studije objavljene u časopisu Nutrients pokazali kako je u ispitanica koje su tijekom 12 mjeseci uzimale hidrolizirani kolagen u dozi od 5 g zabilježeno povećanje vrijednosti mineralne gustoće kostiju za 7%, u odnosu na ispitanice koje nisu uzimale kolagen.

Pojam mineralne gustoće kostiju je mjera za količinu mineralnih tvari u kostima, a niska vrijednost ove mjere povezana je s većim rizikom od osteoporoze. 

Tena Škunca, mag.nutr. / Vitaminoteka

Literatura:

König D, Oesser S, Scharla S, Zdzieblik D, Gollhofer A. Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women—A Randomized Controlled Study. Nutrients. 2018; 10(1): 97.

Porfírio E, Fanaro GB. Collagen supplementation as a complementary therapy for the prevention and treatment of osteoporosis and osteoarthritis: a systematic review. Rev. Bras. Geriatr. Gerontol., 2016; 19(1):153-164.

Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55.

Schauss AG, Stenehjem J, Park J, Endres JR, Clewell A. Effect of the novel low molecular weight hydrolyzed chicken sternal cartilage extract, BioCell Collagen, on improving osteoarthritis-related symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Agric Food Chem. 2012; 60(16):4096-101.

 

Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože.

Vitamin B3 doprinosi održavanju normalne kože.

Sastojci u dnevnoj dozi (2 kapsule)                                  %PU*

Morski kolagen

 

800 mg

-

Vitamin C (L-askorbinska kiselina)

160 mg

200

Vitamin B3

32 mg

200.2

*PU = preporučeni dnevni unos

Pretražite naš web!

Kamo pripada ovaj proizvod?

DP - Ostali dodaci prehrani

Mnogi od nas posežu za dodacima prehrani kako bi se osigurali od potencijalnih prehrambenih propusta ili sa željom da se zaštite od različitih bolesti. Vitaminski i mineralni pripravci predstavljaju osnovu dodataka prehrani, no ova se skupina iz dana u dan nadopunjuje novootkrivenim aktivnim tvarima podrijetlom iz hrane te biljnog svijeta.

Proizvodi na popustu za lipanj - više vrijednosti za Vaš novac

Mineral Care hranjiva krema

Mineral Care hranjiva krema

za sve tipove kože

Sapun s konopljinim proteinima

Sapun s konopljinim proteinima

Prirodni, blagi, ekstra fini sapun.

HAPRO gel

HAPRO gel

s hamamelisom, vražjom kandžom i eukaliptusom

Zaštitni balzam za usne

Zaštitni balzam za usne

aktivno štiti usne