Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

DP - Biljni dodaci prehrani

Artikl je uspješno dodan u košaricu!

Kurkuma & Bioperine

vegetarijanska formulacija

kombinacija super začina

Prodajna cijena: 98,00 kn / 13,01 €Kolekcija: Dodaci prehrani - Biljni

Šifra: 1419

Količina: 60 kapsula

Kurkuma 500mg i Bioperine 5mg

Svjetski fenomen kombinacije super začina!

Najvažnije koristi:

  • mnogo zdravstvenih prednosti
  • pobjednička superhrana
  • izuzetna vrijednost i bioraspoloživost nutrijenata

Indijski šafran ili kurkuma (Curcuma longa) je biljka iz obitelji đumbirovki (Zingiberaceae) od čijeg se korijena intenzivno žute boje dobiva istoimeni aromatični začin, nezaobilazni sastojak curry mješavine. Ljekovita svojstva ove čuvene biljke već su tisućljećima poznata u indijskoj medicini, a posljednjih godina objavljena su brojna istraživanja koja potvrđuju pozitivni učinak kurkume na zdravlje našeg organizma. U kombinaciji sa BioPerine povećana je bioraspoloživost kurkume, te BioPerine povećava termogenezu, postupak koji podržava izgaranje masti i poboljšanu aporpciju hranjivih tvari.

 

https://pyrus.hr/files/images/0000000346.png

Sastojci u dnevnoj dozi (jedna kapsula):

 

 

% PU*

Kurkuma

500 mg

/

BioPerine®

5 mg

/

*PU – dnevni preporučeni unos

Indijski šafran ili kurkuma  (Curcuma longa) je biljka iz obitelji đumbirovki (Zingiberaceae) od čijeg se korijena intenzivno žute boje dobiva istoimeni aromatični začin, nezaobilazni sastojak curry mješavine. Ljekovita svojstva ove čuvene biljke već su tisućljećima poznata u indijskoj medicini, a posljednjih godina objavljena su brojna istraživanja koja potvrđuju pozitivni učinak kurkume na zdravlje našeg organizma.

Kurkumin – prirodni protuupalni sastojak

Svoja ljekovita svojstva kurkuma može zahvaliti spojevima iz skupine kurkuminoida, od kojih najveću važnost ima upravo spoj kurkumin.

Kurkumin je glavni aktivni sastojak kurkume, a posjeduje snažna antioksidativna svojstva i protuupalni učinak. Udio kurkumina u kurkumi nije visok, iznosi u prosjeku 3,14% po jedinici mase. Također, dokazano je kako se kurkumin vrlo slabo apsorbira u krvotoku. Zbog toga se kurkumu preporuča uzimati u kombinaciji s piperinom, aktivnim sastojkom crnog papra.

Naime, rezultati brojnih istraživanja, poput onog objavljenog u časopisu Planta Medica pokazuju kako se apsorpcija kurkumina znatno povećava ako se uzima u kombinaciji s piperinom. U spomenutom kliničkom istraživanju sudjelovali su zdravi odrasli muškarci dobi 20 do 26 godina, a bili su podijeljeni u dvije skupine. Jedna je skupina uzimala samo kurkumin, dok je druga uz kurkumin dobivala i piperin, odnosno Bioperine® – patentirani i zaštićeni ekstrakt crnog papra. Rezultati su pokazali da je dodatak piperina povećao bioraspoloživost kurkumina za čak 20 puta. Znanstvenici su zaključili kako piperin povećava koncentraciju kurkumina u serumu i njegovu bioraspoloživost na način da utječe na povećavanje apsorpcije kurkumina bez nepoželjnih nuspojava.

Kurkuma i antioksidativni kapacitet

Poznato je kako su oksidativna oštećenja, odnosno djelovanje slobodnih radikala u organizmu jedan od glavnih uzročnika starenja i mnogih bolesti. Zbog toga je uloga antioksidansa da štiti organizam od slobodnih radikala od izrazite važnosti.

Dokazano je kako kurkumin, zahvaljujući svojoj kemijskoj strukturi, posjeduje značajna antioksidativna svojstva. Istraživanja pokazuju da djeluje na dva načina – najprije neutralizira djelovanje slobodnih radikala, a zatim i stimulira aktivnost antioksidativnih enzima prisutnih u našem organizmu.

Kurkuma i upalna stanja

Akutna upalna stanja su zapravo vrlo važna za organizam jer mu pomažu da se na taj način bori protiv patogena poput bakterija. Međutim, problem nastaje kada se u organizmu razviju kronična upalna stanja u kojima se naš organizam bori protiv vlastitog tkiva. Danas se vjeruje kako su takva kronična upalna stanja u pozadini mnogih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, karcinomi, metabolički sindrom te razne degenerativne bolesti.

Istraživanja su dokazala kako kurkumin pokazuje snažno protuupalno djelovanje na molekularnoj razini, a njegova učinkovitost usporediva je i s određenim protuupalnim lijekovima.

Kurkuma i rizik od bolesti srca  

Kurkumin pokazuje i pozitivni učinak na nekoliko čimbenika koji igraju važnu ulogu u razvoju bolesti srca. Tako je u jednom istraživanju, objavljenom u časopisu American Journal of Cardiology, sudjelovala 121 osoba koja je bila podvrgnuta operaciji ugradnje srčane premosnice. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupne – jedna skupina je dobivala placebo, a druga kurkumin nekoliko dana prije i nakon operacije. Rezultati su pokazali kako je skupina koja je dobivala kurkumin imala 65% manji rizik od srčanog udara, u odnosu na skupinu koja je dobivala placebo.

Kurkuma i Alzheimerova bolest

Alzheimerova bolest je jedna od najčešćih neurodegenerativnih bolesti u svijetu. Nažalost, još uvijek ne postoji adekvatan način liječenja ove bolesti.

Poznato je kako upalna stanja i oksidativna oštećenja igraju važnu ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti, a jedna od ključnih odlika bolesti je nakupljanje amiloidnih plakova. Iako su potrebna dodatna opsežna, detaljna istraživanja, rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Alzheimer's Disease pokazuju djelovanje kurkumina na smanjenje spomenutih plakova što ukazuje na njegovo potencijalno djelovanje u smanjenju napredovanja bolesti.

Kurkuma i artritis

Artritis je upalna bolest koja se najviše očituje na zglobovima. Istraživanja pokazuju da kurkumin, zbog svojeg protuupalnog djelovanja, može pomoći u liječenju simptoma artritisa i to učinkovitije od nekih protuupalnih lijekova.

Kurkuma i depresija

Kurkumin pokazuje i obećavajuće rezultate u liječenju depresije. U malom istraživanju koje je objavljeno u časopisu Phytotherapy Research sudjelovalo je 60 pacijenata s dijagnosticiranom depresijom koji su nasumično bili podijeljeni u 3 skupine. Jedna je skupina dobivala lijek iz skupine antidepresiva, druga skupina je uzimala kurkumin, a treća je skupina dobivala kombinaciju antidepresiva i kurkumina. Nakon 6 tjedana uzimanja, rezultati su pokazali kako je kurkumin doveo do poboljšanja sličnog onom koje je primijećeno u skupini koja je dobivala samo antidepresiv. Najbolji napredak je primijećen u skupini koja je dobivala kombinaciju antidepresiva i kurkumina.

Snaga BioPerina

Nažalost, sama kurkuma je prilično ograničena niskom bioraspoloživosti u crijevima, međutim super dodatak od 5mg BioPerina pokazuje znatno poboljšana svojstva brojnih terapijskih sredstava, uključujući kurkumu. Osim povećanja bioraspoloživosti kurkume, BioPerine povećava termogenezu, postupak koji podržava izgaranje masti i poboljšanu apsorpciju hranjivih tvari.

Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender

Literatura:

Aggarwal, BB, Harikumar, KB (2009) Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. Int J Biochem Cell Biol 41(1): 40- 59.

Chainani-Wu N (2003) Safety and anti-inflammatory activity of curcumin: a component of tumeric (Curcuma longa). J Altern Complement Med 9(1): 161-8.

Chandran, B, Goel, A (2012) A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res 26(11): 1719-25.

Lal, B, Kapoor, AK, Asthana, OP, Agrawal, PK, Prasad, R, Kumar, P, Srimal, RC (1999) Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis. Phytother Res 13(4): 318-22.

Libby P (2002) Inflammation in atherosclerosis. Nature 420(6917): 868-74.

Lumeng, CN, Saltiel, AR (2011) Inflammatory links between obesity and metabolic disease. J Clin Invest 121(6): 2111–2117.

Menon  VP, Sudheer, AR (2007) Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Adv Exp Med Biol 595: 105-25.

Sanmukhani, J, Satodia, V, Trivedi, J, Patel, T, Tiwari, D, Panchal, B, Goel, A, Tripathi, CB (2014) Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial. Phytother Res 28(4): 579-85.

Shoba, G, Joy D, Thangam J, Majeed M, Rajendran, R, Srinivas, PSSR (1998) Influence od Piperine on the Pharmacokinetics of Curcumin in Animals and Human Volunteers. Planta Med 64: 353-56.

Tayyem, RF, Heath, DD, Al-Delaimy, WK, Rock, CL (2006) Curcumin content of turmeric and curry powders. Natur Cancer 55(2): 126-31.

Wongcharoen, W, Jai-Aue, S, Phrommintikul, A, Nawarawong, W, Woragidpoonpol, S, Tepsuwan, T, Sukonthasarn, A, Apaijai, N, Chattipakorn, N (2012) Effects of curcuminoids on frequency of acute myocardial infarction after coronary artery bypass grafting. Am J Cardiol 110(1): 40-4.

Zhang, L, Fiala, M, Cashman, J, Sayre, J, Espinosa, A, Mahanian, M, Zaghi, J, Badmaev, V, Graves, MC, Bernard, G, Rosenthal, M (2006) Curcuminoids enhance amyloid-beta uptake by macrophages of Alzheimer's disease patients. J Alzheimers Dis 10(1): 1-7.

 

 

Pretražite naš web!

Kamo pripada ovaj proizvod?

DP - Biljni dodaci prehrani

Mnogi od nas posežu za dodacima prehrani kako bi se osigurali od potencijalnih prehrambenih propusta ili sa željom da se zaštite od različitih bolesti. Vitaminski i mineralni pripravci predstavljaju osnovu dodataka prehrani, no ova se skupina iz dana u dan nadopunjuje novootkrivenim aktivnim tvarima podrijetlom iz hrane te biljnog svijeta.

Proizvodi na popustu za kolovoz - više vrijednosti za Vaš novac

Dnevna krema za lice

Dnevna krema za lice

s UV zaštitom - SPF 15

EyeShadow Pen, amber lights

EyeShadow Pen, amber lights

vodootporno sjenilo u olovci

Zeleni čaj

Zeleni čaj

standardizirani plus ekstrakt

Krema za tijelo i ruke

Krema za tijelo i ruke

s aloe verom i glicerinom