Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Vodopija

Vodopija, zvana još cikorija, radič, konjska trava, modri cvijet trajna je i zeljasta biljka, visoka i do 1 metar. Korijen joj je debeo, vretenast, izvana taman, iznutra bijel. Stabiljka je uglata, tvrda, uspravna i puna gorkog mliječnog soka. U gornjim dijelovima je razgranata i pokrivena kratkim dlakama. Prizemni listovi su veliki, dugački i nazubljeni, a oni na stabiljci kraći i duguljasto kopljasti. Cvjetne glavice modre su boje, ponekad ružičaste ili bijele. Biljka cvate od srpnja do rujna.

List i cvijet sabiru se ljeti, a korijen u rano proljeće i jesen kad je najdeblji. Najviše djelotvornih tvari korijen ima u jesen. Vodopija raste svuda po Hrvatskoj, po vrlo suhim mjestima, uz staze, livade, pašnjake, putove i rubove šuma. Ponegdje se i uzgaja. Korijen vodopije sadrži inulin, cikorietol i druge derivate voćnog šećera, pektin, kalij, željezo, kalcij i natrij. U suhom stanju sadrži još fruktozu, pentosan i mast. Još su stari narodi poznavali ovu biljku, naročito kao djelotvornu pomoć za probleme jetre.

Grčki liječnik Dioskurid propisivao ju je za jačanje probavnih organa, a Galen ju je koristio protiv očnih bolesti i trovanja. Početkom 20. stoljeća vodopija se često uzgajala kao zamjena ili dodatak kavi. Zbog velike količine inulina koji sadrži, vodopija se najčešče koristi za poboljšanje rada jetre, žučnog mjehura, bubrega i stimulativno utječe na cijeli metabolizam. Pospješuje izlučivanje žuči i mokraće, pomaže kod gihta i teškoća s probavnim organima. Čaj od vodopije sprječava nakupljanje sluzi i pritisak u želucu, čisti jetru, slezenu i bubrege pomažući izlučivanje štetnih tvari iz tijela putem mokraće. Zahvaljujući svojoj gorkosti izuzetno dobro djeluje na probavni sustav, pospješuje apetit, izlučivanje probavnih i želučanih žlijezda, te pražnjenje crijeva. Vodopija kao i sve biljke iz porodice glavočika služi i kao hrana za dijabetičare. Pomaže kod razdražljivosti, neraspoloženja, noćnog buđenja i sličnih stanja. Sok od vodopije čisti krv, zaustavlja bacanje krvi i pomaže kod slabokrvnosti, jer sadrži dosta željeza.

Oblozi djeluju na kožne tegobe, naročito ekceme, te pomažu kod upale porebrice i slijepog crijeva. Sirup od vodopije naročito se preporučuje djeci kod glista, zatvora i sličnih tegoba.

Proizvodi na popustu za veljaču - više vrijednosti za Vaš novac

Anti-age lift serum

Anti-age lift serum

kolagen, elastin, ulje noćurka

Sapun kamilica

Sapun kamilica

prirodni sapun, ručno proizveden, dermatološki testirano

Sapun ruža

Sapun ruža

prirodni sapun, ručno proizveden, dermatološki testirano

EyeShadow Pen, gleam peach

EyeShadow Pen, gleam peach

vodootporno sjenilo u olovci