Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Timijan - Majčina dušica

Timijan - Majčina dušica

Timijan je trajna biljka, drvenastog donjeg dijela iz kojeg izlaze uspravne dvadesetak cenitmetara visoke vriježe crvenkaste boje. Listovi su jajoliki, sitni, na vrhu zašiljeni, kratkih petiljki. Grimizni ili modri cvjetovi tvore na vršcima stabiljke okrugle cvatove, jakog i ugodnog mirisa. Postoje dvije vrste timijana: poljski i vrtni. Poljski timijan raste po suhim travnjacima, uz jarke i putove, iznadspilja i uz more.

Vrtni timijan (majčina dušica) uzgaja se u vrtovima.

Timijan sadrži željezo, kalcij, eterično ulje, smolu, tanin, gorke tvari, saponozide i fenolske spojeve, timol, cimen, borneol, linalol i pimen, koji biljci daju jako antiseptičko djelovanje. Stari Grci dobro su poznavali timijan i tvrdili su da ublažava upale crijeva i jetre, smiruje grčeve, regulira menstruacije i smiruje sve vrste spazama. Karlo Veliki je čak naređivao uzgajanje ove biljke, jer je znao za njena pozitivna djelovanja.

Timijan djeluje stimulativno i tonično, pa se preporučuje protiv svih organskih slabosti, naročito živčanog sustava (depresije, apatije), te krvožilnog sustava (koji se očituje u vrtoglavici, glavobolji, šum u ušima). Osim toga timijan je i prijatelj želuca i probavnog sustava što opravdava njegovu upotrebu u kuhinji (kod pripremanja mesa, umaka, juha). Timijan djeluje antispazmično, što znači da suzbija sve vrste grčeva, od hripavca i kašlja do drhtavice, želučanih grčeva, te astme i nesanice. Pospješuje mokrenje, pa se preporučuje protiv slabosti bubrega i mokraćnog mjehura, protiv zadržavanja mokraće, reuma i uloga. Izuzetno pozitivno djelovanje ima kod svih smetnji dišnog sustava, posebice kod prehlade, angine, bronhitisa, upale pluća i upale porebrice. Timijan ima jako antiseptično djelovanje: kao što u atmosferi svojom aromom eliminira viruse i bakterije (zahvaljujući timolu), iste klice uništava i u ljudskom organizmu. U vanjskoj pripremi timijan se koristi za dezinfekciju rana, čireva, opekotina te je vrlo učinkovit kod uganuća, modrica, uloga, reume i zubobolje. Kupke od timijana djeluju protiv rahitisa i bolova prsa kod žena.

Proizvodi na popustu za travanj - više vrijednosti za Vaš novac

intenzivna noćna krema

intenzivna noćna krema

s matičnom mliječi, medom i maslinovim uljem

Lak za nokte, deep black

Lak za nokte, deep black

extra long lasting

Lak za nokte, pretty pink

Lak za nokte, pretty pink

extra long lasting

Intensive care šampon za kosu

Intensive care šampon za kosu

s eteričnim uljem mandarine i pantenolom