Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Ružmarin

Ružmarin je zimzelena, grmovita biljka visine oko 1 metar. Listovi su čvrsti i uski, tamnozelene boje. Između listova, na krajevima ogranka razvijaju se na malim petiljkama ljubičasto-plavi cvjetovi. Oni imaju vrlo jak miris sličan kamforu, a okus aromatičan, ljut i pomalo gorak. Ružmarin cvate od ožujka do svibnja, ponekad i u rujnu, a raste u suhim, kamenitim predjelima Dalmacije, Primorja i otoka.

Kao ukrasna biljka uzgaja se u parkovima i vrtovima. On sadrži kalcij, eterično ulje u kojem ima pinena, kamfona, kamfora, tanina, gorke tvari, glikozid, limunsku kiselinu, erikolin, pektin i smolu. Pripisuje mu se čudesna moć, ali s pravom, jer je istina da je on izvrstan lijek protiv reumatizma, obamrlosti, paralize, vrtoglavice, živčanih smetnji, bolesti dišnih organa, jetre, pa čak i spolne nemoći.

Čaj od ružmarina povećava apetit, liječi probavne smetnje, nadutost trbuha, nervozu želuca i crijeva, te pomaže kod zatvora i tvrde stolice. Ružmarin je prirodan lijek protiv slabokrvnosti i navale krvi u glavu, omaglice, slabosti tijela nakon gripe, fizičkih i intelektualnih napora. Zbog svog opuštajućeg i antidepresivnog djelovanja ružmarin pomaže kod problema povezanih sa slabom cirkulacijom. Imajući u vidu sve te osobine, zaslužio je počasno mjesto u svakoj kuhinji. Prvenstveno moramo dati prednost kod pripremanja umaka i juha, te mesa sa roštilja.

Uz ružmarin je vezana i jedna lijepa legenda. On je bio miljenik jedne kraljice kojoj je poklonio vječnu mladost i pomogao joj u ljubavi. Zahvaljujući njemu mađarska kraljica Elizabeta, iako je tada imala 72 godine i sva bila zgrčena od reumatizma, toliko se pomladila, proljepšala da se kralj Poljske u nju smrtno zaljubio i ponudio joj brak. To se dogodilo u 14. st., a recept joj je, kako kaže legenda, dao jedan anđeo.

"Vodica mađarske kraljice" bila je zapravo u rakiji ukuhan ružmarin. Zato i ne čudi što je kraljicu jednostavno preporodio. Tako se spomenuta vodica prenijela potomstvu, praćena i dalje legendom o njenoj čudotvornoj moći i o tome da joj je kumovao jedan anđeo.

Proizvodi na popustu za kolovoz - više vrijednosti za Vaš novac

Sensitive Protect

Sensitive Protect

s nevenom, sladićem, vitaminom C i E i uljem verbene

Torba za kupovinu

Torba za kupovinu

25 godina Pyrusa

Multi vitamini i minerali

Multi vitamini i minerali

s kulturama bakterija i fruktooligosaharidima

Lak za nokte, warm red

Lak za nokte, warm red

extra long lasting