Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Peršin

Peršin

Peršin je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta, aromatična biljka s tankim, bijelim i repastim korijenom. Stabiljka je gola, malo žljebasta i uglasta. Listovi peršina različitog su oblika, a cvjetovi su složeni u štitac. Cvjetni vjenčić je žućkasto-zelene boje. Cvate u svibnju i lipnju, a sjeme sazrijeva u kolovozu i rujnu. 

Porijeklom je iz zemalja oko istočnog dijela Sredozemnog mora, odakle se raširio po svim zemljama južne Europe. Danas se često uzgaja po vrtovima kao omiljena začinska biljka.

Ovom vjerojatno najčešće korištenom začinu još od vremena Grka i Rimljana pripisuju različite čarobne moći. Stari Grci su ga davali kao hranu konjima za borbu, peršinovim lišćem bi okrunili pobjednike olimpijskih igara i pjesnike. Smatrali su ga i za simbol smrti, posipali bi ga preko grobova svojih mrtvih kako bi pokojnima donio sreću. U srednjem vijeku su vjerovali da sjeme tako kasno klija jer mora prije nego isklija sedam puta do vraga i nazad. Također su vjerovali da presađivanje peršina znači nesreću, pa su ga zato vrtlari izbjegavali. Peršinovo sjeme smatralo se i lijekom protiv kuge.

Peršin je bogat vitaminom C, betakarotenom, vitaminima i skupine B, među kojima je i traženi i neophodni B12. Hranjiva vrijednost se očituje u obilju minerala kao što su kalij, željezo, kalcij, magnezij, mangan, fosfor i dr. Njegova hlapljiva ulja, osobito apiol, djeluju antiseptički i pomažu kod infekcija i vrućice.

Peršinov plod i njegovo ulje djeluje dijuretično, pomažu u izlučivanju soli iz organizma. Stoga se često koristi kod bolesti bubrega, upale prostate, otežanog mokrenja, oticanja nogu, nadutosti od plinova, reumatizma, artritisa, gihta, debljine i celulita. Svježe zdrobljeno lišće pomaže kod bolova u uhu i zubobolje. Djeluje i na spolne žlijezde i kod neplodnosti.

Peršin kuhanjem gubi vitamin C, stoga ga je najbolje uzimati svježeg. Svjež je naročito koristan u liječenju slabokrvnosti zbog pomanjkanja željeza, jer vitamin C koji sadrži olakšava apsorpciju željeza. Čaj od sjemena peršina snižava tjelesnu temperaturu, opušta glatke mišiće u cijelom tijelu, olakšava glavobolje, migrene, astmu, grčeve u trbuhu, iritaciju mjehura i dispepsiju. Potiče krvotok i dobro djeluje na živčani sustav, te ublažava letargiju i anksioznost. Nakon poroda uzimanje peršina pomaže normalizaciji maternice i pojačava stvaranje mlijeka. U vanjskoj primjeni peršin je poznato sredstvo za njegu lica i sjaj kose. Pomaže prirodno izbjeljivanje pjega, mrlja i sličnih promjena na koži, djeluje antiseptično na posjekotine i rane, a ublažava i nadražaje od uboda insekata. Žvakanjem svježeg peršinova lišća uklanja se miris luka i češnjaka.

Proizvodi na popustu za veljaču - više vrijednosti za Vaš novac

Beta karoten

Beta karoten

iz alge Dunaliella Salina

Koenzim Q10

Koenzim Q10

 

C kompleks 500 mg

C kompleks 500 mg

s bioflavonoidima, šipkom, rutinom i hisperidinom

Mineral Care hranjiva krema

Mineral Care hranjiva krema

za sve tipove kože