Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Noni

Noni, latinski Morinda citrifolia, plod je s Tahitija i spada u skupinu 80 ljekovitih biljaka koje pripadaju medicinski najdjelotvornijoj biljnoj grupi starog svijeta Rubiaceae. Raste samonikla, a daje plodove tijekom cijele godine. Berba je 12 puta godišnje. Ovo voće, koje se već stoljećima efikasno koristi u Polineziji, na Tahitiju i Havajima, tek je u današnje vrijeme postalo opće poznato.

Proces prerade nonija počinje prirodnom fermentacijom koja traje od 3 - 6 mjeseci. Kad je fermentacija gotova, hladno se voće preša i dobija se sok.

Opće je poznato da su voće i povrće potrebni organizmu. Noni svojim bogatim sadržajem hranljivih tvari i svestranim djelovanjem nadilazi sva očekivanja.
Noni je jedina biljka koja sadrži 155 biološki djelotvornih sastojaka. Sadrži 18 različitih aminokiselina, koje pospješuju razvoj mišića i ujedno sprječavaju njihovo razgrađivanje. Ovo djelovanje se višestruko ispoljava prilikom redovnog treniranja. Natrij, kalij, željezo, mangan i magnezij koji se nalaze u sastavu nonija, doprinose zadovoljenju dnevnih potreba organiz-ma za mineralnim tvarima.
Pored toga sadrži i specijalne tvari, koje pospješuju protok tvari između stanica, tako da imaju regenerativno djelovanje. Sastojak skopoletin podržava funkciju štitne žlijezde, povećava nivo serotonina i melatonina u organizmu sprječavajući time promjene raspoloženja, odnosno vrlo povoljno utječe na sposobnost prilagođavanja dnevnim promjenama, te regulira ciklus sna. Noni pospješuje proizvodnju azotnog oksida koji u kombinaciji sa skopoletinom omogućava opuštanje arterija, čime igra značajnu ulogu u smanjenju visokog krvnog tlaka nastalog uslijed napetosti i stresa. Pored toga azotni oksid sudjeluje u poboljšanju prokrvljenosti tkiva, smanjuje sklonost ka nastajanju ugrušaka, čime štiti organizam od infarkta i od izlijeva krvi u mozak. Svojim antioksidativnim djelovanjem čini obranu od oksidacije štetnog, LDL-kolesterola, i time ima značajan doprinos u prevenciji od krvožilnih bolesti.

Noni plod ima 800 puta više proxerina nego ananas koji je do danas bio najveći izvor ovog sastojka. Proxeronin i proxeronasa su dva sastojka koja omogućuju ljudskom organizmu stvaranje xeronina, najvažnijeg alkaloida za obnovu svih molekula u stanicama. Drugi značajan element nonija je damnakantal. On igra jednu vrstu uloge nadzornika diobe stanica i tkiva i "ne dozvoljava" da se dioba otrgne kontroli. Pošto sudjeluje u izgradnji najoptimalnijeg nivoa takozvanih T- i B-stanica, kao i obrambenih i limfnih stanica, olakšava posao imunološkog sustava koji je tako sposoban pobjediti bolesti. Zahvaljujući sadržaju damna-kantala, noni izvrsno štiti od malignih pojava, odnosno usporava rast već nastalih tumora. Zahvaljujući adaptogenom djelovanju u stanju je normalizirati stanice koje nepravilno rade.

Redovnom upotrebom nonija mnogo se doprinosi efikasnoj zaštiti od tumora. Kseronin i prokseronin imaju izvanredno antidepresivno djelovanje.
Ove tvari pospješuju lučenje endorfina, čije oslobađanje rezultira dobrim raspoloženjem. Pored toga smanjuju iscrpljujuće bolove nastale uslijed upale zglobova, pri čemu ne izazivaju ovisnost. Kseronin pokreće u organizmu mehanizam zaštite od upala, a također povećava otpornost na bakterije i viruse. Zbog toga se noni preporučuje svima koji često oboljevaju od infekcija gornjih dišnih puteva. Pošto Noni potpomaže lučenje probavnih sokova, smanjuje i značajni dio problema digestivnog trakta.

U terapijske svrhe koristiti se jedino ekstrakt od biljke noni, jer sok ima puno slabiji učinak.

Proizvodi na popustu za kolovoz - više vrijednosti za Vaš novac

Magnezij + vitamin C

Magnezij + vitamin C

dodatak prehrani

Dnevna krema za lice

Dnevna krema za lice

s UV zaštitom - SPF 15

Pyrus blok

Pyrus blok

 

Torba za kupovinu

Torba za kupovinu

25 godina Pyrusa