Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Noćurak

Noćurak

Noćurak poznat i kao žuti noćurak višegodišnja je zeljasta biljka grmolikog oblika. Prosječna visina je oko 60 cm, ali može narasti i do 2 m. Ima nasuprotne jajasto-šiljaste listove od kojih su donji s peteljkama, a gornji sjedeći. Zbog povećanog pritiska u lapovima i laticama, prekrasni žuti cvjetovi otvaraju se tek u mraku, privlače brojne noćne kukce, i ostaju otvoreni tijekom čitave noći. Prije nego što sunce izađe, cvijeće će uvenuti, a već će slijedeće večeri novi cvjetovi krasiti biljku. Odatle i narodni naziv žuti noćurak. 

Noćurak potječe iz Južne Amerike, ponajprije iz Perua. Odatle se proširio na sjever, na istočnu obalu Kanade. Bio je vrlo popularan lijek indijancima koji su ga koristili kao prirodan lijek za ublažavanje kožnih tegoba i zacjeljivanje rana, te kod astme, prehlade i gripe. U Europu je prenijet 1525. godine. Najveću je primjenu imao u tadašnjoj Engleskoj. U prošlosti velik broj njegovih povoljnih djelovanja na organizam nije bio poznat, ali zato se on danas uvelike koristi. Ulje žutog noćurka sadrži dvije važne nezasićene masne kiseline: cis-linolenska kiselina i gamalinolenska kiselina. Cis-linolenska kiselina je esencijalna masna kiselina što znači da je organizam nije sposoban sam proizvoditi, pa ju je nužno unositi hranom.

Gama-linolensku kiselinu organizam može sam proizvesti iz sirovina koje se nalaze u hrani, ali samo u idealnim uvjetima. Ulje noćurka sadrži ukupno 72 % cislinolenske kiseline, a 9 % čini gamalinolenska kiselina. Stoga se ova biljka može smatrati najbogatijim prirodnim izvorom esencijalnih masnih kiselina. Upravo one imaju brojne povoljne utjecaje na naš organizam. Štite organizam od srčanih oboljenja, krvarenja u mozgu, visokog krvnogtlaka i pretilosti. Svjetska Zdravstvena Organizacija smatra esencijalne masne kiseline toliko važnima da, prema njezinim prijedlozima, nezasićene masne kiseline kod odraslih trebaju činiti 3 % dnevno unesenih kalorija, a za dojilje i djecu 5 %. Ulje noćurka naročito dobro djeluje na ženski organizam, prvenstveno kod neugodnih simptoma koji se javljaju prije menstruacije PMS (predmenstrualni simptom). Jedno istraživanje u Velikoj Britaniji obuhvatilo je 70 žena koje se ranije nikakvim metodama nisu uspjele osloboditi bolova i tegoba koje su se javljale iz mjeseca u mjesec. Uzimajući tri puta dnevno kapsule ulja noćurka, 67 % pacijenticaje potpuno prestalo osjećati simptome, 22 % je osjetilo djelomično poboljšanje, a samo kod 11 % terapija nije dovela do promjene. Osim toga noćurak pomaže i ženama u menopauzi kada se koristi kao prirodna terapija, zamjena za hormonalnu. Pošto noćurak sadrži gama-linolensku kiselinu veoma je značajan za osobe koje na drugi način ne mogu da formiraju ovu kiselinu u dovoljnim količinama. To su najčešće osobe čija ishrana i napici ne sadrže dovoljno esencijalnih kiselina, koji su popili ogromne količine alkohola, kojima je slaba tiroidna žlijezda ili su bili izloženi zračenju.

Noćurak ima antidepresivno djelovanje pa je vrlo koristan kod odvikavanja od alkoholizma koji je često usko vezan s depresijom. Time što smanjuje depresiju ulje noćurka posredno smanjuje i želju za alkoholom. S obzirom da alkohol oštećuje jetru i bubrege, ulje žutog noćurka sprječavajući blokadu enzima izazvanu alkoholom, predstavlja svojevrsnu zaštitu ovih organa. Osim toga on ima još nekoliko blagotvornih učinaka na organizam: smanjuje mogućnost komplikacija kod šećerne bolesti, smanjuje osjećaj pregrijanosti uslijed hiperfunkcije štitne žlijezde, dobar je u slučajevima multiple skleroze, pomaže reguliranju tjelesne težine, pomaže kod neurodermatitisa, reumatoidnog artritisa, kroničnog umora, a blagotvorno djeluje i na kosu, kožu i nokte.

Istraživanje u Švedskoj dokazuje da noćurak posjeduje antioksidativno djelovanje, jer sprječava nastajanje i djelovanje slobodnih radikala, koji su najčešći krivci za starenje organizma i nastanak mnogih degenerativnih bolesti. Stoga je razumljivo da je ulje noćurka jedan od najsvestranije primjenjivih dodataka prehrani koji zaslužuje svoje mjesto u svakom domu.

Proizvodi na popustu za veljaču - više vrijednosti za Vaš novac

Active Care 2 u 1

Active Care 2 u 1

šampon i gel za tuširanje s lavandom i aloe verom

ARGAN revitalizirajuća krema

ARGAN revitalizirajuća krema

s organskim uljem argana, sezama, nesaponificiranim uljem masline, vitaminom E

Primrose care

Primrose care

s uljem noćurka i uljem koštica marelice

Pyrus (kruška)

Pyrus (kruška)

prirodni sapun, mirisni, ekstra fini