Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Neven

Neven je jednogodišnja, rjeđe dvogodišnja zeljasta biljka. Ima dubok vretenast korijen. Stablo je visoko 40 - 70 cm, u donjem djeluje jako razgranato, a u gornjem je prekriveno dlačicama. Listovi su naizmjenično raspoređeni, duguljastog oblika i svjetlozelene boje. Cvjetovi su jezičasti i narančasti, poredani u 2-3 reda. Neven sadrži flavonoide, karotinoide, eterično ulje, tanin, šećer, gorke tvari, kalij, sumpor, bjelančevine, kalendulin i dr. 

Iako su neven dugo zamjenivali maslačkom ipak su ga u srednjem vijeku dobro poznavali Sv. Hildegarda i Albert Veliki, koji su ga koristili protiv crijevnih smetnji, oboljenja jetre, uboda insekata i ugriza gmazova. Talijanski liječnik Matiolli u 16. st koristio ga je kao kolirio za aftalmije, konjunktivitis i druge upale oka. Danas se pouzdano zna da neven djeluje stimulirajuće i umiruje grčeve. Stoga je koristan kod astme, kašlja, lupanja srca, nesanice i tjeskobe. Povoljno djeluje i na rad jetre i lučenje žuči. Osim toga neven pročišćava krv te pospješuje mokrenje, probavu i znojenje što je vrlo važno kod infektivnih bolesti. U vanjskoj primjeni djeluje kao blagi antibiotik, liječi rane, ozebline, opekline, ekceme, čireve, kurje oči, bradavice i akne. Poznato je i njegovo djelovanje protiv upornih povraćanja, a dokazana je njegova djelotvornost protiv očnih bolesti. 


Neven ima i pomalo "ženska" svojstva. Mladim djevojkama i ženama pred menopauzom pomaže za regulaciju ciklusa ukoliko je poremećen, za povratak izgubljene menstruacije, za smanjenje preobilnih krvarenja i sl.

Pyrus u velikom broju svojih proizvoda koristi ekstrakt nevena.

Proizvodi na popustu za kolovoz - više vrijednosti za Vaš novac

Lak za nokte, red red

Lak za nokte, red red

extra long lasting

Pyroval regenerator

Pyroval regenerator

protiv opadanja kose s medom, Boswellia serata i matičnom mliječi

Sapun kozje mlijeko sa zrncima kave

Sapun kozje mlijeko sa zrncima kave

Prirodni, blagi, ekstra fini piling sapun.

Gel poslije brijanja

Gel poslije brijanja

s hamamelisom i alantoinom