Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Naranča

Naranča

Naranča, latinski citrus aurantium amara poznato je citrusno voće i suptropska biljka iz porodice Rutaceae. Zimzeleno je drvo iz jugoistočne Azije, roda Citrus. Uzgaja se u regijama s toplom klimom poput Sredozemlja, Južne Afrike i Kalifornije. Može živjeti do 500 godina. Jedno stablo u povoljnim uvjetima može roditi i do 1000 plodova. Svrstavaju ga u najplodnije voće poslije grožđa i banana. 

Pradomovina naranče su Indija i Kina. Ima mirisne bijele cvjetove i okruglo voće sa žućkastom i crvenkastom korom i kašastim sadržajem podijeljenim u kriške. Ističu se Citrus sinensis - slatka naranča, i Citrus aurantium - seviljska ili kisela naranča. Ovo voće ima slatkasto - kiselkasti sok. Plod je ukusan i sočan. Iz njegove kore se dobiva eterično ulje.

Ovo ukusno citrusno voće bogat je izvor hranjivih tvari, naročito vitamina. Naranče su bogate vitaminom C, beta karotenom i bioflavonoidima, a također je prisutan vitamin A, vitamin B1, vitamin B6. Od minerala naranča sadrži kalij i željezo. Jedna naranča srednje veličine ima 60 kcal.

Rezultati australijskih stručnjaka pokazuju da savkodnevno konzumiranje tek jedne naranče, može smanjiti mogućnost obolijevanja od raka za čak 50%. Prema provedenom istraživanju, naranče zahvaljujući svom kemijskom sastavu sprječavaju oksidaciju te jačaju naš imunitet i kontroliraju rast tumora. Također, naranče uspješno štite od bolesti srca i krvnih žilaa, debljine i šećerne bolesti.

U vanjskoj primjeni sve češće se u masaži koristi eterično ulje naranče. Ima mnoga povoljna djelovanja na kožu, ali i cijeli organizam. Ono je poznato po tome što regenerira stanice kože, smiruje upale, a djeluje tonizirajuće, baktericidno i fungicidno. Naročito se preporučuje za njegu masne kože, jer ugodno zateže, sužava pore, te umanjuje mogućnost nastanka akni.

Eterično ulje naranče u masaži na organizam djeluje prirodno antidepresivno, sedativno, te pomaže kod nesanice. Također osvježava, opušta, grije i stvara osjećaj ugode. Masažom odlično stimulira digestivni trakt, pa se preporuča kod problema s grčevima želuca i crijeva, konstipacije, nadutosti, loše probave.

Proizvodi na popustu za kolovoz - više vrijednosti za Vaš novac

Lak za nokte, purple beauty

Lak za nokte, purple beauty

extra long lasting

Lak za nokte, fuzzy nude

Lak za nokte, fuzzy nude

extra long lasting

Krema za sunčanje SPF 30

Krema za sunčanje SPF 30

s aloe verom, maslinovim uljem i medom

Mandarin mint

Mandarin mint

eau de toilette