Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Matična mliječ

Matična mliječ

Matična mliječ je tvar nalik na gel, mliječno bijele boje, sa sedefastim preljevom. Pčele matičnu mliječ luče iz ždrijelnih žlijezda, i to samo mlade pčele starosti od šest do četrnaest dana i time hrane maticu tijekom cijelog njenog života. Jajašce hranjeno matičnom mliječi, koje su pčele radilice predodredile da se iz njega izlegne matica toliko je bogato hranjeno da se iz njega izlegne matica do dva puta veća i teža od obične pčele radilice ili tisuću dvjesto puta veća od jajašca.

Hranjenje matice matičnom mliječi produžava njen život čak na šest do osam godina (zbog usporedbe pčele radilice žive četrdeset do pedeset dana). Zahvaljujući prehrani matičnom mliječi, matica stiče takvu životnu energiju da je u toku sezone u stanju dnevno snijeti do dvije tisuće jajašaca, koja su svojom ukupnom težinom dva i više puta teže od nje same. Sve ovo govori da je matična mliječ izuzetna tvar koja sadrži nevjerojatnu životnu energiju, kakvu nema niti jedna druga. Iako se o matičnoj mliječi već mnogo zna, ona je za znanost još uvijek veliki izazov. Dr. Fon Plata predsjednik njemačko - švicarskog pčelarskog udruženja iznio je 1985. godine opis matične mliječi. Pantotenska kiselina u matičnoj mliječi od vitalne je važnosti za produživanje života, više od bilo koje druge tvari životinjskog ili biljnog porijekla. Imajući u vidu vrlo bogat sastav matične mliječi elementima tako važnim za ljudski organizam i zdravlje, ne treba se čuditi vrlo povoljnim utjecajima matične mliječi:

- otklanja umor
- produžava i poboljšava sposobnost za umni rad
- poboljšava apetit
- normalizira izmjenu tvari u organizmu
- pomaže stvaranje i eliminaciju mokraće
- povećava opću otpornost organizma
- stimulira stvaranje crvenih krvnih zrnaca
- regulira rad žlijezda s unutarnjim lučenjem
- otklanja malaksavost i daje energiju
- jača imunitet organizma i potiče zaštitne mehanizme
- povoljno utječe na liječenje arterioskleroza i upale srčanih žila
- umanjuje klimakterične tegobe

Matična mliječ ima bakteriostatsko i baktericidno djelovanje, kakvo imaju mnogi antibiotici. Djeluje antiseptički, zaustavlja razvoj bakterija, te ih uništava. Suvremena znanstvena saznanja ukazuju na to da matična mliječ potiče rad žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, npr. gušteraču da izlučuje inzulin, nadbubrežnu žlijezdu da luči adrenalin, hipofizu da luči hormone, među kojima i hormon rasta.

Proizvodi na popustu za rujan - više vrijednosti za Vaš novac

Lavande & Verveine eau de toilette

Lavande & Verveine eau de toilette

rustično-citrusni

zaštitni balzam za ruke

zaštitni balzam za ruke

s 5% uree i propolisom

Pyrus sapun

Pyrus sapun

Mandarina i menta

Ulje argana

Ulje argana

hladno tiješteno, djevičansko, eko certificirano