Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Kokos

Kokosova palma je veliko drvo koje naraste čak i do 30 metara visine. Listovi su joj uski i dugi do 90 centimetara i rastu na granama koje mogu biti veličine do 6 metara. Naziv "kokos" po kojem je ova biljka najpoznatija, ustvari se odnosi na plod kokosove palme. Biljka potječe iz tropskih dijelova svijeta, iako ju se može pronaći raširenu i u drugim dijelovima. Pretpostavlja se da potiče iz Malezijskog arhipelaga i da se po tropskim područjima proširio - plutajući morem!

Kokosova palma, naime, raste pored vode, pa je lako moguće da su morske struje nosile kokos i do udaljenijih obala. Životni vijek ovih palmi je sedamdesetak godina, a godišnje na svakoj rodi stotinjak oraha. Kokosov orah ima nekoliko slojeva: vanjski, dlakavi, tamnosmeđi, tvrd je, a na dnu ima tri rupe, koje podsećaju na ljudsko lice. To je i bio razlog što su ga Portugalci nazvali "koko", što znači "nasmješeno lice". Ispod kore je tanka, nešto svjetlije smeđa "koža", pa tek onda "meso", koje je bijele boje. U sredini je mutan sok - koji se pogrešno naziva kokosovim mlijekom. Ono, se, naime, pravi od njegovog "mesa", od čega se pravi i kokosovo ulje.

Kokosov orah je još jedna od egzotičnih voćki koja se može sve češće naći na tržnicama i trgovinama. Njegovo biljno ulje bogato je zasićenim masnim kiselinama (31,75 miligrama u 100 grama svježeg, odnosno 57 miligrama u istoj količini suhog kokosa). Ove masnoće nisu baš zdrave, jer mogu podići nivo kolesterola u krvi - svima, osim vegeterijancima. Naravno, zbog toga je kokos i izuzetno kaloričan: u 100 grama sadrži 376 kcal (svjež), odnosno 690 (osušen), odnosno 1.574, ili čak 2.900 kJ. No, pošto se on ne jede u tako velikim količinama, jer se najčešće koristi u vidu mrvica za ukrašavanje kolača, ovi podaci nisu zabrinjavajući. Iako kokos sadrži masnoće koje nije dobro uzimati u većim količinama u kokosu se nalaze i hranjive tvari koje su važne organizmu, poput minerala i vitamina. Kokos ima 1.094 miligrama esencijalnih aminokiselina (ili 2.821 u suhom). U sirovom kokosu ima devet grama vlakana u 100 grama, 0,95 miligrama vitamina E, vitamina grupe B (više u sušenom), dok u svježem ima triput više folne kiseline (30 mikrograma), a sadrži i dva miligrama vitamina C. Bogat je kalijem (379 miligrama u 100 grama svježeg, odnosno 540 u istoj količini sušenog), a ima i 20, odnosno 26 miligrama kalcija, 94, odnosno 205 miligrama fosfora, 39 (90) magnezija, 2,25, odnosno 3,3 željeza, 0,5 (2 miligrama) cinka, a u svježem ima i 1,2 mikrogram joda i 0,81 mikrogram selena.

Kokos i njegovo ulje koristi se u prehrani, a naročito široku primjenu ima u kozmetičkoj industriji. U nekim zemljama kokosovo ulje se koristi kao ekološko disel gorivo.

Ulje kokosa u vanjskoj primjeni odlično djeluje na hidrataciju kože, te ju čini mekom. Također obogaćuje kožu mineralnim uljima, te blagotvorno djeluje kod opeklina. Umanjuje infekcije kože i često se koristi se kao jedan od glavnih sastojaka krema za sunčanje. Ima specifično ugodan miris, a često se koristi u aromaterapiji.

Proizvodi na popustu za rujan - više vrijednosti za Vaš novac

Đumbir

Đumbir

 

Lak za nokte, red red

Lak za nokte, red red

extra long lasting

Magnezij gel

Magnezij gel

s Zehnstein® otopinom magnezij klorida, ekstraktom hamamelisa i eteričnim uljem ružmarina

Alga Mare for Men 2

Alga Mare for Men 2

eau de toilette