Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Kokos

Kokosova palma je veliko drvo koje naraste čak i do 30 metara visine. Listovi su joj uski i dugi do 90 centimetara i rastu na granama koje mogu biti veličine do 6 metara. Naziv "kokos" po kojem je ova biljka najpoznatija, ustvari se odnosi na plod kokosove palme. Biljka potječe iz tropskih dijelova svijeta, iako ju se može pronaći raširenu i u drugim dijelovima. Pretpostavlja se da potiče iz Malezijskog arhipelaga i da se po tropskim područjima proširio - plutajući morem!

Kokosova palma, naime, raste pored vode, pa je lako moguće da su morske struje nosile kokos i do udaljenijih obala. Životni vijek ovih palmi je sedamdesetak godina, a godišnje na svakoj rodi stotinjak oraha. Kokosov orah ima nekoliko slojeva: vanjski, dlakavi, tamnosmeđi, tvrd je, a na dnu ima tri rupe, koje podsećaju na ljudsko lice. To je i bio razlog što su ga Portugalci nazvali "koko", što znači "nasmješeno lice". Ispod kore je tanka, nešto svjetlije smeđa "koža", pa tek onda "meso", koje je bijele boje. U sredini je mutan sok - koji se pogrešno naziva kokosovim mlijekom. Ono, se, naime, pravi od njegovog "mesa", od čega se pravi i kokosovo ulje.

Kokosov orah je još jedna od egzotičnih voćki koja se može sve češće naći na tržnicama i trgovinama. Njegovo biljno ulje bogato je zasićenim masnim kiselinama (31,75 miligrama u 100 grama svježeg, odnosno 57 miligrama u istoj količini suhog kokosa). Ove masnoće nisu baš zdrave, jer mogu podići nivo kolesterola u krvi - svima, osim vegeterijancima. Naravno, zbog toga je kokos i izuzetno kaloričan: u 100 grama sadrži 376 kcal (svjež), odnosno 690 (osušen), odnosno 1.574, ili čak 2.900 kJ. No, pošto se on ne jede u tako velikim količinama, jer se najčešće koristi u vidu mrvica za ukrašavanje kolača, ovi podaci nisu zabrinjavajući. Iako kokos sadrži masnoće koje nije dobro uzimati u većim količinama u kokosu se nalaze i hranjive tvari koje su važne organizmu, poput minerala i vitamina. Kokos ima 1.094 miligrama esencijalnih aminokiselina (ili 2.821 u suhom). U sirovom kokosu ima devet grama vlakana u 100 grama, 0,95 miligrama vitamina E, vitamina grupe B (više u sušenom), dok u svježem ima triput više folne kiseline (30 mikrograma), a sadrži i dva miligrama vitamina C. Bogat je kalijem (379 miligrama u 100 grama svježeg, odnosno 540 u istoj količini sušenog), a ima i 20, odnosno 26 miligrama kalcija, 94, odnosno 205 miligrama fosfora, 39 (90) magnezija, 2,25, odnosno 3,3 željeza, 0,5 (2 miligrama) cinka, a u svježem ima i 1,2 mikrogram joda i 0,81 mikrogram selena.

Kokos i njegovo ulje koristi se u prehrani, a naročito široku primjenu ima u kozmetičkoj industriji. U nekim zemljama kokosovo ulje se koristi kao ekološko disel gorivo.

Ulje kokosa u vanjskoj primjeni odlično djeluje na hidrataciju kože, te ju čini mekom. Također obogaćuje kožu mineralnim uljima, te blagotvorno djeluje kod opeklina. Umanjuje infekcije kože i često se koristi se kao jedan od glavnih sastojaka krema za sunčanje. Ima specifično ugodan miris, a često se koristi u aromaterapiji.

Proizvodi na popustu za kolovoz - više vrijednosti za Vaš novac

Ulje argana

Ulje argana

hladno tiješteno, djevičansko, eko certificirano

Sapun kozje mlijeko sa zrncima kave

Sapun kozje mlijeko sa zrncima kave

Prirodni, blagi, ekstra fini piling sapun.

Premium Green Balm

Premium Green Balm

s zelenim čajem, krastavcem i aloe verom

Lak za nokte, purple beauty

Lak za nokte, purple beauty

extra long lasting