Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Jabuka

Jabuka

Stara izreka kaže: "Jedna jabuka na dan - liječnik iz kuće van." Ovo ukusno i hranjivo voće prava je riznica vitamina, minerala i drugih vrijednih tvari koje se lako probavljaju. Ljekovitost jabuka poznata je od vremena starih Grka i Rimljana. U grčkoj mitologiji jabuka ima okus poput meda i liječi sve bolesti. Koristili su za liječenje gripa, vrućice, bronhijalnih tegoba, letargija i slabokrvnosti, za odčepljenje nosa i dišnih organa, te za brži oporavak nakon bolesti. 

Sve to kao da potvrđuje staru poslovicu:"Pojedeš li jabuku prije počinka, tvoj će liječnik morati prositi ručak." Kuhane jabuke korištene su kao prirodni laksativ koji smiruje anksioznost i olakšava mirniji san. Ribane sirove jabuke rabile su se kao oblog za ozljeđene ili bolne oči.

Suvremena istraživanja otkrila su da jabuke snažno djeluju protiv virusa. Taninska kiselina koju sadrže snažno je djelotvorna protiv virusa herpes simplexa. Drugi sastojci, poput polifenola imaju antikancerogene osobine, a pektin se veže uz toksične metale, npr.živom i olovom, te ih izbacuje iz tijela. Tako su jabuke dobro naoružane da nas zaštite od nekih učinaka onešišćenja okoliša i od staračkih bolesti.

Jabuke odlično djeluju na probavni sustav. Jabučne i vinske kiseline koje one sadrže reguliraju kiselost želuca, te pomažu probavu bjelančevina i masnoća. Izvrsne su za čišćenje organizma od otrova jer potiču rad jetre i mokrenje, te pomažu pri razgradnji mokraćne kiseline. Zbog tih osobina korisne su kod tegoba s jetri i žuči, gastritisa, čirova probavnih organa, gihta, zadržavanja tekućine, mokraćnih kamenaca i glavobolje. Jabuke pomažu snižavanje kolesterola, šećera i previsokog krvnog tlaka. Jabučni ocat vjerojatno je najpoznatiji produkt jabuka, a kao i jabuke koristi se za ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba. U njegovom sastavu nalaze se gotovo svi hranjivi sastojci kao i kod jabuka: vitamini, minerali, pektini, enzimi i biljna vlakna. Iako sadrži nešto manje minerala i vitamina, ipak ima vrlo ljekovito djelovanje. Njegove najvažnije ljekovite tvari nalaze se u organskim kiselinama (jabučna, limunska i mliječna) kojih ima oko 5 %, dok ih jabuke sadrže samo 1 %.
Naročito je bogat kalijem koji je vrlo bitan za razvoj organizma, privlači vlagu i neophodan je za stalnu borbu s bakterijama.

Jabučni ocat upotrebljavao se kao lijek od najstarijih vremena. U 4. st.pr. n. e. Hipokrat je koristio jabučni ocat kao pomoć za mnoge bolesti, naročito one probavnih i dišnih organa. Starim Grcima on je bio eliksir zdravlja. U njemu su namakali ružine latice te ga potom koristili kao oblog protiv opeklina. Mješavina jabučnog octa i vode bila je omiljeno piće starih Rimljana. Nazivali su ga Posca, a uzimali su ga kao osvježavajući i energetski napitak. Svakodnevno su ga dobivali i rimski legionari kao zaštitu od bolesti želuca i crijeva.
A.Hildegard von Bingen je još u 12.st. zapisala : "Jabučni ocat čisti tijelo i brine o zdravlju." Jabučni ocat naročito je proslavio dr. Jervis iz Vermonta u Sjedinjenim Američkim Državama koji ga je propisivao za čitav niz tegoba, uključujući probavne, astmu i peludnu groznicu, ospice, upalu sinusa i anksioznost.
Jabučni ocat zbog svoje se hranjivosti i ljekovitosti preporučuje kao svenamjenski tonik za nadoknadu hranjivih tvari, naročito minerala. Pojačava imunitet, smanjuje alergije, pomaže kod prehlade, gripe, upale grla, krajnika, bronhija i bronhijalne astme, kašlja i promuklosti.

Potiče razgradnju i apsorpciju kalcija pa se preporučuje za jačanje kosti, zglobova, zubi i nokata, kod artritisa i osteoporoze. Regulira kiselost želuca, potiče njegov rad, umanjuje grčeve i bolove, pomaže kod upale sluznice, želuca i čira na želucu. Pomaže probavi bjelančevina i masnoća, smanjuje kolesterol i količinu masti u krvi koja se taloži na stijenkama krvnih žila, te održava količinu šećera u normalnim granicama. Preventivno djeluje protiv srčanog infarkta jer fenoli u jabučnom octu rastvaraju krvne ugruške, šire krvne žile i sprječavaju njihovo začepljenje. Pospješuje cirkulaciju, pomaže kod upale i proširenih vena, hemoroida, usporava arteriosklerozu te sprječava zgrušavanje krvi.

Blagotvorno djeluje na probavni sustav, potiče rad crijeva, otklanja nadutost i plinove, pomaže kod začepljenja crijeva i neredovite stolice. Jabučni ocat sadrži kiselinsku bakteriju koja štiti crijevnu floru od patogenih bakterija. Smanjuje osjećaj gladi, daje osjećaj punoće i sitosti, rastvara masne stanice i celulit. Osim toga potiče rad bubrega, pomaže kod upale bubrega, mokraćnih kanala i mokraćnog mjehura.

Proizvodi na popustu za kolovoz - više vrijednosti za Vaš novac

Lak za nokte, sweet peony

Lak za nokte, sweet peony

extra long lasting

Mineral Care hranjiva krema

Mineral Care hranjiva krema

za sve tipove kože

Pyrus sapun

Pyrus sapun

Mandarina i menta

Dermo protect

Dermo protect

s uljem boražine, rodiolom i peptidima