Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Imela

Imela je zimzeleni grm koji raste kao polunametnik na listopadnom drveću i voćkama. Njezine sisaljke prodiru u drvo odakle sišu hranjive sokove, iako je zahvaljujući vlastitom klorofilu i sunčevoj svjetlosti i sama sposobna da se prehranjuje prerađujuči ugljični dioksid i vodu. Stabiljka je drvenasta, žutozelene boje, a takva ostaje čak i kad ogole sve ostale biljke. Listovi sjede na stabiljci, nasuprotno postavljeni, ovalni, što podsjeća na uši kunića. Iz stabiljke izlaze žućkasti cvjetovi.

Imela nosi dvije vrste cvjetova, muške i ženske, koje pčele zbog peluda i nektara katkada posjećuju krajem zime. Plod je sočni, bijeli bob, pun ljepljivog soka, s tvrdom sjemenkom u sredini. Od bobica imele stari su Rimljani izrađivali ljepilo kojim su hvatali ptice selice koje su letjele preko Apeninskog poluotoka tražeći mjesto za odmor. Malo je biljaka kojima se u prošlosti pripisivalo toliko dobrih svojstava i simboličkih značenja kao imeli. Stari Germani i Gali slavili su je kao svetu biljku. Hipokrat i Plinije smatrali su je djelotvornim lijekom protiv vrtoglavice, tumora i padavice. U srednjem vijeku Sv. Hildegarda preporučivala ju je protiv uloga i srčanih bolesti. Poznati fitoterapeut, župnik Kneipp koristio ju je protiv krvarenja i smetnji krvožilnog sustava, te kod ženskih tegoba. U Engleskoj i SAD-u još je i danas nezaobilazan božični i novogodišnji ukras.

Imela sadrži zelenu smolu, eterično ulje, masno ulje, gumu, vosak, flavonske heterozide i dr. Ne preporučuje se vlastita priprema imele za lijek, jer je ona u prevelikim količinama otrovna. Naročito su opasne njezine bobice.

Stručno pripremljena u malim potencijama, najdragocjeniji je regulator krvnog tlaka. Svima koji pate od glavobolja, vrtoglavica, grčeva, tjeskobe, srčanih smetnji, napada angine pektoris, zadihanosti, uzrujanosti i sličnog, pomoći će ljekovito djelovanje imele. Čak se i klinička slika arterioskleroze može vidno popraviti pod njezinim djelovanjem. Imela ima diuretičko djelovanje, pospješuje mokrenje, pa je vrlo korisna u slučajevima zadržavanja mokraće, uloga, reume, mokraćnih kamenaca, bubrežnih tegoba i sl. Kao i u prošlosti, i danas se koristi protiv epilepsije, grčeva, astme, svih vrsta krvarenja i izbacivanja krvi.

Osim toga djelotvorna je i kod degenerativnih upalnih bolesti zglobova, skleroze, klimakterijskih tegoba, čisti krv, potiče rad gušterače, te pomaže kod nesanice i šumova u ušima. Kako se imela nekad davno koristila u liječenju tumora, taj način liječenja ispituje i suvremena medicina. No, ono što je u potpunosti provjereno, je njena učinkovitost kod problema s krvnim tlakom. U to se djelovanje i sami možete uvjeriti korištenjem propolisno biljnih ekstrakata s imelom za umirenje tlaka, koji će na prirodan način balansirati vaš krvni tlak.

Proizvodi na popustu za kolovoz - više vrijednosti za Vaš novac

Lak za nokte, warm red

Lak za nokte, warm red

extra long lasting

Aloe vera hydra tekući sapun za ruke

Aloe vera hydra tekući sapun za ruke

za osjetljivu kožu

Omega-3 1000 mg

Omega-3 1000 mg

za zdravlje srca

Pyrus sapun

Pyrus sapun

Mandarina i menta