Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Imela

Imela je zimzeleni grm koji raste kao polunametnik na listopadnom drveću i voćkama. Njezine sisaljke prodiru u drvo odakle sišu hranjive sokove, iako je zahvaljujući vlastitom klorofilu i sunčevoj svjetlosti i sama sposobna da se prehranjuje prerađujuči ugljični dioksid i vodu. Stabiljka je drvenasta, žutozelene boje, a takva ostaje čak i kad ogole sve ostale biljke. Listovi sjede na stabiljci, nasuprotno postavljeni, ovalni, što podsjeća na uši kunića. Iz stabiljke izlaze žućkasti cvjetovi.

Imela nosi dvije vrste cvjetova, muške i ženske, koje pčele zbog peluda i nektara katkada posjećuju krajem zime. Plod je sočni, bijeli bob, pun ljepljivog soka, s tvrdom sjemenkom u sredini. Od bobica imele stari su Rimljani izrađivali ljepilo kojim su hvatali ptice selice koje su letjele preko Apeninskog poluotoka tražeći mjesto za odmor. Malo je biljaka kojima se u prošlosti pripisivalo toliko dobrih svojstava i simboličkih značenja kao imeli. Stari Germani i Gali slavili su je kao svetu biljku. Hipokrat i Plinije smatrali su je djelotvornim lijekom protiv vrtoglavice, tumora i padavice. U srednjem vijeku Sv. Hildegarda preporučivala ju je protiv uloga i srčanih bolesti. Poznati fitoterapeut, župnik Kneipp koristio ju je protiv krvarenja i smetnji krvožilnog sustava, te kod ženskih tegoba. U Engleskoj i SAD-u još je i danas nezaobilazan božični i novogodišnji ukras.

Imela sadrži zelenu smolu, eterično ulje, masno ulje, gumu, vosak, flavonske heterozide i dr. Ne preporučuje se vlastita priprema imele za lijek, jer je ona u prevelikim količinama otrovna. Naročito su opasne njezine bobice.

Stručno pripremljena u malim potencijama, najdragocjeniji je regulator krvnog tlaka. Svima koji pate od glavobolja, vrtoglavica, grčeva, tjeskobe, srčanih smetnji, napada angine pektoris, zadihanosti, uzrujanosti i sličnog, pomoći će ljekovito djelovanje imele. Čak se i klinička slika arterioskleroze može vidno popraviti pod njezinim djelovanjem. Imela ima diuretičko djelovanje, pospješuje mokrenje, pa je vrlo korisna u slučajevima zadržavanja mokraće, uloga, reume, mokraćnih kamenaca, bubrežnih tegoba i sl. Kao i u prošlosti, i danas se koristi protiv epilepsije, grčeva, astme, svih vrsta krvarenja i izbacivanja krvi.

Osim toga djelotvorna je i kod degenerativnih upalnih bolesti zglobova, skleroze, klimakterijskih tegoba, čisti krv, potiče rad gušterače, te pomaže kod nesanice i šumova u ušima. Kako se imela nekad davno koristila u liječenju tumora, taj način liječenja ispituje i suvremena medicina. No, ono što je u potpunosti provjereno, je njena učinkovitost kod problema s krvnim tlakom. U to se djelovanje i sami možete uvjeriti korištenjem propolisno biljnih ekstrakata s imelom za umirenje tlaka, koji će na prirodan način balansirati vaš krvni tlak.

Proizvodi na popustu za lipanj - više vrijednosti za Vaš novac

Željezo kompleks

Željezo kompleks

s vitaminom C, bioflavonoidima i bakrom

Češnjak

Češnjak

snažni ekstrakt bez mirisa

Cink pikolinat 30 mg + bakar

Cink pikolinat 30 mg + bakar

 

Šipak i kakao hranjiva krema

Šipak i kakao hranjiva krema

s kakao maslacem, šipkom (narom) i bambusom