Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Hmelj

Hmelj je otporna listopadna biljka penjačica, visine oko 7 metara. Stabljika hmelja je gruba, bodljikavo-dlakava, listovi su tri do peterokrpasti, nazubljeni, srcoliki i zeleni. Na bazi listova golim se okom mogu vidjeti, oble, sjajne, prozirne, žute žlijezde, koje se mogu lako istresti.

Šišarke su jajaste, dugačke 3-4, a široke 2 cm, pljosnate, toplog i gorkog okusa, ugodnog i aromatičnog mirisa na valerijansku kiselinu. Lijepe se za prste. Sadrže tanine, pektine, kalijeve soli i lupulin koji je najvažniji sastojak. Lupulin sadrži oko 50 % smole i eteričnog ulja, voska, tanina i sl.

Eterično ulje je lako i vrlo aromatično. Ulje se uglavnom sadrži od mircena, humulena, estera mircenola sa valerijanskom, octenom i maslačnom kiselinom. Smola lupulina konzervira te sprječava razvoj mliječno-kiselih bakterija, eterično ulje mu daje ugodan miris, gorke tvari gorčinu, a tanin bistri.
Kao lijek upotrebljava se samo uzgajani hmelj. Bere se u rujnu po suhom i lijepom vremenu i brzo suši. Dobro osušen hmelj ima lijepu zelenu boju.

Rimski pisac Plinije je još u 1.stoljeću opisao hmelj kao popularnu vrtnu biljku i povrće: u proljeće su se mladi izdanci prodavali na tržnici, a pripremali su ih kao šparogu. Od 8.stoljeća širom Europe se upotrebljava za pravljenje piva zbog toga što bistri, aromatizira i konzervira. U medicini se koristi od početka 19.stoljeća.

Hmelj je odličan prirodni sedativ, pa se stoga koristi za umirenje živčanog sustava i rješavanje problema nesanice. Olakšava nervozu, nemir i stres. U tu svrhu se u nekim zemljama hmeljem pune jastuci i popluni u bolnicama za živčane bolesti. Hmelj je poznat i kao amurum, te se često koristi kod nedostatka apetita.

Osim toga zbog gorkih tvari koje sadrži prirodna je pomoć kod probavnih tegoba.

Proizvodi na popustu za srpanj - više vrijednosti za Vaš novac

Zaštitni balzam za usne SPF 20

Zaštitni balzam za usne SPF 20

aktivno štiti usne od štetnog sunčevog zračenja.

GOLD eau de parfum

GOLD eau de parfum

floral-woody

EyeBrow Pen, medium

EyeBrow Pen, medium

vodootporna olovka za obrve

B kompleks

B kompleks

za podizanje razine energije