Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Gotu Kola

Gotu kola (Cantella asiatica) ljekovita je biljka, puzavica koja je stoljećima poznata u tradicionalnoj medicini kao uspješno sredstvo za stimuliranje mozga. Proslavio ju je legendarni kineski prirodnjak Li Ching Yun. Za njega postoji vjerovanje da je upravo zbog gotu kole "proslavio 256 rođendana". Među domorocima Šri Lanke vjeruje se da slonovi žive dugo i pamte dobro zahvaljujući ljubavi prema gotu koli.

Gotu kola sadrži triterpenoidne tvari- aziatikozoide, koji imaju antistresno i antianksiozno djelovanje. Upravo su te tvari uključene u prijenos živčanih impulsa u kori mozga, a dovode i do intenziviranja brojnih drugih funkcija. Izaziva brži protok krvi i bolju opskrbu kisikom tkiva i organa. Bez premca je u revitaliziranju živaca i stanica mozga. Povećava mentalnu snagu, jasnoću, koncentraciju, osigurava bolji metabolizam (razmjenu tvari i energija) u mozgu, pa povećava njegove sposobnosti. Stoga je opće prihvaćena njena učinkovitost u liječenju bolesti živčanog sustava (naročito kod staračke senilnosti i Alzeheimerove bolesti), krvi, ali i kože.

Primjenjuje se kod mnogih tipova rana, da bi pospješila zacjeljivanje i smanjila veličinu ožiljaka koji se formira nakon zarastanja. Domoroci Šri Lanke vjerovanja su da nema boljeg sredstva za zarastanje rana, pa stoga tvrde za ozljeđene životinje svoje rane vidaju gotu kolom.

Najveći dio objavljenih radova suglasan je da gotu kola izaziva porast šećera u krvi, a poznato je da cijeli niz problema (umor, glavobolja, loše raspoloženje) nastaju kao posljedica hipoglikemije. Najveći zagovornik ove teze je dr. John Heineman autor "Enciklopedija lijekova protiv starenja". Postoji još jedan važan čimbenik, gotu kola je dobar izvor vitamina B-kompleksa, a poznato je da ovi sudjeluju u mehanizmu konverzije hrane u energiju. Tradicionalno se koristi u svrhu pročišćavanja (detoksifikacije) krvi, kao tonik (sredstvo za opće jačanje organizma), povećanje prirodnog tonusa mišića i diuretik. Osim toga mnoge ga farmaceutske tvrtke preporučuju protiv reumatizma, groznice, za snižavanje povišenog krvnog tlaka, a naročito u kombinaciji s ginsengom i ginkom. U homeopatiji se koristi kao prirodni lijek protiv tuberkuloze, sifilisa, raka maternice, psorijaze, bolesti jetre, atrofije mišića, čireva na želucu, bolesti grla, te za pojačanje rasta kose.

Zapaženo je djelovanje gotu kole i na nadbubrežne (adrenalne) žlijezde koje se sastoje iz različitih slojeva i svaki od njih (uključujući i srž tih žlijezda) luči niz hormona koji su od ogromne važnosti za sve funkcije tijela. Ona jača te žlijezde i to je jedan od argumenata kojim bismo mogli objasniti činjenicu da poboljšava izdržljivost i povećava energetski nivo kod onih koji je konzumiraju. Gotu kola ne samo da poboljšava cirkulaciju u mozgu, već i u cijelom tijelu, naročito nogama. Stoga se primjenjuje kod "teških"nogu, edema, flebitisa i varikoznih vena.

Proizvodi na popustu za kolovoz - više vrijednosti za Vaš novac

Pyrus ovalni privjesak

Pyrus ovalni privjesak

 

Primrose care

Primrose care

s uljem noćurka i uljem koštica marelice

Multivision

Multivision

vitamini i minerali za zdravlje očiju

Lak za nokte, caramel love

Lak za nokte, caramel love

extra long lasting