Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Gospina trava

Gospina trava je trajna biljka visoka 30-70 cm s nasuprotno izraslim tupim, glatkim listovima, bez peteljki, punim prozirnih točaka. Cvjetovi su zlatno žuti, s pet latica i tvore cvatove. Osušena biljka ima specifičan miris, gorak i aromatičan ukus. Cvate od lipnja do kolovoza, a sabiru se listovi i cvjetovi u kojima se nalazi najviše aktivnih tvari. Raste po suhim brežuljcima, livadama, poljima, među grmljem i na nasipima.

Gospina trava sadrži razne tanine, najviše katehinskog tipa, eterično ulje, smolu, crvenu boju hipericin, vitamin C, željezo i dr. Od brojnih djelovanja, svakako je najpoznatije ono antidepresivno, što je i potvrđeno mnogim kliničkim istraživanjima. To djelovanje ne ovisi o jednoj zasebnoj aktivnoj tvari ili skupini sastojaka, već je ono rezultat međusobnog farmakodinamičkog djelovanja različitih sastojaka. Antidepresivno djelovanje nastupa polagano. Nakon dva tjedna primjećuju se prve promjene, koje se do četvrtog tjedna postupno pojačavaju.

Gospina je trava, dakle antidepresiv biljnog porijekla koji poboljšava raspoloženje i umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Učinkovito pomaže i kod srednje teških depresija, neutemeljenog straha i poremećaja spavanja. Njezina se upotreba naročito preporučuje u zimskim mjesecima, kada pomanjkanje svjetlosti uzrokuje mnoga depresivna stanja.

Često se čaj od gospine trave daje djeci koja imaju problema s koncentracijom i spavanjem. Naročito povoljan učinak ova biljka ima na žene. Ona jača spolne organe kod djevojčica, umanjuje grčeve za vrijeme mjesečnice i ublažava tegobe žena u menopauzi.

Čaj od listova i cvjetova gospine trave jača mokraći mjehur i pomaže kod vodene bolesti, upale mokraćnog mjehura i bubrega.

Djelotvoran je i kod oticanja jetre, grčeva u želucu i trbuhu, te crijevnih parazita. Koristi se i kod glavobolje, epilepsije, bolesti živaca te kod boli u križima. Gospina trava sprječava sakupljanje sluzi u plućima, pa se preporučuje za lakše iskašljavanje, kod bronhitisa i astme.
Zbog brojnih tanina koje sadrži, gospina trava je korisna za grgljanje i isparavanje kod upale desni, rana, opeklina, iščašenja i reume u zglobovima.

Proizvodi na popustu za kolovoz - više vrijednosti za Vaš novac

Pyrus blok

Pyrus blok

 

Kalcij - magnezij - cink kompleks

Kalcij - magnezij - cink kompleks

zaštita koštano-mišićnog tkiva

Sapun za intimnu njegu pH 5.5

Sapun za intimnu njegu pH 5.5

s ekstraktom bugarske ruže i mimose, hamamelisom i provitaminom B5

Lak za nokte, deep black

Lak za nokte, deep black

extra long lasting