Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Glog

Glog je trnovit grm visine oko 3 metra. Na pogodnom staništu uspijeva i kao čvorasto, razgranato drvo visine i do 5 metara. Drvo gloga je tvrdo i žilavo, a kora glatka, sivo-pepeljaste boje. Listovi su trokrpasti i peterokrpasti. S donje strane su plavkasto-zeleni, a s gornje strane tamnozeleni i sjajni. Nalikuju listovima hrasta, samo su znatno manji.

Bijeli ili crvenkasti cvjetovi, s mnoštvom crvenih prašnika, skupljeni su u bogate kitice s dugim i kraćim petiljkama. Snažno mirišu na med. Plod je crvene boje, okrugao ili jajolik, a bere se u kasno ljeto. Glog se često nalazi na rubovima niskih bjelogoričnih i crnogoričnih šuma, a vrlo često raste u šikarama, te uz ograde i živice. Između ostalog on sadrži eterično ulje, mangan, vitamin C, tanin, šećer, limunsku i vinsku kiselinu.

Smatra se da je glog jedna od najvrednijih i najdjelotvornijih biljaka za srce. On jača i regulira rad srca, liječi oštećeni srčani mišić u starosti, te pomaže kod zakrčenja krvnih žila (angine pektoris). Osim toga, glog je izvanredan regulator krvnog tlaka, pri čemu ne samo da snizuje povišeni krvni tlak, nego i povisuje preniski krvni tlak u oslabljenog srčanog mišića. Glog vrlo povoljno djeluje i na živčani sustav, jer smanjuje njegovu preosjetljivost (plexus solaris i vagus). Isto tako, on pomaže kod neuroze, nesanice, znojenja i razdražljivosti žena u klimakteriju, zujanja u ušima, straha i vrtoglavice. Budući da smanjuje živčanu napetost, glog utječe i na popuštanje grčeva krvnih žila, pa se one šire, snizuje se krvni tlak i smanjuje opasnost od udara kapi.

Proizvodi na popustu za srpanj - više vrijednosti za Vaš novac

Ulje noćurka

Ulje noćurka

djevičansko hladno tiješteno

Lak za nokte, ruby red

Lak za nokte, ruby red

extra long lasting

HEMOPYR propolisno biljna mast za njegu analne regije

HEMOPYR propolisno biljna mast za njegu analne regije

s kamilicom, nevenom, kaduljom i propolisom

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba