Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Ginseng

Ginseng

Ginseng panax, odnosno kineski ginseng višegodišnji je grm, visok oko 70 cm. Iz njegovih stabiljaka rastu listovi u pršljenovima. Plod su svijetlo crvene bobice, sa po dvije sjemenke, po širini spljoštene. Kada se korijenu oguli vanjski sloj, on je bijele boje, pa ga nazivaju "bijeli ginseng", za razliku od "crvenog ginsenga" koji pod utjecajem kipuće vode ili vruće pare postane crven.

Ginseng sadrži nekoliko vrsta šećera (saharozu, glukozu, galaktozu, ramnozu i arabinozu), panocen, slatkogorki D-glikozid, saponin, aminokiseline, vitamin C, B1, B2, alkaloid, mirisno eterično ulje, minerale: kalij, kalcij, željezo, fosfor i dr. Pradomovina ginsenga je Istočna Azija, Sibir i Sjeverna Amerika. U tim krajevima on se koristi kao hrana i lijek više od 5000 godina, jer se smatra da donosi zdravlje, vječnu mladost i dugi život.

Znanstveni naziv panax ginseng, dolazi od riječi panacea, odnosno grčke panakos, pan-sve, akos-lijek. Stoga i ne čudi što se u Istočnoj Aziji smatra "lijekom protiv svih bolesti".

Naročito široku primjenu ima u Kini, a ona je duga nekoliko tisuća godina, o čemu svjedoče brojni stari zapisi. Kinezi su uočili da ginseng usporava procese starenja, omogućava očuvanje životne snage i mentalne svježine. Otuda mu i naziv "korijen života". Ova drevna biljka blagotvorno djeluje na cijeli organizam.

Jača imunološki sustav, daje energiju i vitalnost, pomlađuje organizam time što poboljšava njegove funkcije. Osim odličnog djelovanja na imunološki, ginseng vrlo povoljan učinak bilježi i na živčani i krvožilni sustav. Povećava koncentraciju, intelektualnu sposobnost i pamćenje, pomaže kod glavobolje, nesanice, djeluje antidepresivno i ublažava stres. Osim toga čisti krvi, sprječava anemiju, snižava razinu šećera i kolesterola u krvi, regulira krvni tlak, poboljšava cirkulaciju.

Prema nekim istraživanjima ginseng pojačava i funkciju pluća, tako što povećava koncentraciju kisika u tkivima, čime se kontrolira stvaranje mliječne kiseline i smanjuje proces anaerobne glikolize. Na taj način se štede mišići, mišićni umor manje je izražen, nastupa znatno kasnije, a i oporavak je puno brži. Ovo djelovanje ginsenga naročito je važno sportašima i osobama koje su izložene velikim fizičkim naporima. Pored svih navedenih djelovanja važno je naglasiti da ova biljka pomaže bolje iskorištavanje vitamina i minerala u organizmu. To je vrlo bitno jer bez vitamina i minerala organizam ne može preraditi i pretvoriti u energiju šećere i masti, odnosno bjelančevine u nužne gradivne tvari. Ginseng umanjuje menstrualne i klimakterijske tegobe, a tisućama godina u Kini se koristi kao prirodni afrodizijak.

Zanimljivosti - nova istraživanja

Ginseng ima antistresno djelovanje slično vitaminu C, tj. "stišava" hormone stresa! To bi moglo biti ono najvrednije za vrhunske športaše koji su često pod velikim pritiskom! Za razliku od kofeina koji stimulira s depresivnom fazom poslije, ginseng blago stimulira bez tih posljedica.

Za vrijeme svog boravka u Pekingu 1985 godine gdje je predavao športsku medicinu na sveučilištu, dr. Colgan je utvrdio da Kinezi imaju ravno 42 formule u kojima se koristi ginseng! Jedna od mogućih hipoteza je kako ginseng poboljšava izdržljivost, što stimulira mozak i hipofizu u lučenju hormona "uzbuđenja" koji mobiliziraju cijeli organizam.

Centar za edukaciju u športu Tasmanijskog instituta za tehnologiju u Australiji (Centre for Physical Education of the Tasmanian Institute of Technology in Australia) pod vodstvom dr. L. McNaughtona objavio reprezentativna istraživanja utjecaja ginsenga koja su trajala 12 tjedana.

Izvršena su direktna mjerenja na dobrovoljcima i to na pektoralnim mišićima gdje je zabilježen porast snage od 22% i na quadricepsu gdje je zabilježeno poboljšanje snage za 18% u odnosu na placebo skupinu (osobno priopćenje dr. Colgan).

Proizvodi na popustu za kolovoz - više vrijednosti za Vaš novac

Cink pikolinat 300 mg + bakar

Cink pikolinat 300 mg + bakar

 

zaštitni balzam za noge

zaštitni balzam za noge

s 5% uree i propolisom

Vitamin D 1000 I.J.

Vitamin D 1000 I.J.

okus naranče

EyeShadow Pen, gleam peach

EyeShadow Pen, gleam peach

vodootporno sjenilo u olovci