Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba poznat i kao gospina kosa listopadno je drvo. Smatra se da je najstarije drvo na Zemlji. Predstavlja svojevrsni "živi fosil", odnosno danas jedinu vrstu nekada (u mezozoiku, prije oko 250 milijuna godina) vrlo zastupljenog roda Ginkgo. Upotreba listova ginkga u medicinske svrhe potječe još od naroda Dalekog istoka. 

Njegovo lišće i sjeme već se stoljećima koristi u staroj kineskoj medicini, prvenstveno za liječenje astme, bolesti bronhija i pluća, kao i za poboljšanje periferne i moždane cirkulacije krvi. Tek u 20 stoljeću, zahvaljujući razvoju analitičkih kemijskih metoda i napretku farmakoloških istraživanja, ova upotreba je i verificirana od suvremene, znanstvene medicine.

Ginkgo je najšire korišten prirodni preparat današnjice. Samo se u Njemačkoj godišnje prepiše prosječno oko 5 milijuna recepata za ginkgo. Istraživanja ljekovitih djelovanja ginkga ukazuju na njegov snažan antioksidativni učinak, prvenstveno zbog visoke koncentracije flavonoida. Lišće ginkgo bilobe, između ostalog, sadrži flavonoide kempferol, kvercetin, izoramnetin i druge glikozide, proantocijanidine, terpene neflavonoidnog porijekla, i to: bilobalid i ginkoglide A, B i C, lignine, eterična ulja i taninsku kiselinu.

Ginkgo poboljšava memoriju i druge moždane aktivnosti, djeluje blago antidepresivno, koristan je za osobe koje pate od migrene, te povećava protok krvi u mozgu. Zahvaljujući tome što poboljšava prokrvljenost i ishranjivanje moždanog tkiva, ginkgo se koristi kao sredstvo za stimulaciju sposobnosti koncentracije, pamćenja i učenja. Flavonoidi lista ginkga imaju i veliki kapacitet za vezivanje slobodnih radikala. Zahvaljujući tome, ginkgo pokazuje jaku antioksidativnu aktivnost, sinergistički djeluje s antioksidantnim vitaminima C i E i sudjeluje u prevenciji mnogih bolesti izazvanih oksidativnim stresom. Pošto štiti stanice od agresivnog djelovanja slobodnih radikala, ekstrakt lista ginkga doprinosi usporavanju procesa starenja i pomaže u prevenciji tumora.

Osim toga ginkgo olakšava tegobe kod astme, alergija, Alzheimerove bolesti, kao i kod kardio-vaskularnih bolesti. Sprječava trombozu, reguIira povišeni kao i sniženi krvni tlak. Osnovna biološka aktivnost ekstrakta lista ginkga povezana je s djelovanjem flavonoida na stijenke krvnih žila periferne cirkulacije. Ginkgo povećava elastičnost i osnovni tonus stijenki kapilara. Flavonoidi lista ginkga šire krvne žile i povećavaju protok krvi prije svega u području unutrašnjih, srednjih i malih arterija. Poboljšanjem osobina krvi, sastojci ekstrakta lista ginkga povećavaju brzinu protoka u području kapilara i završnih dijelova arterija, naročito u području mikrocirkulacije.

Zahvaljujući ovim djelovanjima, ekstrakt lista ginkga služi kao angioaktivator kod perifernih arterijskih i venskih smetnji, arterioskleroze, dijabetičnih oštećenja krvnih žila sa opasnošću od gangrene, oštećenja krvnih žila nastalim uslijed pušenja i nekih hormonalnih tegoba krvnih žila.

Poželjno ga je koristiti ako postoje problemi s jetrom ili bubrezima, raznim upalama, impotencijom, zujanjem u ušima, slabijim sluhom uslijed starosti, slabljenjem vida, vrtoglavicama i hemoroidima. Pospješuje iskorištavanje glukoze, pa je koristan i za dijabetičare. Obzirom da općenito utječe na cirkulaciju, korištenje ginkga smanjuje neugodnosti vezane za proces starenja, te povećava radne sposobnosti.

Proizvodi na popustu za listopad - više vrijednosti za Vaš novac

Hijaluronska kiselina + vitamin C

Hijaluronska kiselina + vitamin C

anti - age saveznik

Propolisno biljna nazis mast

Propolisno biljna nazis mast

s uljem planinskog bora i propolisom

PYRORAL Junior

PYRORAL Junior

propolisni sprej za djecu, bez alkohola

2 u 1 šampon & gel za tuširanje

2 u 1 šampon & gel za tuširanje

s ekstraktom kamilice i mliječnim proteinom