Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Eukaliptus

Eukaliptus

Eukaliptus, poznat i kao gumovac, jedno je od najviših stabala na svijetu. Potječe iz Australije i Tasmanije, a u Europu ga je donio u 19. st. njemački botaničar Ferdinand von Müller. On je prvi ustvrdio da se njegovo ulje može rabiti kao sredstvo za dezinfekciju. U Europi eukaliptus naraste oko 80 m, dok u svojoj postojbini prelazi i 100 m. Najviši primjerak eukaliptusa dosegao je visinu od 165 metara.

Eukaliptus ima uske kopljaste, savijene, plavkaste listove, što su poredani u istom okomitom smjeru, tako da ne stvaraju sjenu. Mlado lišće je jajasto, srcoliko pri dnu, tanje, mekše, kraće i bez peteljke. Središnje šupljine eukaliptusa sadrže eterično ulje koje mu daje aromatičan i opojan miris. Okus je gorkast i opor.

Osim eteričnog ulja, sadrži i cineol, piperiton koji miriše na metvicu, pinen, felandren, aldehide i alkohole. Lišće još sadrži flavonoide, gorke tvari, gumu, smole i trijeslovine. Najveću primjenu kod zdravstvenih tegoba imaju eterično ulje i listovi. Listovi se koriste za unutarnju, a ulje za vanjsku primjenu, naročito za masažu. Eukaliptus je antiseptičan i ublažava vrućicu.

Čaj pripremljen ukuhavanjem listova ili udisanje nekoliko kapi ulja u zdjeli vode može se koristiti 2-3 puta na dan protiv prehlade, gripe i kašlja. Potiče izbacivanje sluzi iz dišnih organa, pa je učinkovit i kod bronhitisa, astme i upale dišnih putova, a kao stimulirajuće sredstvo odčepljuje katare i upale sinusa. Eukaliptusove antiseptične osobine djeluju u cijelom dišnom, ali i probavnom sustavu, a čaj pripremljen ukuhavanjem listova djeluje kao adstringent za dizenteriju, tifus, proljev i povraćanje. Hlapljiva ulja iz listova izlučuju se putem mokraće, pa čaj ublažava infekcije mokraćnih puteva, poput cistitisa. Novija istraživanja pokazuju da eukaliptus snižava šećer u krvi, pa se lišće često dodaje čajnim mješavinama kod šećerne bolesti.

U vanjskoj primjeni eukaliptusovo ulje koristi se u oblozima za rane, opekline i čireve, te za zaustavljanje krvarenja, ubrzanje zacjeljivanja. Naročito je djelotvoran kod problema usne šupljine, krvarenja desni i afti. Aromatičan miris eukaliptusa odbija komarce, pa se razrjeđeno ulje može namazati na kožu radi odbijanja komaraca, insekata, preventive protiv malarije, te kao pomoć kod kožnih infekcija, poput lišajeva. Razrjeđeno ulje eukaliptusa utrljava se u upaljene zglobove kod artritisa i gihta, te za ublažavanje neuralgije, a u sljepoočnice za ublažavanje glavobolje.

Zbog svog antiseptičnog djelovanja eukaliptusovo ulje čest je i poželjan sastojak proizvoda za njegu kože.

Proizvodi na popustu za rujan - više vrijednosti za Vaš novac

MSM 1000 mg

MSM 1000 mg

prirodni izvor sumpora

Deo Fresh Mineral roll on

Deo Fresh Mineral roll on

s mineralnim solima, eteričnim uljem kadulje, aloe verom, vitaminom E

Ulje noćurka + E vitamin

Ulje noćurka + E vitamin

 

Gel za opuštanje

Gel za opuštanje

s hamamelisom i medom