Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Echinacea

Echinacea

Echinacea ili rudbekija je biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike, koja se danas uzgaja i u našim krajevima. Visoka je do 100 cm, cvjetovi su crvenoružičasti, jezičasti. Raste na otvorenim, sunčanim mjestima.

Naziv rudbekija nadjenuo joj je veliki botaničar Carl von Linn Te u počast dvojici Šveđana, Olofa Rudbecka starijeg i Olofa Rudbecka mlađeg. Oni su bili poznati medicinari, ali i botaničari. Olof Rudbeck stariji je osnovao prvi botanički vrt u Švedskoj, a prvi je otkrio limfne čvorove po čemu je postao i međunarodno priznat.

Posljednjih desetak godina echinacea je intenzivno istraživana, a znanstvenici se još uvijek spore o njenim aktivnim komponentama. One se mogu podjeliti u tri skupine : polisaharidi, alkilamidi i fenoli. Pokusi in vitro pokazali su da su najaktivnije tvari alkilamidi.

Način primjene echinacee otkriven je potkraj 18. stoljeća u različitih indijanskih plemena koja su tu biljku tradicionalno upotrebljavala i smatrala je svetom. Čak 14 indijanskih plemena rabilo ju je kao jedini lijek nakon ugriza zmija i uboda insekata. Osim toga korištena je kao oblog za opekline, uklanjanje gnoja, upale desni, liječenje artritisa, reume, zaušnjaka, ospica, grčeva crijeva, ekcema i ozljeda kože. U SAD-u je 1887. godine uvrštena je u liječničku praksu. Ozbiljnija istraživanja echinacee počela su 1930. godine u Njemačkoj. Otkriće da njene aktivne tvari snažno podupiru obrambeni sustav, dogodilo se mnogo kasnije. Prije svega one ubrzavaju množenje bijelih krvnih zrnaca (limfocita i makrofaga) što se smatra početkom funkcioniranja obrane. Utvrđeno je nadalje da echinacea stimulira produkciju interferona, koji je važna crta obrane kada je u pitanju virusna infekcija.

Prema rezultatima više od 500 znanstvenih i kliničkih istraživanja za samo tri do pet dana povećava imunitet 50-120 posto. Stoga skraćuje trajanje i ublažava simptome gripe i prehlade, a u ranoj fazi sprječava i njihov razvoj. Osim toga nekoliko studija je pokazalo njenu učinkovitost kod Chronove bolesti, infekcija usne šupljine i vaginalnih infekcija. Stimulira jetru i bubrege. U vanjskoj primjeni odlično djeluje na kožu kod rana, akni, čireva, upaljenih opekotina, ekcema, upale kožnih žlijezda, uboda i ugriza insekata. Laboratorijsko istraživanje je pokazalo njeno svojstvo uništavanja stanica tumora, pa se često koristi u kombinaciji s lijekovima kod raka.

Proizvodi na popustu za veljaču - više vrijednosti za Vaš novac

MUSCHIO BIANCO eau de parfum

MUSCHIO BIANCO eau de parfum

koncept: musky

Četka za kosu

Četka za kosu

plosnata, plava

C kompleks 500 mg

C kompleks 500 mg

c vitamin + bioflavonoidi + šipak + rutin + hesperidin

Zaštitni balzam za usne

Zaštitni balzam za usne

aktivno štiti usne