Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Đumbir

Đumbir

Đumbir je gomoljasta, trajna biljka debelog i čvrstog korijenja, a izgledom podsjeća na trsku. Od pradavnih vremena koristi se kao začin za jelo i kao lijek. Uzgaja se u tropskim i suptropskim područjima svijeta, ponajviše u Kini i Indiji. 

Đumbir se spominje u kineskim medicinskim tekstovima od prije 2000 godina, a navodi se i u brojnim receptima za liječenje Stare Grčke i Starog Rima. Lord Zouche je oko 1600. godine donio đumbir u Englesku. Njegov prijatelj, pozati biljar Gerard, izvijestio je da đumbir  "zagrijava i suši", pa ga je preporučivao kao sredstvo za poboljšanje probave. Danas je to djelovanje i poznato jer đumbir sadrži eterično ulje i oštre tvari koje potiču izmjenu tvari, proizvodnju soka za probavu, aktivira slinu, želučani sok i sok crijeva, te pokretljivost crijeva.

Eterično ulje ima antiseptična svojstva i aktivira imunitet pa je đumbir preventivno sredstvo protiv prehlade, upale krajnika, bronhitisa i upale probavnih organa. Osim eteričnog ulja sadrži i bjelančevine, aminokiseline, masti, minerale (kalcij, magnezij, fosfor), vitamin A, B6, C i niacin. Đumbir potiče rad srca i krvotok, stvara osjećaj topline i ugode te vraća vitalnost. Vrući čaj od đumbira ako se pije na početku prehlade ili gripe, kada ste umorni, kada vam je hladno ili vas nešto boli, potaknuti će znojenje, smanjiti temperaturu i pomoći da se tijelo očisti od toksina i katara. Izuzetno povoljno đumbir utječe na dišne organe, jer djeluje kao ekspektorans u plućima, rastvara sluz i pročišćava upale dišnih organa. Prirodno je sredstvo za jačanje reproduktivnog sustava i reguliranje problema impotencije koja je posljedica pomanjkanja vitalne tjelesne topline. U maternici potiče mjesečnicu, a pomaže i kod kašnjenja i neuredne mjesečnice, te ublažava bol.

Prema istraživanjima đumbir sprječava zgrušavanje krvi, snižava kolesterol i krvni tlak, a odlično djeluje i na cirkulaciju krvi, naročito kod slabe cirkulacije u rukama i nogama.Ima i jako antioksidativno djelovanje, čime usporava proces starenja organizma. Razrijeđeno đumbirovo ulje u vanjskoj primjeni koristi se kao sredstvo za masažu, naročito kod lumbaga,neuralgije i bolnih zglobova. Ovakvi tretmani poznati su i kao đumbiroterapija.

Proizvodi na popustu za kolovoz - više vrijednosti za Vaš novac

Lak za nokte, passion fruit

Lak za nokte, passion fruit

extra long lasting

B kompleks

B kompleks

za podizanje razine energije

Šipak i kakao hranjiva krema

Šipak i kakao hranjiva krema

s kakao maslacem, šipkom (narom) i bambusom

Sensitive Protect

Sensitive Protect

s nevenom, sladićem, vitaminom C i E i uljem verbene