Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Divlji kesten

Divlji kesten

Divlji kesten je ukrasno stablo visoko 20-30 m, guste i široke krošnje. Pupoljci su omotani sjajnom ljuskom što izlučuje smolastu ljepljivu tvar kao zaštitu od hladnoće. Cvjetovi su bijele boje, sa ružičastim i žutim mrljama. Plodovi su zeleni, okrugli, s bodljama i sadrže 1 - 2 sjemenke. Listovi su sastavljeni od 5 samostalnih dijelova i imaju dvostruko nazubljene rubove. Kora je grubo ispucana, tamnosmeđe boje.

Divlji kesten raste po parkovima i drvoredima, a ima ga ponekad i uz ceste i puteve.

Pupoljci divljeg kestena sadrže eskulin, cvjetovi tanin i kvercitin, kora eskulin i tanin. Plodovi sadrže saponin (escin), škrob, ulje, bjelančevine, flavon, vitamine B1, C i K, sterol, kvercitin, te mineralne tvari.

Divlji kesten je sredinom 19. st. postao cijenjena ljekovita biljka čija se kora upotrebljavala kod malarije, vrućice, proljeva i kožnih bolesti kao nadomjestak za kininovu koru. Listovi su korišteni kod kašlja, artritisa i reume, a iz cvjetova se spravljao čaj. Važan sastojak divljeg kestena je escin. On izuzetno dobro djeluje na kapilare povećavajući im otpornost i jačajući njihove stijenke, smanjuje oštećenja. Znanstvenici smatraju da escin smanjuje nastanak i utjecaj enzima koji razlažu unutarnje žile kapilara. Osim toga divlji kesten izuzetno dobro djeluje na venozni sustav, naročito kada su u pitanju hemoroidi, upale i proširenja vena na nogama, thrombophlebitis i varikozna ulcera (otvorene rane puknutih vena na nogama). Brojna klinička ispitivanja potvrdila su poboljšanje znakova bolesti kod kronične insuficijencije vena (otežale noge, osjećaj napetosti u nogama, svrbež kože iznad proširenih vena, bolovi i upale proširenih vena).

Divlji kesten pomaže i u slučajevima katara nosne sluznice, bronhija, pluća, želuca i crijeva, kod problema povećane prostate, nekih kožnih bolesti, nazeba i groznice.

Proizvodi na popustu za srpanj - više vrijednosti za Vaš novac

Sapun sljez

Sapun sljez

 

Lak za nokte, red rose

Lak za nokte, red rose

extra long lasting

Hamamelis sapun za intimnu njegu pH 5.5

Hamamelis sapun za intimnu njegu pH 5.5

s ekstraktom bugarske ruže i mimose, hamamelisom i provitaminom B5

Sapun karite maslac

Sapun karite maslac

prirodni sapun, ručno proizveden, dermatološki testirano