Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Cvjetni prah

Cvjetni prah

Pelud je proizvod prirode i nositelj novog života mlade biljke, budući da je bitan faktor za njeno oplođivanje. Pelud je također, od vitalne važnosti za pčele, jer sadrži dosta bjelančevina i drugih tvari koje nektar nema. Kada sakupe pelud pčele ga miješaju s medom, dodaju mu tvar iz svojih usta koja je bogata fermentima i tako dobivenu smjesu sabijaju u ćelije saća.

Zahvaljujući fermentima iz pčelinje sline, dolazi do određenog vrenja ove mase, koja potom tako konzervirana dugo ostaje nepromijenjena. U toj masi od peluda nemogući je razvitak bakterija i gljivica zbog prisustva mliječne kiseline i šećera u medu umješanog u tu smjesu, koja predstavlja osnovnu hranu za pčele. Ovaj "pčelinji kruh" tzv. perga, služi pčelama domaćicama da uz pomoć meda i vode proizvode mliječ kojom hrane maticu i mlado pokoljenje (larve). Svako zrno peluda složeni je koncentrat, sastavljen od velikog broja veoma važnih hranjivih i ljekovitih tvari.

Pelud sadrži mnogo nezamjenjivih aminokiselina, sve vitamine, važne fermente i mineralne soli koje imaju ogromnu važnost za normalnu životnu aktivnost organa i sistema ljudskog organizma. Imajući u vidu sastavne elemente peluda, lako je zaključiti da on ima visoku hranjivu i ljekovitu vrijednost za ljudsko zdravlje.

Pelud se sakuplja na nekoliko načina: oduzimanjem od pčela, direktnim sakupljanjem sa cvjetova drveća ili vađenjem perge iz pčelinjih saća. Svoje hranjivo, a još više ljekovito djelovanje pelud je potvrdio kod liječenja sljedećih bolesti:

- visokog krvnog tlaka
- bolesti živčanog i žlijezdanog sistema
- bolesti popraćene slabom krvnom slikom (anemije)
- popraćene funkcije crijeva (upala debelog crijeva, čestog proljeva i kroničnog zatvora)

Pelud se često koristi za liječenje upalnih procesa muške spolne žlijezde (prostate). Francuski znanstvenik A.Kaja napisao je knjigu "Monografija ljekovitog djelovanja peluda". On između ostalog preporučuje uzimanje peluda u kombinaciji s medom 50 : 50%, a u dugoročnoj primjeni (u cilju pojačane prehrane) 70% meda: 30% peluda.

Proizvodi na popustu za kolovoz - više vrijednosti za Vaš novac

Ulje koštica marelice

Ulje koštica marelice

hladno tiješteno

Sapun kozje mlijeko sa zrncima kave

Sapun kozje mlijeko sa zrncima kave

Prirodni, blagi, ekstra fini piling sapun.

Gel kod izraženih vena i kapilara

Gel kod izraženih vena i kapilara

s ekstraktima ploda divljeg kestena i cvijeta nevena

Multi vitamini i minerali

Multi vitamini i minerali

s kulturama bakterija i fruktooligosaharidima