Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Brusnica

Brusnica

Brusnica je vrsta bobičastog voća porjeklom iz Sjeverne Amerike. Izgledom podsjeća na borovnicu, ali je crvene boje. Tvrda je i kiselkasta okusa, ponajprije zbog velike količine vitamina C. Ovo je voće u prošlosti Amerike uvelike korišteno kao lijek, a naročito kod starosjedioca, Indijanaca. Najizraženije djelovanje brusnice oduvijek se vezalo uz mokraćne organe.

U današnje vrijeme njegova je upotreba najraširenija, a može se koristiti u svježem obliku, sušiti i smrzavati. Odličan je dodatak jelima. Brusnica je izuzetno bogata mnogim zaštitnim i hranjivim tvarima, naročito vitaminom A i C, kalijem i biljnim vlaknima. 


Hipurična kiselina prirodan je antibiotik koji djeluje protiv razvoja bakterija i gljivica, a bioflavonoidi imaju posebno antibakterijsko djelovanje, što je izuzetno bitno kod infekcija urinarnog trakta (naročito E. Koli). Bioflavonoidi također djeluju kao jaki antioksidansi čime smanjuju mogućnost nastanka nekih zloćudnih oblika raka, naročito raka dojke i debelog crijeva, te pomažu u prevenciji određenih faktora koji pos-pješuju nastanak krvožilnih bolesti.

Brusnica također sadrži antocianine i proantocianide koji imaju antitumorno djelovanje, ali pomažu i obnovu stanica koje su zaslužne za dobar vid. S obzirom da djeluje na snižavanje glukoze u krvi, brusnica se posebno preporučuje dijabetičarima..

Brojna istraživanja pokazala su da neke aktivne tvari brusnice djeluju na uništenje bakterije Helicobacter pylori koja je najveći uzročnik čira na želucu. Također djeluje i na bakterije u ustima koje uzrokuju bolesti zuba i desni. No svakako je važno naglasiti da je antibakterijsko djelovanje brusnice naročito izraženo kod infekcija mokraćnih organa, pa se stoga kod tih stanja preporučuje svakodnevna primjena brusnice.

Proizvodi na popustu za kolovoz - više vrijednosti za Vaš novac

Multiaktivni gel nakon sunčanja

Multiaktivni gel nakon sunčanja

sa zelenim čajem, aloe verom i mentom

Četka za kosu

Četka za kosu

plosnata, plava

Lak za nokte, sweet peony

Lak za nokte, sweet peony

extra long lasting

Krema za intenzivno tamnjenje

Krema za intenzivno tamnjenje

s mrkvom, maslinovim uljem i vitaminom A