Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

DP - Biljni dodaci prehrani

Artikl je uspješno dodan u košaricu!

Aloe Vera

doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava

Prodajna cijena: 13,00 € / 97,95 kn



Kolekcija: Dodaci prehrani - Biljni

Šifra: 1403

Količina: 60 kapsula

Aloe vera

Tropska biljka Aloe Vera prepoznatljiva je po mesnatim i zubatim listovima koji rastu iz niske stabljike i iako podsjeća na kaktus, zapravo pripada porodici ljiljana. Postoji preko 250 vrsta same biljke, no samo dvije su komercijalno popularne i iznimno cijenjene, a to su: Aloe barbadensis Miller i Aloe aborescens.

Medicinska upotreba Aloe vere poznata je već tisućama godina. Najraniji zapisi o njenoj upotrebi datiraju iz 16. st. prije Krista gdje su je kao „biljku besmrtnosti“ štovali drevni Egipćani. Koristili su je za cijeljenje rana i liječenje kožnih bolesti, a faraoni su ju nosili u svoj zagrobni život.  Vjeruje se da ju je Kleopatra koristila kako bi svoju kožu održala mekom.   Stanovnici grčkog i rimskog carstva obilato su je koristili kao sredstvo protiv ozljeda, opeklina i infekcija, a biljka je stoljećima nalazila sličnu terapijsku upotrebu i u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Danas se Aloe vera uzgaja u dijelovima svijeta gdje prevladava topla klima te nalazi široku primjenu u kozmetici, sredstvima za čišćenje, a zbog bogatog nutritivnog profila cijenjena je i kao dodatak prehrani.  

Impresivna riznica nutrijenata

Više od 75 aktivnih sastojaka izolirano je iz Aloe vere uključujući brojne vitamine, minerale, enzime, aminokiseline,  polifenole, sterole,  masne kiseline i polisaharide.  Upravo su polisaharidima koji se nalaze u gelu izoliranom iz lišća ove biljke najčešće pripisivana pozitivna svojstva Aloe vere, no kako ističe pregledni članak objavljen 2012. godine u časopisu An International Quarterly Journal of Research in Ayurveda, danas prevladava mišljenje kako svi sastojci djeluju sinergijski . 

Aloe vera je prijatelj imuniteta

Zahvaljujući širokom spektru nutrijenata, Aloe vera pridonosi prirodnoj obrani od mikroorganizama, a  niz studija ukazuje na njen antibakterijski, antivirusni i antifungalni učinak.  Tako primjerice studija objavljena 2007. godine u časopisu Methods ukazuje na sposobnost Aloe vera gela da inhibira aktivnosti Gram-pozitivnih i Gram-negativnih bakterija, a osobito se pokazala korisnom protiv bakterija Streptoccocus pyogenes i Streptococcus faecalis.  No, Aloe vera nije korisna samo protiv bakterija već se, kako to pokazuje studija objavljena u časopisu Antimicrobial Agents and Chemotherapy, može uspješno boriti i protiv virusa inaktivirajujući primjerice virus gripe ili herpes simplex virus.  

Vjeruje se da imunostimulirajući učinak Aloe vera duguje sposobnosti da aktivira stanice makrofaga koje su, uz  važnu antimikrobnu ulogu, ključne za regulaciju imunološkog odgovora kao i cijeljenje rana. 

Aloe vera za zdravlje kože

Sposobnost hidracije kože Aloe veri se pripisuje već tisućama godinama, a danas je zahvaljujući nizu istraživanja dobro poznato da njena upotreba pomaže koži da veže vlagu i na taj je način održava mekom.  Dodatno, prema najnovijim saznanjima čini se da Aloe vera posjeduje i anti –aging učinak.  Studija objavljena 2009 godine u časopisu Annals of Dermatology otkriva zanimljiv učinak Aloe vere na bore. U studiji je sudjelovalo 30 žena starijih od 45 godina koje su kroz 90 dana uzimale ili 1200 mg Aloe vere dnevno  u obliku dodatka prehrani (niska doza) ili 3600 mg dnevno (visoka doza). Po isteku istraživanja uočena je znatno smanjenje bora kao i veća elastičnost kože zahvaljujući povećanoj sintezi kolagena i to bez obzira na dozu koje su ispitanice uzimale.  Studija daje naslutiti da čak i niske doze Aloe vere u obliku o dodatka prehrani mogu polučiti koristan anti-aging učinak.  

Antidijabetički učinak Aloe vere

Ideja da bi Aloe vera mogla biti od koristi u regulaciji razine šećera u krvi  na način da potiče sintezu inzulina novijeg je datuma i do sada je nekoliko in vivo i in vitro studija kao i studija na miševima ukazalo na antidijabetički učinak.  Studije na ljudima su tek preliminarne, ali obećavajuće.  Tako je najnovija studija objavljena 2014. godine u časopisu The Journal of Food Science andTechnology na 90 dijabetičkih ispitanika neovisnih o inzulinu ispitivala utjecaj praha Aloe vere u obliku dodatka prehrani na razinu glukoze u krvi. Ispitanici su uz edukaciju o pravilnoj prehrani 6 mjeseci uzimali ili 100 ili 200 mg praha Aloe vere ili ništa.  Nakon završetka 6 mjeseci uočena je značajno smanjenje razine šećera u krvi i to osobito u onih koji su svakodnevno uzimali 200 mg  Aloe vere.  

Sigurnost Aloe vere

Aloe vera se općenito smatra sigurnom za upotrebu i oralno i topički.  Ipak dugotrajnu upotrebu velikih  doza treba izbjegavati jer su zabilježeni slučajevi proljeva i problema s bubrezima. Zbog utjecaja na razinu glukoze u krvi, dijabetičari se moraju savjetovati s liječnikom prije posezanja za Aloe verom. Savjet s liječnikom nužan je i u slučaju uzimanja lijekova.  Aloe vera također nije primjerena za trudnice, dojilje i djecu. 

Sandra Krstev Barać, mag.nutr.

Vitaminoteka Zagreb

 

Literatura:

·       Gupta VK, Malhotra S. Pharmacological attribute of Aloe vera: Revalidation through experimental and clinical studies. Ayu. 2012 Apr;33(2):193-6.

  •        Habeeb F, Shakir E, Bradbury F, Cameron P, Taravati MR, Drummond AJ, et al. Screening methods used to determine the anti-microbial properties of Aloe vera inner gel. Methods. 2007;42:315–20.
  •        Sydiskis RJ, Owen DG, Lohr J, Rosler KH, Blomster RN. Inactivation of enveloped viruses by anthraquinones extracted from plant. Antimicrob Agent Chemother. 1991;35:2463–6.

·       Cho S, Lee S, Lee MJ, Lee DH, Won CH, Kim SM, Chung JH. Dietary Aloe Vera Supplementation Improves Facial Wrinkles and Elasticity and It Increases the Type I Procollagen Gene Expression in Human Skin in vivo. Ann Dermatol. 2009 Feb;21(1):6-11.·       Choudhary M, Kochhar A, Sangha J. Hypoglycemic and hypolipidemic effect of Aloe vera L. in non-insulin dependent diabetics. J Food Sci Technol. 2014 Jan;51(1):90-6.

 



Aloe vera se stoljećima koristi zbog svojih terapeutskih svojstava, a njena prva primjena datira čak iz doba egipatskih faraona gdje se pokapala zajedno s tadašnjim vladarima kao „biljka besmrtnosti“. Tradicionalno se Aloe vera nanosila na kožu kako bi ubrzala cijeljenje rana. Iz lista aloe vere izolirano je više od 75 aktivnih sastojaka s blagotvornim učinkom, a pretpostavlja se kako svi sastojci imaju sinergijsko djelovanje. Moguća je njena oralna i lokalna primjena (direktno nanošenje na kožu).

 Sastojci u dnevnoj dozi (1 kapsula):                                                                                                                                     % PU

Aloe Vera (Aloe barbadensis) koncentrirani suhi ekstrakt ( količina odgovara 5000 mg svježe Aloe Vere)

 

25 mg

 

 

/

 

Pretražite naš web!

Kamo pripada ovaj proizvod?

DP - Biljni dodaci prehrani

Mnogi od nas posežu za dodacima prehrani kako bi se osigurali od potencijalnih prehrambenih propusta ili sa željom da se zaštite od različitih bolesti. Vitaminski i mineralni pripravci predstavljaju osnovu dodataka prehrani, no ova se skupina iz dana u dan nadopunjuje novootkrivenim aktivnim tvarima podrijetlom iz hrane te biljnog svijeta.

Proizvodi na popustu za travanj - više vrijednosti za Vaš novac

MAGNOLIA eau de parfum

MAGNOLIA eau de parfum

koncept: citrus – floral – musky

Krema za tijelo i ruke

Krema za tijelo i ruke

s nevenom, uljem makadamije i lipom

Multivitaminske kapi za djecu

Multivitaminske kapi za djecu

okus borovnice

Sensitive Protect

Sensitive Protect

s nevenom, sladićem, vitaminom C i E i uljem verbene