Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

DP - Kompleks formulacije

Cijena ovog proizvoda je trenutno snižena!

Artikl je uspješno dodan u košaricu!

C kompleks 500 mg

c vitamin + bioflavonoidi + šipak + rutin + hesperidin

Prodajna cijena: 9,80 €    13,00 €

Najniža cijena u 30 dana: 13,00 €Kolekcija: Dodaci prehrani - Kompleks formulacije

Šifra: 1599

Količina: 60 tbl

C kompleks

Vitamin C je jedan od najčešćih nutrijenata koji se koristi u obliku dodatka prehrani, i to sasvim opravdano! Riječ je, naime, o vitaminu topivom u vodi poznatom i pod nazivom askorbinska kiselina koji u našem tijelu ima brojne važne uloge.  Ljudski ga organizam ne može sintetizirati te se mora unositi hranom ili, u slučaju povećanih potreba, dodacima prehrani.

Najpoznatija zadaća vitamina C je da doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.  Vitamin C stimulira proizvodnju i funkciju bijelih krvnih stanica, osobito neutrofila koji imaju važnu ulogu u borbi protiv virusa i bakterija.  Naše obrambene stanice akumuliraju velike količine vitamina C i kako bi se zaštitile  od oksidativnog stresa  koji nastaje u zahtjevnom obračunu s invazivnim mikroorganizmima.  Zbog toga  oslabljena imunološka funkcija i učestale prehlade i infekcije mogu ukazivati na  deficit vitamina C kao i slabost i umor.  Vitamin C, naime,  doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti i dobrodošla je pomoć u stanjima psihičkog i fizičkog stresa.

Izvori vitamina C u hrani su dobro znani,  a među njima  valja izdvojiti limun. Većina će nas u trenucima bolesti  upravo posegnuti za ovim citrusnim voćem ne znajući da za povoljan učinak nije zaslužan isključivo vitamin C, već kompleks blagotvornih tvari koje nam limun pruža.  Tu se poglavito misli na bioflavonoide kojima limun obiluje.  Bioflavonoidi su skupina pigmenata koje najčešće nalazimo u voću i povrću bogatom vitaminom C posebice u citrusima i šipku, a koje su ključne za pravilnu asporpciju ovog vitamina.  Štoviše, studije pokazuju da bioflavonoidi  u organizmu djeluju nadopunjujuće s vitaminom C te poboljšavaju i produljuju njegovo djelovanje. Najaktivniji među bioflavonoidima limuna su rutin i hesperidin koje nalazimo u pulpi i kori. 

Bioflavonoidi citrusnog voća čine važnu skupinu antioksidansa. Zanimljivo je da su blagodati hesperidina, rutina i drugih bioflavonoida citrusnog voća bile prepoznate još davnih 50. godina prošlog stoljeća pa je ova skupina spojeva tada nazivana i vitaminom P.

S antioksidativnim svojstvima bioflavonoida upoznati smo već više od 40 godina. Tako znamo da će povećan unos ovih spojeva pomoći u eliminaciji štetnih slobodnih radikala iz našeg tijela. Osim toga, citrusni bioflavonidi pomažu i ravnoteži aktivnosti imunosnih stanica kako bi se osigurao bolji imunosni odgovor organizma. Antioksidativna i protuupalna svojstva citrusnih bioflavonoida pokazuju blagotvorno djelovanje na kardiovaskularni sustav, cirkulaciju, kogniciju, ali i zdravlje zglobova.

Hesperidin je flavonoid sa snažnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima kojeg u citrusnom voću nalazimo u izobilju, a u najvećoj koncentraciji se nalazi u kori i pulpi ove skupine voća. Nedostatak hesperidina u prehrani povezuje se s problemima u kapilarama, ali i osjećajem boli i slabosti u ekstremitetima te grčevima u nogama. Rezultati pretkliničkih i kliničkih istraživanja objasnili su terapijsko djelovanje ovog citrusnog spoja kod raznih bolesti, kao što su neurološki i psihijatrijski poremećaji, te kardiovaskularne i druge bolesti. Blagotvorna djelovanja hesperidina pripisuju se spomenutim protuupalnim i antioksidativnim svojstivma, ali i djelovanju na snižavanje masnoća u krvi.   

Rutin je još jedan biljni pigment iz skupine flavonoida koji ima antioksidativno djelovanje. Tradicionalno se rutin dugi niz godina koristio za bolju cirkulaciju jer se smatralo da može pomoći ojačati i povećati fleksibilnost krvih žila. No, poznata je i upotreba rutina kod reumatoidnog artritisa. Naime, rezultati jedne studije objavljene u časopisu Biochemical Pharmacology pokazuju kako rutin može pomoći smanjiti razinu oksidativnog stresa u osoba koje pate od reumatoidnog artritisa te samim time i olakšati prisutnu bol. Spomenuto pozitivno djelovanje pripisuje se snažnim antioksidatinim i protuupalnim svojstvima rutina.

Niz istraživanja rutinu i hesperidinu pripisuje povoljni učinak na zdravlje kapilara i vena te se vjeruje da mogu biti korisni kod stanja slabljenja kapilara što se često očituje „varikoznim venama“.  Razlog tomu je vrlo jednostavan  --  hesperidin i osobito rutin potiču djelovanje vitamina C koji, pak, ima kritičnu ulogu u proizvodnji kolagena, važne strukturne komponente  stjenke kapilara i vena čineći ih čvrstima. Dodatno,  prema saznanjima, rutin i hesperidin  mogu regenerirati vitamin C nakon što je neutralizirao štetne slobodne radikale i na taj način pomoći u očuvanju integriteta i funkcije kapilara i vena.

U citrusima bioflavonoidi tvore kompleks s vitaminom C potičući na taj način imunostimulativan učinak vitamina C.  Iz tog je razloga poželjno  da vitamin C i u dodacima prehrani bude prisutan u kompleksu s bioflavonoidima.  Tome u prilog govori  i nedavna studija objavljena u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition koja je ukazala na veću bioraspoloživost vitamina C iz pripravka koji je osiguravao kompleks vitamina C i bioflavonoida nego li onog koji je pružao isključivo vitamin C.

Plod šipka se tradicionalno koristi u prevenciji  i liječenju prehlada i drugih infekcija.  Znanost je cijenjeno mjesto koje plod šipka uživa u narodnoj medicini objasnila upravo impresivnim sadržajem vitamina C i bioflavonoida.  Zahvaljujući  ovom komplesku esktrakt ploda šipka se i u moderno vrijeme smatra prijateljem imuniteta.

doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender

Literatura:

  • The Linus Pauling Institute Micronutrient Information Center, http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminC/
  • Vinson, JA, Bose, P. Comparative bioavailability to humans of ascorbic acid alone or in a citrus extract, Am J Clin Nutr 1988; 48: 601-604.
  • K.E. Heim et al. Flavonoid antioxidants: chemistry, metabolism and structure-activity Relationships, J Nutr Biochem 2012; 13 (10): 572-584.
  • Ilbay, Z, Sahin, S, Kurbaslar, SI.  Investigation of Polyhenolic Content of Rose Hip (Rosa canina L.) Tea Extracts: A Comparative Study,  Foods 2013; 2: 43-52.
  • Cervantes-Laurean D, Schramm DD, Jacobson EL, Halaweish I, Bruckner GG, Boissonneault GA. Inhibition of advanced glycation end product formation on collagen by rutin and its metabolites. J Nutr Biochem. 2006 ;17(8):531-40.
  • Li C, Schluesener H. Health-promoting effects of the citrus flavanone hesperidin. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017;57(3):613-631.
  • Ostrakhovitch EA, Afanas'ev IB. Oxidative stress in rheumatoid arthritis leukocytes: suppression by rutin and other antioxidants and chelators. Biochem Pharmacol. 2001;62(6):743-6.

 

 

Vitamin C je jedan od najčešćih nutrijenata koji se koristi u obliku dodatka prehrani, i to sasvim opravdano! 

 

Sastojci u 1 tableti:                                                                       % PU                                                                                                            

Vitamin C (L-askorbinska kiselina)

500 mg

625

Kompleks bioflavonoida citrusa (Citrus spp.)

55 mg

-

Prah ploda šipka (Rosa canina L.)

25 mg

-

Rutin

5 mg

-

Hesperidin

5 mg

-

Pretražite naš web!

Kamo pripada ovaj proizvod?

DP - Kompleks formulacije

Mnogi od nas posežu za dodacima prehrani kako bi se osigurali od potencijalnih prehrambenih propusta ili sa željom da se zaštite od različitih bolesti. Vitaminski i mineralni pripravci predstavljaju osnovu dodataka prehrani, no ova se skupina iz dana u dan nadopunjuje novootkrivenim aktivnim tvarima podrijetlom iz hrane te biljnog svijeta.

Proizvodi na popustu za travanj - više vrijednosti za Vaš novac

Magnezij citrat

Magnezij citrat

dodatak prehrani

Prostata kompleks

Prostata kompleks

Sabal palma doprinosi zdravlju prostate

Propolis 1000 mg

Propolis 1000 mg

 

Željezo kompleks

Željezo kompleks

s vitaminom C, bioflavonoidima i bakrom