Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

DP - Ostali dodaci prehrani

Cijena ovog proizvoda je trenutno snižena!

Artikl je uspješno dodan u košaricu!

Koenzim Q10, 30 mg

vegan formulacija

Prodajna cijena: 9,90 €    14,30 €

Najniža cijena u 30 dana: 14,30 €



Kolekcija: Dodaci prehrani - Ostali

Šifra: 1503

Količina: 50 kapsula

Koenzim Q10 proizvodi se u ljudskom tijelu i potreban je za osnovno funkcioniranje stanica. Radi se o neesencijalnoj supstanci sličnoj vitaminima. Razina koenzima Q10 najviša je u organima s brzim metabolizmom poput srca, bubrega i jetre, gdje koenzim Q10 djeluje kao prenositelj energije. Razina koenzima Q10 s godinama se smanjuje i zabilježene su smanjene koncentracije kod osoba starije dobi. Koenzim Q10 obogaćen je vitaminom E.

 

Koenzim Q10 i kardiovaskularne bolesti

Koenzim Q10, poznat kao i ubikinon, je molekula koja se prirodno proizvodi u ljudskom tijelu, a radi se spoju koji nalikuje vitaminima topivim u mastima. Neophodan je za pravilno funkcioniranje mnogih organa i za osnovno funkcioniranje stanica, a nalazi se u cijelom tijelu. Također, unosimo ga hranom te putem dodataka prehrani. Kao dodatak prehrani izrazito je popularan te se nalazi na trećem mjestu najčešće korištenih dodataka prehrani nakon ribljeg ulja i multivitaminsko mineralnih dodataka prehrani.

Izvori u hrani

Koenzim Q10 široko je rasprostranjen u namirnicama biljnog i životinjskog porijekla. Iako ga možemo pronaći u voću, povrću i žitaricama, značajna količina koenzima Q10 nalazi se u mesu, ribi, orašastim plodovima i određenim vrstama ulja. Ipak najbogatiji prehrambeni izvor koenzima Q10 su iznutrice poput srca i jetre, a razlog zašto se koenzim Q10 akumulira upravo u tim tkivima jest njegova uloga u dobivanju energije. Koenzim Q10 je molekula koja služi u prijenosu energije i tako podržava rad organa koji imaju visoku stopu potrošnje energije. Koenzim Q10 sastavni je dio lanca prijenosa elektrona i igra ključnu ulogu u proizvodnji energije u mitohondrijima u obliku ATP-a koji u prijenosu energije funkcionira poput punjive baterije.

Tko je u deficitu?

Koenzim Q10 smatra se neesencijalnim nutrijentom što znači da ga tijelo može samo proizvesti, međutim različiti čimbenici mogu negativno utjecati na razinu koenzima Q10 u organizmu. Do deficita može doći uslijed stečenih ili urođenih genetskih promjena u sintezi, zbog nedovoljnog unosa samog koenzima Q10 ili nutrijenata potrebnih za njegovu proizvodnju. Naime, da bi se koenzim Q10 sintetizirao u tijelu potrebno je imati na raspolaganju dovoljne količine aminokiseline tirozina i čak osam različitih vitamina. Također, fiziološka razina koenzima Q10 u organizmu snižava se uslijed starenja, uzimanja određenih lijekova te uslijed oksidativnog stresa kod različitih bolesti i stanja poput dijabetesa, karcinoma, neurodegenerativnih bolesti i kardiovaskularnih bolesti.1

Koenzim Q10 i kardiovaskularne bolesti

U nastanku kardiovaskularnih bolesti središnju ulogu igraju oksidativni stres i poremećena funkcija mitohondrija. Zbog uloge koenzima Q10 u procesu dobivanja energije u mitohondrijima i zbog antioksidativnih svojstava, ova se molekula smatra obećavajućom kada je riječ o prevenciji i usporavanju razvoja kardiovaskularnih bolesti. Kod osoba s kardiomiopatijom i zatajenjem srca zabilježena je niska razina koenzima Q10 u serumu, a pokazalo se kako je razina koenzima Q10 u krvi neovisni čimbenik koji utječe na rizik od smrtnosti i zatajenja srca. Srce osoba koje pate od zatajenja srca ima smanjenu sposobnost da se kontrahira, a jedan od uzroka je nedostatak energije u srčanom mišiću koji se povezuje s niskom razinom koenzima Q10 i visokom razinom oksidativnog stresa.2Istraživanje objavljeno 2014. godine u kojem je sudjelovalo čak 420 ispitanika, pokazalo je kako je dugotrajna primjena koenzima Q10 u obliku dodatka prehrani u količini od 100 mg dnevno sigurna, poboljšava simptome zatajenja srca i smanjuje rizik od velikih štetnih kardiovaskularnih događaja.3

Utjecaj koenzima Q10 na krvni tlak

Određeni znanstveni dokazi ukazuju kako je koenzim Q10 koristan za zdravlje srca i krvnih žila zbog svojih antioksidativnih svojstava. Istraživanja pokazuju kako koenzim Q10 djeluje povoljno kod povišenog krvnog tlaka i ateroskleroze. Naime, oksidativni stres umanjuje djelovanje dušikovog oksida zbog čega dolazi do vazokonstrikcije odnosno stezanja žila što rezultira povišenim krvnim tlakom, a koenzim Q10 štiti dušikov oksid od oksidativnog stresa.4 Također, koenzim Q10 zbog svojih antioksidativnih svojstava može biti koristan i kod ateroskleroze jer sprječava peroksidaciju „lošeg“ LDL kolesterola i endotelnu disfunkciju odnosno oštećenje barijere između krvi i stijenke krvne žile.5

Statini i koenzim Q10 

Statini su često propisivani lijekovi za liječenje dislipidemija, a koriste ih svakodnevno milijuni ljudi diljem svijeta. Djeluju kao inhibitori enzima ključnog u sintezi kolesterola čime sprječavaju nastanak velikog kardiovaskularnog događaja i moždanog udara. Iako su vrlo potentni u snižavanju kolesterola, statini uzrokuju i neželjene nuspojave. Toksična miopatija je najčešće zabilježena nuspojava djelovanja statina i procjenjuje se da približno jedna četvrtina korisnika statina doživi ovu nuspojavu. Točan mehanizam miopatije izazvane statinima nije poznat, no jedna od vodećih teorija je da lijek otežava proizvodnju koenzima Q10, stoga se uz terapiju statinima preporuča unos koenzima Q10 u obliku dodatka prehrani.1

Literatura:

  1.      Arenas-Jal M, Suné-Negre JM, García-Montoya E. Coenzyme Q10 supplementation: Efficacy, safety, and formulation challenges. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2020 Mar;19(2):574-594. doi: 10.1111/1541-4337.12539. Epub 2020 Feb 19. PMID: 33325173.
  2.      Jose M Villalba, Cristina Parrado, Monica Santos-Gonzalez & Francisco J Alcain (2010) Therapeutic use of coenzyme Q10 and coenzyme Q10-related compounds and formulations, Expert Opinion on Investigational Drugs, 19:4, 535-554.
  3.      Mortensen SA, Rosenfeldt F, Kumar A, Dolliner P, Filipiak KJ, Pella D, Alehagen U, Steurer G, Littarru GP; Q-SYMBIO Study Investigators. The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure: results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial. JACC Heart Fail. 2014 Dec;2(6):641-9. doi: 10.1016/j.jchf.2014.06.008. Epub 2014 Oct 1. PMID: 25282031.
  4.      Yan-Kun Yang, Lin-Ping Wang, Lei Chen, Xiu-Ping Yao, Kun-Qi Yang, Ling-Gen Gao, Xian-Liang Zhou, Coenzyme Q10 treatment of cardiovascular disorders of ageing including heart failure, hypertension and endothelial dysfunction, Clinica Chimica Acta, Volume 450, 2015, Pages 83-89
  5.      Flowers N, Hartley L, Todkill D, Stranges S, Rees K. Co-enzyme Q10 supplementation for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Issue 12.

 Dr.sc. Darija Vranešić Bender/Vitaminoteka

 

Pretražite naš web!

Kamo pripada ovaj proizvod?

DP - Ostali dodaci prehrani

Mnogi od nas posežu za dodacima prehrani kako bi se osigurali od potencijalnih prehrambenih propusta ili sa željom da se zaštite od različitih bolesti. Vitaminski i mineralni pripravci predstavljaju osnovu dodataka prehrani, no ova se skupina iz dana u dan nadopunjuje novootkrivenim aktivnim tvarima podrijetlom iz hrane te biljnog svijeta.

Proizvodi na popustu za travanj - više vrijednosti za Vaš novac

MULTI vitamini i minerali za djecu

MULTI vitamini i minerali za djecu

tablete za žvakanje

Beta karoten

Beta karoten

LipidCaps™ i QNP tehnologija

Sensitive Protect

Sensitive Protect

s nevenom, sladićem, vitaminom C i E i uljem verbene

propolisno biljni balzam kod izraženih vena

propolisno biljni balzam kod izraženih vena

s divljim kestenom, nevenom i propolisom