Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

DP - Ostali dodaci prehrani

Cijena ovog proizvoda je trenutno snižena!

Artikl je uspješno dodan u košaricu!

Koenzim Q10, 30 mg

vegan formulacija

Prodajna cijena: 78,00 kn / 10,35 €     108,00 kn / 14,33 €Kolekcija: Dodaci prehrani - Ostali

Šifra: 1503

Količina: 60 tableta

Koenzim Q10 proizvodi se u ljudskom tijelu i potreban je za osnovno funkcioniranje stanica. Radi se o neesencijalnoj supstanci sličnoj vitaminima. Razina koenzima Q10 najviša je u organima s brzim metabolizmom poput srca, bubrega i jetre, gdje koenzim Q10 djeluje kao prenositelj energije. Razina koenzima Q10 s godinama se smanjuje i zabilježene su smanjene koncentracije kod osoba starije dobi. Koenzim Q10 obogaćen je vitaminom E.

 

Koenzim Q10 (ubikinon)

Koenzim Q10 je snažan antioksidans koji štiti organizam od slobodnih radikala i pomaže u očuvanju vitamina E, glavnog antioksidansa staničnih membrana i kolesterola u krvi. Naziv ubikinon ukazuje na njegovu veliku rasprostranjenost u ljudskom tijelu. Kao koenzim, ovaj nutrijent pomaže mitohondrijima, staničnim skladištima energije, u kompleksnom procesu transformacije hrane u ATP, energiju koja pokreće tijelo. Naše tijelo stvara konezim Q10, međutim, starenjem se ta sposobnost smanjuje. Također, ovu supstancu također unosimo i hranom, a najzastupljenija je u mesu i ribi.

Niske razine koenzima Q10 u krvi zabilježene su kod osoba s bolestima srca, kardiomiopatijom, upalom desni, zatim kod pretjerane gojaznosti, hipertenzije, mišićne distrofije, dijabetesa, AIDS-a te kod bolesnika na dijalizi. Razina koenzima Q10 također je smanjena kod osoba starije dobi.

Brojne su tegobe i bolesti kod kojih koenzim Q10 može biti od koristi, međutim, najviše je istraživanja rađeno o ulozi koenzima Q10 kod prevencije i potporne terapije bolesti srca. Konkretno, spominje se povoljan učinak kod povišenog krvnog tlaka, kardiomiopatija, angine pectoris te prevencije srčanog udara. Također, koenzim Q10 ima iznimno povoljno djelovanje na kožu, posebice zbog antioksidativnog djelovanja kojemu zahvaljuje svojstvo zaštite od štetnog sunčevog zračenja. Nadalje, ovaj koenzim zauzima važno mjesto u tzv. „anti-aging“ medicini jer dokazano smanjuje nastanak bora – primjenjen izvana (obično u kremama) i iznutra (u dodacima prehrani). Mehanizam koji je odgovoran za takvo djelovanje je poticanje sinteze kolagena i elastina, obnavljanje kože i antioksidativno djelovanje, a učinkovite dnevne doze primjenjivanje oralno u istraživanjima iznosile su do 60 mg.

Uobičajena dnevna doza koenzima Q10 za odrasle iznosi 30- 90 mg, iako pojedina zdravstvena stanja mogu zahtijevati i veće doze (uz suglasnost liječnika). Osobama sa bolestima srca preporuča se uzimanje 90- 150 mg. Preporučuje se uzimanje koenzima Q10 uz obroke radi bolje apsorpcije. Nema podataka o toksičnosti ili neželjenim popratnim pojavama prilikom uzimanja, a najnovija istraživanja ukazuju kako je sigurna gornja granica unosa 500 mg/dan. Može se kombinirati s drugim vitaminima i mineralima bez straha od interakcija, a dodatno uzimanje ne utječe na endogenu sintezu Q10.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender/Vitaminoteka

 

Pretražite naš web!

Kamo pripada ovaj proizvod?

DP - Ostali dodaci prehrani

Mnogi od nas posežu za dodacima prehrani kako bi se osigurali od potencijalnih prehrambenih propusta ili sa željom da se zaštite od različitih bolesti. Vitaminski i mineralni pripravci predstavljaju osnovu dodataka prehrani, no ova se skupina iz dana u dan nadopunjuje novootkrivenim aktivnim tvarima podrijetlom iz hrane te biljnog svijeta.

Proizvodi na popustu za kolovoz - više vrijednosti za Vaš novac

propolisno biljna mast za regeneraciju kože

propolisno biljna mast za regeneraciju kože

s maslinovim uljem, nevenom, kaduljom i propolisom

Intensive care gel za tuširanje

Intensive care gel za tuširanje

s uljem mandarine i ružmarinom

Primrose care

Primrose care

s uljem noćurka i uljem koštica marelice

Pyroval regenerator

Pyroval regenerator

protiv opadanja kose s medom, Boswellia serata i matičnom mliječi