Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Brokula

Brokula

Brokula je biljka iz porodice kupusnjača. Smatra se izvornim oblikom cvjetače. Uzgaja se radi plavkasto-zelenih cvatova koji se beru i koriste za jelo zajedno sa svojom zadebljalom stapkom duljine do 15 cm. Brokula se bere kada su pupovi cvjetova još mladi, a cvjetovi zatvoreni. Naziv biljke dolazi od talijanske riječi "brocco" što znači ogranak.

Iz Italije ova se dragocjena hrana prenijela u Dalmaciju i tako se proširila u cijeloj zemlji. Inače, brokula se jede već više od 2000 godina!

U svom sastavu brokula ima oko 90% vode, a ostalo je suha tvar u kojoj se nalaze brojne bjelančevine, vitamini, minerali, ugljikohidrati i masti. Od vitamina ponajviše se nalazi vitamin A i C, a od mineralnih tvari selen, željezo, fosfor, kalcij, natrij i mangan.

Zbog svog kvalitetnog sastava i bogatstva vlakana izuzetno povoljno djeluje na probavu. Osim toga pomaže u prevenciji očne mrene i srčanih bolesti. Kombinacija vlakana s vitaminom C, jakim antioksidantom ima veliku važnost za ljudsko zdravlje.
Smatra se da brokula svojim različitim biološkim aktivnim sastojcima i spojevima, te antioksidantima sprječava nastanak srčanih i krvožilnih bolesti i pojavu karcinoma (crijeva, želudac, pluća, jednjak, gušterača, dojke). Sulforafan iz brokule potiče prirodne obrambene mehanizme organizma u borbi protiv raka. On je indirektni antioksidant, dakle podržava antioksidativno djelovanje sličnih tvari, inhibira rast stanica tumora i pomaže kod infekcija izazvanih bakterijom Helicobacter pylori koja može pridonijeti pojavi raka i čira na želucu.
Zato i onkolozi preporučuju brokulu kao zaštitu od nekih oblika raka

ZANIMLJIVOSTI - NOVA ISTRAŽIVANJA

Brokula sadrži kemijsku tvar sulforafan, što uništava bakteriju helicobacter pylori, koja može pridonijeti pojavi raka i čira na želucu. Znanstvenici Jed W. Fahey i dr. Paul Talalay s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Johns Hopkins izvijestili su da sulforafan uspješno štiti od raka, a ovim istraživanjem proširili su spoznaje o njegovom djelovanju na helicobacter pylori, bakteriju koja navodno uzrokuje čir i rak na želucu.

Laboratorijskim istraživanjem u suradnji s Francuskim državnim znanstveno-istraživačkim centrom pod vodstvom Alaina Lozniewskog, otkrili su da sulforafan uništava bakteriju čak i kada je otporna na uobičajene antibiotike.

Stručnjaci klinike Mayo sugeriraju da se nastoji osigurati dnevni ili barem tjedni unos brokule. Brokula sadrži fitokemikalije koje mogu spriječiti rast tumora, te lutein koji štiti vid.

Proizvodi na popustu za kolovoz - više vrijednosti za Vaš novac

Lak za nokte, misty pearl

Lak za nokte, misty pearl

extra long lasting

Zeleni čaj

Zeleni čaj

standardizirani plus ekstrakt

Vitamini za kosu

Vitamini za kosu

 

EyeShadow Pen, gleam peach

EyeShadow Pen, gleam peach

vodootporno sjenilo u olovci