Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Bazga

Bazga je drvo ili grm, visine od 3-6 metara. Cvate u lipnju, a bijeli cvjetovi skupljeni su u velike, sastavljene paštice i imaju jak i intenzivan miris. Plodovi su na početku zelene, zatim smeđe-crvene, te na kraju sjajnocrne male, sočne bobe. Bazga je biljka šumskih čistina, rubova šuma i putova uz naselja. Razvija se na mjestima s dosta svjetla. Ljekovita svojstva bazge sadržana su u svim dijelovima biljke: cvijetu, plodu, listu, kori i korijenu.

Sadrži vitamine A, B1, B2, C, eterična ulja, gorke tvari, jabučnu kiselinu, saharozu i dr. Djelovanja bazge i njezina upotreba u narodnoj medicini idu u korak s kamilicom. Često se njeni cvjetovi i plodovi koriste za pripremanje čajeva, sokova, pekmeza, vina i sl. Bazga je narodni lijek od davnina. Do kraja 19. stoljeća na londonskim se ulicama prodavalo vino od bazginih bobica kako bi se za zimskih dana i noći osvježili putnici i radnici. Vjerovalo se i da će vas grančica bazge u džepu zaštiti od reume. Naročito cijenjen lijek bazga je bila na selu, pa se s njom postupalo s posebnim poštovanjem.

Prije upotrebe bilo kojeg njezina dijela uvijek se za to zamolila šumska nimfa koja je u njoj stanovala. U mnogim se zemljama sačuvalo vjerovanje da u bazgi prebivaju kućni duhovi koji štite domaće ognjište, te da bi se siječom bazge navukla nesreća na cijelu obitelj. Zbog toga vjerojatno ova ljekovita biljka, tako često nesmetano raste u neposrednoj blizini kuća.

Bazga ima vrlo praktičnu i medicinsku namjenu, koristi se u vanjskoj i unutarnjoj upotrebi. Čaj pripremljen od cvjetova bazge kada se koristi na početku prehlade, upale krajnika, upale grla i gripe, doprinosi bržem ozdravljenju, jer potiče krvotok, izaziva znojenje i organizam čisti od otrovnih tvari. Ako se daje djeci tijekom eruptivnih bolesti poput ospica i vodenih kozica, izvlači osip i ubrzava oporavak. Bazgin cvijet smanjuje izlučivanje i ubrzava izbacivanje sluzi, pa olakšava prehlade, katar, upalu sinusa, začepljenje bronhija, a budući da djeluje opuštajuće, ublažava i bronhijalne spazme, te pomaže kod astme.
Bobice, koje se koriste u sirupima i vinima protiv kašlja i prehlade, također su slastan dodatak kompotima i djeluju kao laksativ. Osim toga koriste se i za liječenje neuralgije i išijasa, za poboljšanje cirkulacije, čišćenje krvi i brojnih srčanih i krvožilnih tegoba. Cvijet bazge djeluje kao dijuretik i eliminira otrovne tvari što se nakupljaju kod artritisa i gihta.

U vanjskoj upotrebi cvijet od bazge tradicionalno se koristi za ublažavanje upala i liječenje čireva, opeklina, posjekotina i rana. Destilirana bazgina vodica odličan je tonik za lice i vodica za ispiranje usta. Svježi listovi bazge kada se stavljaju na sljepoočnice olakšavaju glavobolju, a mast od korijena i kore bazge odlično djeluje kod ekcema i psorijaze. Sokovi i sirupi od cvjetova i bobica bazge koje često pripremaju domaćice izuzetno su ukusni, a odlično djeluju na jačanje organizma, pogotovo u zimskim mjesecima.

Proizvodi na popustu za srpanj - više vrijednosti za Vaš novac

Pyrogel

Pyrogel

nakon uboda insekata

Lak za nokte, red rose

Lak za nokte, red rose

extra long lasting

propolisno biljna mast kod reume za masažu

propolisno biljna mast kod reume za masažu

s arnikom, mentolom, kamforom i propolisom

Lak za nokte, passion fruit

Lak za nokte, passion fruit

extra long lasting