Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

DP - Kompleks formulacije

Cijena ovog proizvoda je trenutno snižena!

Artikl je uspješno dodan u košaricu!

Glukozamin kompleks

glukozamin + kondroitin + vitamin C

Prodajna cijena: 88,00 kn 118,00 knKolekcija: Dodaci prehrani - Kompleks formulacije

Šifra: 1805

Količina: 60 tableta

Glukozamin je prirodni oblik šećera koji se u organizmu sintetizira od L-glutamina i glukoze. U starijoj životnoj dobi glukozamin se ne sintetizira u dovoljnoj  količini. Vitamin C u ovom proizvodu doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju hrskavice i kostiju.

Glukozamin + kondroitin + C vitamin = nutrijenti za hrskavicu i zglobove

Dodaci prehrani namijenjeni za zdravlje zglobova i hrskavice obično su dizajnirani tako da sadrže više nutrijenata s različitim mehanizmima djelovanja. Jedna od najistraživanijih kombinacija je ona koja sadrži glukozamin i kondroitin, a dodatak C vitamina jamči doprinos normalnoj funkciji kostiju, zglobova i hrskavice.

Artritis je upala jednog ili više zglobova za koju je karakteristična bol, ukočenost, deformiteti i smanjena pokretljivost. Najčešći oblici artritisa su: osteoartritis (OA), reumatoidni artritis (RA) i giht, a bolest zahvaća pokretne odn.sinovijalne zglobove. Dok se osteoartritis i giht obično javljaju u dobi od 40 ili više godina, reumatoidni artritis javlja se u dobi od 25 – 50 godina. Za razliku od osteoartritisa koji zahvaća pojedine zglobove, reumatoidni artritis zahvaća sve zglobove.

Približno 10% svjetske populacije u dobi od 60 i više godina boluje od simptomatskog osteoartritisa, prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije. Ranije studije pokazale su da 20-30% osoba odrasle dobi ima osteoartritis ruke, a prevalencija ove tegobe prelazi 50% u osoba starijih od 60 godina.

Iako OA ima visoku učestalost u populaciji odraslih osoba i može značajno utjecati na kvalitetu života, terapijske opcije su prilično ograničene. Primjena glukonutrijenata (glukozamina i kondroitina) – tvari koje izgrađuju hrskavicu - privlači pažnju znanstvenika, liječnika i pacijenata jer pokazuje učinkovitost kod osteoratritisa. Nadalje, poznato je da su jedan od simptoma nedostatka vitamina C natečeni i bolni zglobovi. Vitamin C igra ulogu u izgradnji kostiju, a posebno je bitna uloga vitamina C u stvaranju kolagena što pridonosi normalnoj funkciji hrskavice i kostiju.

Glukonutrijenti za osteoartritis

Gubitak hrskavice je primarna patologija osteoartritisa. Glukozamin sulfat i kondroitin sulfat su glukonutrijenti koji u svojem sastavu sadrže ugljikohidrat, jednak onome koji izgrađuje hrskavicu zglobova. Točnije, glukozamin sulfat osigurava sirovinu koju naš organizam koristi za sintezu mukopolisaharida (glikozaminoglikana) koji se nalazi u hrskavici, a kondroitin se prirodno nalazi u sastavu hrskavice. Dodatno, glukozamin sulfat može imati ulogu i u cijeljenju rana.

Ove aktivne tvari obično se dobivaju iz oklopa školjaka i rakova. Istraživanja su pokazala da su ova dva glukonutrijenta djelotvorna i sigurna kod osteoartritisa, posebno kod umjereno teških i teških slučajeva, a čini se i da je opravdano istovremeno uzimanje glukozamina i kondroitin-sulfata.

Više je različitih studija i skupnih analiza studija pokazalo kako postoji korist od primjene glukozamin sulfata, kao i kombinacije glukozamina i kondroitina.

Istraživanje objavljeno je u časopisu Arthritis & Rheumatism pokazalo je kako kondroitin sulfat značajno smanjuje bol i poboljšava funkcionalnost kod simpomatskog osteoartritisa ruke. Istraživanje je provedeno na 162 bolesnika sa osteoartisom ruke. Ispitanici su u periodu od 6 mjeseci dobivali svakodnevno ili 800 mg kondroitin sulfata ili placebo.

Nakon šestomjesečnog perioda primjene kondroitin sulfata došlo je do smanjenja boli kod ispitanika, a također se značajno povećala i funkcionalnost ruke te smanjila jutarnja ukočenost. Time je kondroitin sulfat pokazao pozitivan klinički učinak kod bolesnika s osteoartritisom.

Obično se primjenjuju u dozi od 1000 – 1500 mg glukozamina uz 300 - 500 mg kondroitina podijeljeno u dvije do tri doze u danu. Doza C vitamina obično se kreće u vrijednostima oko 100 mg dnevno.

Glukonutrijenti su sigurni i netoksični za primjenu. Oprez je potreban jedino kod osoba koje su alergične na školjkaše, a potencijalna interakcijas lijekovima je kod primjene antikoagulansa te se ne preporučuje istovremena primjena.

Kombinacija glukonutrijenata i omega-3 masnih kiselina

Nedavno objavljeno istraživanje pokazalo je kako glukozamin i omega-3 masne kiseline djeluju još povoljnije u kombinaciji. Kombinacija 1500 mg glukozamin sulfata sa 200 mg omega-3 masnih kiselina (dobivenih iz 444 mg ribljeg ulja) pokazala se puno moćnijom od samog glukozamina, pri otklanjanju smetnji kod osteoartritisa. Omega-3 masne kiseline pritom ostvaruju protuupalno djelovanje, dok glukozamin sulfat pomaže ponovnu izgradnju oštećenih hrskavičnih struktura. Stoga je mudro uzimati pripravke glukozamina i kondroitina u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama.

Glukozamin i kondroitin za dugovječnost

Više od 75 000 stanovnika države Washington dobi između 50 i 76 godina sudjelovalo je u studiji koja je tijekom 5 godina bilježila unos dodataka prehrani i stopu smrtnosti. Rezultati pokazuju kako redovita suplementacija, dodatkom prehrani za artritis, koji čuva zdravlje zglobova, a sadrži glukozamin i kondroitin, tijekom duljeg vremenskog razdoblja smanjuje rizik od ukupne smrtnosti. Nizak i neredovit unos glukozamina povezan je s 8 % nižom stopom smrtnosti, dok je kod visokog i redovitog unosa (> 4 puta tjedno) zabilježen smanjeni rizik od smrti za 17 % . S druge strane, niski i visoki unos kondroitina povezan je s 12 i odnosno 17 % sniženim rizikom od ukupne smrtnosti.

Moguće je kako glukozamin i kondroitin imaju i protuupalna svojstva, no potrebno je provesti još istraživanja kako bi se dokazale njihove potencijalne blagodati za zdravlje, ustvrdili su autori studije objavljene u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender / Vitaminoteka

Literatura:

  • Setnikar I, Rovati LC. Absorption, distribution, metabolism and excretion of glucosamine sulfate. A review. Arzneimittelforschung 2001;51:699-725.
  • Gabay C, Medinger-Sadowski C, Gascon D, Kolo F, Finckh A. Symptomatic effects of chondroitin 4 and chondroitin 6 sulfate on hand osteoarthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial at a single center. Arthritis & Rheumatism 2011, 63(11): 3383–3391
  • Zhang W, Doherty M, Arden N, et al. EULAR evidence based recommendations for the management of hip osteoarthritis: report of a task force of the EULAR Standing Committee for International Clinical Studies Including Therapeutics (ESCISIT). Ann Rheum Dis 2005;64:669-81.
  • Richy F, Bruyere O, Ethgen O, et al. Structural and symptomatic efficacy of glucosamine and chondroitin in knee osteoarthritis: a comprehensive meta-analysis. Arch Intern Med 2003;163:1514-22..
  • Reginster JY, Deroisy R, Rovati LC, et al. Long-term effects of glucosamine sulfate on osteoarthritis progression: a randomised, placebo-controlled trial. Lancet 2001;357:251-6.
  • Jerosch J. Effects of Glucosamine and Chondroitin Sulfate on Cartilage Metabolism in OA: Outlook on Other Nutrient Partners Especially Omega-3 Fatty Acids.Int J Rheumatol. 2011; doi: 10.1155/2011/969012.
  • Pocobelli G, Kristal AR, Patterson RE, Potter JD, Lampe JW, Kolar A, Evans I, White E. Total mortality risk in relation to use of less-common dietary supplements. Am J Clin Nutr. 2010;91(6):1791-800.

Sastojci u dnevnoj dozi (3 tablete:)                                                                   % PU

Glukozamin 2 KCL

Kondroitin (standardiziran na 90 % aktivnog kondroitina)

Vitamin C (l-askorbinska kiselina)

1500 mg

300 mg

120 mg

/

/

150

Pretražite naš web!

Kamo pripada ovaj proizvod?

DP - Kompleks formulacije

Mnogi od nas posežu za dodacima prehrani kako bi se osigurali od potencijalnih prehrambenih propusta ili sa željom da se zaštite od različitih bolesti. Vitaminski i mineralni pripravci predstavljaju osnovu dodataka prehrani, no ova se skupina iz dana u dan nadopunjuje novootkrivenim aktivnim tvarima podrijetlom iz hrane te biljnog svijeta.

Proizvodi na popustu za rujan - više vrijednosti za Vaš novac

Primrose care

Primrose care

s uljem noćurka i uljem koštica marelice

Lak za nokte, passion fruit

Lak za nokte, passion fruit

extra long lasting

Lak za nokte, misty pearl

Lak za nokte, misty pearl

extra long lasting

Lak za nokte, deep black

Lak za nokte, deep black

extra long lasting