Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

DP - Kompleks formulacije

Artikl je uspješno dodan u košaricu!

Glukozamin kompleks

glukozamin + kondroitin + vitamin C

Prodajna cijena: 17,00 € / 128,09 kn



Kolekcija: Dodaci prehrani - Kompleks formulacije

Šifra: 1805

Količina: 60 tableta

Glukozamin + kondroitin + C vitamin = nutrijenti za hrskavicu i zglobove

Dodaci prehrani namijenjeni za zdravlje zglobova i hrskavice obično su dizajnirani tako da sadrže više nutrijenata s različitim mehanizmima djelovanja. Jedna od najistraživanijih kombinacija je ona koja sadrži glukozamin i kondroitin, a dodatak C vitamina jamči doprinos normalnoj funkciji kostiju, zglobova i hrskavice.

Artritis je upala jednog ili više zglobova za koju je karakteristična bol, ukočenost, deformiteti i smanjena pokretljivost. Najčešći oblici artritisa su: osteoartritis (OA), reumatoidni artritis (RA) i giht, a bolest zahvaća pokretne odn.sinovijalne zglobove. Dok se osteoartritis i giht obično javljaju u dobi od 40 ili više godina, reumatoidni artritis javlja se u dobi od 25 – 50 godina. Za razliku od osteoartritisa koji zahvaća pojedine zglobove, reumatoidni artritis zahvaća sve zglobove.

Približno 10% svjetske populacije u dobi od 60 i više godina boluje od simptomatskog osteoartritisa, prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije. Ranije studije pokazale su da 20-30% osoba odrasle dobi ima osteoartritis ruke, a prevalencija ove tegobe prelazi 50% u osoba starijih od 60 godina.

Iako OA ima visoku učestalost u populaciji odraslih osoba i može značajno utjecati na kvalitetu života, terapijske opcije su prilično ograničene. Primjena glukonutrijenata (glukozamina i kondroitina) – tvari koje izgrađuju hrskavicu - privlači pažnju znanstvenika, liječnika i pacijenata jer pokazuje učinkovitost kod osteoratritisa. Nadalje, poznato je da su jedan od simptoma nedostatka vitamina C natečeni i bolni zglobovi. Vitamin C igra ulogu u izgradnji kostiju, a posebno je bitna uloga vitamina C u stvaranju kolagena što pridonosi normalnoj funkciji hrskavice i kostiju.

Glukonutrijenti za osteoartritis

Gubitak hrskavice je primarna patologija osteoartritisa. Glukozamin sulfat i kondroitin sulfat su glukonutrijenti koji u svojem sastavu sadrže ugljikohidrat, jednak onome koji izgrađuje hrskavicu zglobova. Točnije, glukozamin sulfat osigurava sirovinu koju naš organizam koristi za sintezu mukopolisaharida (glikozaminoglikana) koji se nalazi u hrskavici, a kondroitin se prirodno nalazi u sastavu hrskavice. Dodatno, glukozamin sulfat može imati ulogu i u cijeljenju rana.

Ove aktivne tvari obično se dobivaju iz oklopa školjaka i rakova. Istraživanja su pokazala da su ova dva glukonutrijenta djelotvorna i sigurna kod osteoartritisa, posebno kod umjereno teških i teških slučajeva, a čini se i da je opravdano istovremeno uzimanje glukozamina i kondroitin-sulfata.

Više je različitih studija i skupnih analiza studija pokazalo kako postoji korist od primjene glukozamin sulfata, kao i kombinacije glukozamina i kondroitina.

Istraživanje objavljeno je u časopisu Arthritis & Rheumatism pokazalo je kako kondroitin sulfat značajno smanjuje bol i poboljšava funkcionalnost kod simpomatskog osteoartritisa ruke. Istraživanje je provedeno na 162 bolesnika sa osteoartisom ruke. Ispitanici su u periodu od 6 mjeseci dobivali svakodnevno ili 800 mg kondroitin sulfata ili placebo.

Nakon šestomjesečnog perioda primjene kondroitin sulfata došlo je do smanjenja boli kod ispitanika, a također se značajno povećala i funkcionalnost ruke te smanjila jutarnja ukočenost. Time je kondroitin sulfat pokazao pozitivan klinički učinak kod bolesnika s osteoartritisom.

Obično se primjenjuju u dozi od 1000 – 1500 mg glukozamina uz 300 - 500 mg kondroitina podijeljeno u dvije do tri doze u danu. Doza C vitamina obično se kreće u vrijednostima oko 100 mg dnevno.

Glukonutrijenti su sigurni i netoksični za primjenu. Oprez je potreban jedino kod osoba koje su alergične na školjkaše, a potencijalna interakcijas lijekovima je kod primjene antikoagulansa te se ne preporučuje istovremena primjena.

Kombinacija glukonutrijenata i omega-3 masnih kiselina

Nedavno objavljeno istraživanje pokazalo je kako glukozamin i omega-3 masne kiseline djeluju još povoljnije u kombinaciji. Kombinacija 1500 mg glukozamin sulfata sa 200 mg omega-3 masnih kiselina (dobivenih iz 444 mg ribljeg ulja) pokazala se puno moćnijom od samog glukozamina, pri otklanjanju smetnji kod osteoartritisa. Omega-3 masne kiseline pritom ostvaruju protuupalno djelovanje, dok glukozamin sulfat pomaže ponovnu izgradnju oštećenih hrskavičnih struktura. Stoga je mudro uzimati pripravke glukozamina i kondroitina u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama.

Glukozamin i kondroitin za dugovječnost

Više od 75 000 stanovnika države Washington dobi između 50 i 76 godina sudjelovalo je u studiji koja je tijekom 5 godina bilježila unos dodataka prehrani i stopu smrtnosti. Rezultati pokazuju kako redovita suplementacija, dodatkom prehrani za artritis, koji čuva zdravlje zglobova, a sadrži glukozamin i kondroitin, tijekom duljeg vremenskog razdoblja smanjuje rizik od ukupne smrtnosti. Nizak i neredovit unos glukozamina povezan je s 8 % nižom stopom smrtnosti, dok je kod visokog i redovitog unosa (> 4 puta tjedno) zabilježen smanjeni rizik od smrti za 17 % . S druge strane, niski i visoki unos kondroitina povezan je s 12 i odnosno 17 % sniženim rizikom od ukupne smrtnosti.

Moguće je kako glukozamin i kondroitin imaju i protuupalna svojstva, no potrebno je provesti još istraživanja kako bi se dokazale njihove potencijalne blagodati za zdravlje, ustvrdili su autori studije objavljene u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender / Vitaminoteka

Literatura:

  • Setnikar I, Rovati LC. Absorption, distribution, metabolism and excretion of glucosamine sulfate. A review. Arzneimittelforschung 2001;51:699-725.
  • Gabay C, Medinger-Sadowski C, Gascon D, Kolo F, Finckh A. Symptomatic effects of chondroitin 4 and chondroitin 6 sulfate on hand osteoarthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial at a single center. Arthritis & Rheumatism 2011, 63(11): 3383–3391
  • Zhang W, Doherty M, Arden N, et al. EULAR evidence based recommendations for the management of hip osteoarthritis: report of a task force of the EULAR Standing Committee for International Clinical Studies Including Therapeutics (ESCISIT). Ann Rheum Dis 2005;64:669-81.
  • Richy F, Bruyere O, Ethgen O, et al. Structural and symptomatic efficacy of glucosamine and chondroitin in knee osteoarthritis: a comprehensive meta-analysis. Arch Intern Med 2003;163:1514-22..
  • Reginster JY, Deroisy R, Rovati LC, et al. Long-term effects of glucosamine sulfate on osteoarthritis progression: a randomised, placebo-controlled trial. Lancet 2001;357:251-6.
  • Jerosch J. Effects of Glucosamine and Chondroitin Sulfate on Cartilage Metabolism in OA: Outlook on Other Nutrient Partners Especially Omega-3 Fatty Acids.Int J Rheumatol. 2011; doi: 10.1155/2011/969012.
  • Pocobelli G, Kristal AR, Patterson RE, Potter JD, Lampe JW, Kolar A, Evans I, White E. Total mortality risk in relation to use of less-common dietary supplements. Am J Clin Nutr. 2010;91(6):1791-800.

Glukozamin je prirodni oblik šećera koji se u organizmu sintetizira od L-glutamina i glukoze. U starijoj životnoj dobi glukozamin se ne sintetizira u dovoljnoj  količini. Vitamin C u ovom proizvodu doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju hrskavice i kostiju.

Sastojci u dnevnoj dozi (3 tablete:)                                                                      % PU

Glukozamin 2 KCL

Kondroitin (standardiziran na 90 % aktivnog kondroitina)

Vitamin C (l-askorbinska kiselina)

1500 mg

300 mg

120 mg

/

/

150

Pretražite naš web!

Kamo pripada ovaj proizvod?

DP - Kompleks formulacije

Mnogi od nas posežu za dodacima prehrani kako bi se osigurali od potencijalnih prehrambenih propusta ili sa željom da se zaštite od različitih bolesti. Vitaminski i mineralni pripravci predstavljaju osnovu dodataka prehrani, no ova se skupina iz dana u dan nadopunjuje novootkrivenim aktivnim tvarima podrijetlom iz hrane te biljnog svijeta.

Proizvodi na popustu za ožujak - više vrijednosti za Vaš novac

MSM 1000 mg

MSM 1000 mg

prirodni izvor sumpora

Intensive care šampon za kosu

Intensive care šampon za kosu

s eteričnim uljem mandarine i pantenolom

Active fresh pasta za zube

Active fresh pasta za zube

 

Lak za nokte, warm red

Lak za nokte, warm red

extra long lasting