doprinosi zdravlju jetre
Prodajna cijena: 82,00 kn
Artičoka – riznica vitamina, minerala i antioksidansa
Artičoka je povrće koja spada u porodicu glavočika, a njezina ljekovita svojstva poznata su već stoljećima. Tradicionalno se smatra da blagotvorno djelovanje artičoke na organizam potječe od gorkih tvari u lišću i korijenu, koje imaju posebnu aromu i potiču brže protjecanje žuči.
Artičoke su bogate vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Osobito su bogate folatom i vitaminima C i K, a od važnijih minerala sadrži magnezij, fosfor, kalij i željezo. Također, artičoke se svrstavaju među antioksidansima najbogatije povrće.
U spisima tradicionalne medicine govori se da čaj lišća artičoke vraća tek, pomaže pri probavi masti, stimulira mokrenje, krijepi jetru i žučni mjehur i odstranjuje iz krvi mokraćnu kiselinu (ureu), nepoželjni produkt izmjene tvari u tijelu.
Zanimljivo je kako su moderna klinička istraživanja provedena u posljednjih nekoliko desetljeća dokazala neke od drevnih pretpostavki.
Znanstvena ispitivanja potvrdila su ljekovito djelovanje ekstrakta artičoke i produbila spoznaje o toj dragocjenoj biljci. Artičoka se u znanstvenim istraživanjima dovodi u vezu sa:
- sniženjem razine LDL ili lošeg kolesterola
- poboljšanjem protoka žuči i funkcije jetre - korisna je kod bolesti jetre poput masne jetre i nealkoholnog steatohepatitisa
- pomoći kod žgaravice, osjećaja nadutosti, bolova u trbuhu
- pomoći kod mučnine, povraćanja, proljeva
- pomoći u mršavljenju
- zaštitnim djelovanjem na stanice jetre stimulirajući njihovu regeneraciju
Zaštitno djelovanje artičoke na jetru
Artičoka sadrži visok udio silimarina i inulina. Silimarin je kompleks barem šest različitih flavonolignana koji pokazuju antioksidacijsko djelovanje te zaštitno djelovanje na stanične membrane, a i inulin je jedan od najpoznatijih biljnih polimera koji ima mnoštvo blagodati na organizam čovjeka. Silimarin je pokazao zaštitno djelovanje za različita tkiva i organe, posebice za jetru i to od kemijskih oštećenja, a pokazuje i značajan potencijal kao antihepatoksično sredstvo. Inulin pokazuje blagodati na crijevnu mikrobiotu i pospješuje pražnjenje crijeva, a zdravlje jetre ovisno je o redovitom pražnjenju crijeva te je u razdobljima zatvora jetra je izložena većem opterećenju. Inulin je ujedno i hrana za „dobre“ bakterije u debelom crijevu te potičući njihov rast i aktivnost potiskuje rast patogenih bakterija u debelom crijevu. Na taj način smanjuje se razina toksina koji dospijevaju u jetru, a održava se i zdravlje čitavog organizma.
Redovito konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre i doprinosi smanjenju razine masnoća i kolesterola u krvi, a ovaj učinak može se zahvaliti i visokom udjelu cinarina. Cinarin i kafeinska kiselina, tvari kojima je bogata artičoka, u brojnim su studijama pokazale hepatoprotektivni učinak.
Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) danas se smatra jednom od najčešćih bolesti jetre u razvijenim zemljama, a učestalost u Europi kreće se između 30 i 40%. Znanstvene studije su pokazale kako je artičoka u pacijenata s ovom bolesti dovela do smanjenja upalnih procesa u jetri, smanjeno nakupljanje masti u jetri te poboljšanje funkcije jetre.
Utjecaj artičoke na zdravlje srca i krvnih žila
Sastavu artičoke pripisuje se i zaštitno djelovanje na zdravlje krvnih žila.Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry provedeno s laboratorijskim životinjama pokazuje da antioksidativne komponente artičoke, flavonoidi luteolin i apigenin, utječu na proizvodnju dušičnog oksida što pridonosi opuštanju krvnih žila, odnosno povoljno djeluju na funkcionalna svojstva, tj. elastičnost krvnih žila.
Zanimljivo je kako artičoka može imati i pozitivan učinak na razinu kolesterola u krvi. Velikim preglednim znanstvenim radom, koji je obuhvatio preko 700 ispitanika, utvrđeno je kako uzimanje ekstrakta lišća artičoke tijekom 5 do 13 tjedana dovodi do smanjenja ukupnog i „lošeg“ LDL kolesterola.
Uz to, istraživanje na životinjskom modelu pokazalo je čak 30%-tno smanjenje razine „lošeg“ LDL kolesterola i 22%-tno smanjenje razine triglicerida nakon redovitog uzimanja ekstrakta artičoke. Iznenađujuće, rezultati drugog istraživanja pokazali su kako se redovitim uzimanjem ekstrakta artičoke može povećati "dobar" HDL kolesterol u odrasloj populaciji koji imaju visoke razine kolesterola u krvi.
Utjecaj artičoke na smanjenje razine kolesterola objašnjen je na dva načina. Prvo objašnjenje glasi kako artičoka sadrži luteolin, antioksidans koji sprečava stvaranje kolesterola, a drugo kako ekstrakt lišća artičoke pomaže organizmu da učinkovitije metabolizira kolesterol, što dovodi do nižih ukupnih vrijednosti kolesterola.
Artičoka i bolja probava
Značenje artičoke danas je posebice važno, kada mnogi ljudi pate od loše probave uzrokovane konzumacijom teških jela, lošim prehrambenim navikama ili nedostatkom svakodnevne rutine u prehrani. Inulin, neprobavljivi polisaharid, posjeduje blago laksativno djelovanje, te pomaže kod konstipacije.
Također, pokazane su blagodati artičoke kod pojedinaca sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS) – stanja koje utječe na probavni sustav i može uzrokovati razne neugodne simptome poput bolova u želucu, grčeva, proljeva, nadutosti, konstipacije i flatulencije te tako značajno smanjiti kvalitetu života.
Naime, u jednoj su znanstvenoj studiji uzimajući ekstrakt artičoke tijekom šest tjedana ispitanici osjetili smanjenje navedenih simptoma. Štoviše, 96% ispitanika ocijenilo je ekstrakt jednako učinkovitim, ako ne i učinkovitijim, od uobičajene terapije za IBS – antidijaroike i laksative.
Zaključno, artičoka ima mnoge blagodati na zdravlje, a zdravlje srca i krvnih žila, zdravlje probavnog sustava i zdravlje jetre ističu se među važnijima.
Literatura
Tradicionalno, artičoka se koristi za detoksikaciju, odnosno čišćenje organizma. Tretman se obično provodi u proljeće, ali i poslije dugotrajnog uzimanja lijekova.
Mnogi od nas posežu za dodacima prehrani kako bi se osigurali od potencijalnih prehrambenih propusta ili sa željom da se zaštite od različitih bolesti. Vitaminski i mineralni pripravci predstavljaju osnovu dodataka prehrani, no ova se skupina iz dana u dan nadopunjuje novootkrivenim aktivnim tvarima podrijetlom iz hrane te biljnog svijeta.