Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

DP - Biljni dodaci prehrani

Artikl je uspješno dodan u košaricu!

Češnjak

snažni ekstrakt bez mirisa

Prodajna cijena: 10,50 € / 79,11 kn



Kolekcija: Dodaci prehrani - Biljni

Šifra: 1401

Količina: 60 kapsula

Češnjak

Češnjak je biljka iz obitelji Allium koja se smatra nezaobilaznim sastojkom svake kuhinje, a nalazi se i na vrhu liste namirnica s povoljnim učinkom na zdravlje. 

Češnjaku se već tisućama godina priznaje ljekovito djelovanje. Koristile su ga mnoge velike civilizacije, poput Egipćana, Babilonaca, Grka, Rimljana i Kineza, a današnja moderna znanost potvrđuje iznimne moći ove naizgled banalne namirnice.

Po čemu je češnjak poseban?

Za ljekovita svojstva češnjaka zaslužno je nekoliko desetaka biološki aktivnih tvari, kao što su vitamini, minerali, enzimi i fitokemikalije. Znanstvenici sada znaju da su za većinu zdravstvenih blagodati češnjaka zaslužni sumporni spojevi koji nastaju kada režanj češnjaka nasjeckamo, zdrobimo ili žvačemo. Najpoznatiji takav spoj je alicin, a od ostalih značajnih spojeva sa sumporom tu su dialil disulfid i S - alil cistein. Nakon što ovi spojevi uđu kroz probavni sustav, putuju kroz cijelo naše tijelo i ispoljavaju snažan biološki učinak.

Utjecaj češnjaka na zdravlje 

Zbog jedinstvenog sadržaja fitokemikalije alicina, češnjak se može pohvaliti protuvirusnim i antibakterijskim djelovanjem. Iako se često uzima zdravo za gotovo i ne uzdiže u nebesa kao neki egzotičniji sastojci i biljke iz dalekih krajeva, obični češnjak ima ozbiljne znanstvene potvrde da učinkovito uništava bakterije, gljivice, viruse i parazite. Snažno djelovanje češnjaka potvrđeno je i u obrani od respiratornih bolesti, kao što su prehlade, astma i bronhitis.

Analiza 29 studija provedenih tijekom posljednjih dvadesetak godina pokazala je kako konzumacija češnjaka može značajno sniziti razinu ukupnog kolesterola i triglicerida. Uz dobro poznata antibakterijska i antivirusna djelovanja, poznato je i kako već spomenuti spojevi sa sumporom mogu pomoći i u detoksikaciji. Ipak, mnogim osobama smeta intenzivan miris češnjaka pa zaziru od njegove konzumacije. Upravo za ovu skupinu idealnim su se pokazali ekstrakti češnjaka u obliku dodataka prehrani, posebice one vrste bez karakterističnog mirisa.

Češnjak u obliku dodataka prehrani – crtice iz znanosti

Prehlada

Dodaci prehrani s češnjakom pokazali su se korisnima za smanjenje učestalosti i ozbiljnosti bolesti poput prehlade. U istraživanju objavljenom u časopisu Advances ih therapy sudjelovalo je 146 dobrovoljaca koji su tijekom 12 tjedana uzimali ili dodatak prehrani s češnjakom ili placebo. Rezultati su pokazali kako je u skupini koja je uzimala češnjak u obliku dodatka prehrani smanjena učestalost pojave prehlade za 63%, u odnosu na placebo skupinu. Osim toga, prosječna duljina prehlade smanjila se za 70%, konkretnije u skupini koja je uzimala češnjak trajanje prehlade iznosilo je 1,5 dan, u usporedbi s 5 dana koliko je prehlada prosječno trajala u placebo skupini.

Krvi tlak

Bolesti srca i krvnih žila već se godinama diljem svijeta nalaze na vrhu ljestvice uzročnika smrti. Visoki krvni tlak ili hipertenzija jedan je od najvažnijih čimbenika razvoja ovih bolesti. Istraživanja pokazuju kako uzimanje češnjaka u obliku dodataka prehrani pomaže u smanjenju razine krvnog tlaka u osoba s hipertenzijom, a učinak je čak sličan djelovanju nekih lijekova za snižavanje krvnog tlaka.

Kolesterol

Češnjak se pokazao korisnim i u slučaju snižavanja razine ukupnog i onog lošeg, LDL, kolesterola, posebice u osoba koji imaju visoku razinu kolesterola u krvi. Naime, rezultati meta – analize objavljene u časopisu Nutrition Reviews pokazali su kako češnjak pomaže u smanjenju razine ukupnog kolesterola, i to za oko 17 mg/dL, te razine LDL kolesterola za oko 9  mg/dL.  Smanjenje ukupne razine kolesterola za 8% smatra se klinički značajnim te je povezano sa smanjenjem rizika od koronarnih bolesti za 38%, u osoba dobi 50 godina. Osim toga, važno je spomenuti kako je u ovoj studiji primijećeno i malo poboljšanje razine dobrog, HDL, kolesterola.

Maligne bolesti

Časopis Pharmacological Research nedavno je objavio pregledni rad o antikarcinogenom djelovanju različitih formulacija koje sadrže bioaktivne spojeve češnjaka. U tom radu navodi se kako je njihov učinak ispitan protiv karcinoma prostate, jajnika, dojke, želuca, debelog crijeva, usne šupljine, jetre i gušterače te kože. Smatra se da je antikarcinogeno djelovanje češnjaka posljedica brojnih mehanizama, uključujući zaštitu od slobodnih radikala, ulogu u metabolizmu nekih enzima, zaštitu od oštećenja DNA i kromosoma.

 

Literatura:

  • Josling P. Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey. Adv Ther. 2001 Jul-Aug;18(4):189-93. doi: 10.1007/BF02850113. PMID: 11697022.
  • Mondal A, Banerjee S, Bose S, Mazumder S, Haber RA, Farzaei MH, Bishayee A. Garlic constituents for cancer prevention and therapy: From phytochemistry to novel formulations. Pharmacol Res. 2022 Jan;175:105837. doi: 10.1016/j.phrs.2021.105837. Epub 2021 Aug 24. PMID: 34450316.
  • Ried K. Garlic lowers blood pressure in hypertensive subjects, improves arterial stiffness and gut microbiota: A review and meta-analysis. Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1472-1478. doi: 10.3892/etm.2019.8374. Epub 2019 Dec 27. PMID: 32010325; PMCID: PMC6966103.
  • Ried K, Toben C, Fakler P. Effect of garlic on serum lipids: an updated meta-analysis. Nutr Rev. 2013 May;71(5):282-99. doi: 10.1111/nure.12012. Epub 2013 Mar 7. PMID: 23590705.

 Dr.sc. Darija Vranešić Bender/Vitaminoteka

Češnjak je popularan začin, ali i sastojak dodataka prehrani. U obliku dodatka prehrani ne ostavlja karakterističan neugodan miris.

Sastojci u dnevnoj dozi (dvije mekane kapsule):                % PU

Ulje češnjaka (Allium sativum), bez mirisa

(odgovara 2 000 mg svježeg češnjaka)

 

4 mg

 

/

 

 

*PU = preporučeni dnevni unos

Pretražite naš web!

Kamo pripada ovaj proizvod?

DP - Biljni dodaci prehrani

Mnogi od nas posežu za dodacima prehrani kako bi se osigurali od potencijalnih prehrambenih propusta ili sa željom da se zaštite od različitih bolesti. Vitaminski i mineralni pripravci predstavljaju osnovu dodataka prehrani, no ova se skupina iz dana u dan nadopunjuje novootkrivenim aktivnim tvarima podrijetlom iz hrane te biljnog svijeta.

Proizvodi na popustu za ožujak - više vrijednosti za Vaš novac

Ulje noćurka + E vitamin

Ulje noćurka + E vitamin

QNP tehnologija

MUGETTO eau de toilette

MUGETTO eau de toilette

koncept: cvjetni

Active care 2 u 1 šampon i regenerator za kosu

Active care 2 u 1 šampon i regenerator za kosu

sa smiljem i kolagenom

Deo Fresh Mineral roll on

Deo Fresh Mineral roll on

s mineralnim solima, eteričnim uljem kadulje, aloe verom, vitaminom E