Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Zeleni čaj

Zeleni čaj

Zeleni čaj

Zeleni čaj, sve popularniji napitak širom svijeta, svoju primjenu ne pronalazi samo među istinskim obožavateljima okusa i tradicije njegovog ispijanja, već i među zdravstveno osviještenim osobama koje ga konzumiraju zbog brojnih ljekovitih svojstava.

Poznat već tisućama godina, porijeklom iz Kine i Indije, zeleni čaj samo je jedna od nekoliko vrsta čaja koje se dobivaju preradom listova biljke po imenu Camelia Sinensis. Naime, ovisno o stupnju oksidacije, odnosno razini enzimatskih procesa koji se odvijaju u listovima biljke nakon branja konačni proizvod procesa biva bijeli, zeleni ili crni čaj. Kako bi se proizveo zeleni čaj, svježe ubrani listovi se ubrzo nakon branja pare da bi se inaktivirali enzimi i na taj način spriječila fermentacija. Upravo zbog te minimalne obrade zeleni čaj sadrži velike količine farmakološki aktivnih sastojaka polifenola - katehina koji blagotvorno djeluju na zdravlje.

Tajna ljekovitosti zelenog čaja leži u sastavu

Zeleni čaj sadrži hlapiva ulja, vitamine, minerale i kofein te fitokemikalije koji su najveći predmet interesa – polifenole. Polifenoli (flavanoli, flavandioli, flavonoidi i fenolne kiseline) u zelenom čaju čine približno 30 % njegove suhe tvari. Većina polifenola u zelenom čaju su flavanoli poznati i kao katehini, a količinski najznačajniji katehin naziva se epigalokatehin-3-galat (EGCG). Upravo je EGCG znanstveno najistraženiji sastojak zelenog čaja kojem se i pripisuju brojna pozitivna svojstva na zdravlje ljudi.

Katehini iz zelenog čaja, osobito EGCG, posjeduju niz farmakoloških učinaka; djeluju antioksidativno, antimutageno i protuupalno. Redovita konzumacija zelenog čaja dokazano smanjuje razinu LDL („lošeg“) i ukupnog kolesterola, a uočen je i pozitivan učinak na razinu triglicerida. Posljedično, zeleni čaj prevenira nastanak aterosklerotskih promjena u krvnim žilama, a zdravlju kardiovaskularnog sustava pridonosi i poboljšanjem elasticiteta krvnih žila. Zahvaljujući impresivnom sadržaju antioksidansa polifenola, zeleni čaj sudjeluje i u prevenciji nekih vrsta karcinoma, najčešće onih povezanih s gastrointestinalnim sustavom, plućima te hormonski ovisnim karcinomima poput karcinoma dojke.

Popis blagotvornih učinaka zelenog čaja širi se i na druga područja stoga studije novijeg datuma povezuju redovitu konzumaciju zelenog čaja sa smanjenom pojavom zubnog plaka i karijesa, a antibakterijski se učinak proteže i niže u probavni sustav, pa je tako dokumentrirano zaštitno djelovanje na sluznicu želuca i trijumf nad bakterijom Helicobacter pylori, koja se inače smatra podmuklim uzročnikom gastritisa i čira na želucu.

Zeleni čaj kao dodatak prehrani

Ekstrakti zelenog čaja, odnosno konkretnije ekstrakti katehina iz njega dostupni u obliku dodataka prehrani pokazuju višestruki zdravstveni potencijal. Znanstvenici su otkrili i zašto je tome tako. Naime, pokazalo se da katehini imaju bolju bioraspoloživost kada se unose kao dio inkapsuliranog esktrakta zelenog čaja nego kada se konzumiraju kao dio tradicionalnog napitka.

U skladu s time znanstvenici su krenuli u opsežna istraživanja dodataka prehrani na bazi zelenog čaja. Rezultati su i više nego ohrabrujući, a lista blagodati suplementacije zelenim čajem svakim je danom sve opsežnija.

Ponajviše pozitivne prašine podiglo je otkriće da EGCG djeluje na smanjenje tjelesne mase. Naime, pokazalo se da EGCG povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. U prilog tome govori istraživanje na ljudima objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition koje je utvrdilo povećanje od 4 % u cjelodnevnoj energetskoj potrošnji tijekom unosa ekstrakta zelenog čaja koji je najvećim djelom sadržavao EGCG.

Također, EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenem zaliha masnog tkiva. Istraživanje na miševima objavljeno u časopisu Journal of Health Science otkriva da je oksidacija masti značajno veća u slučaju istovremene redovite tjelesne aktivnosti (3 puta tjedno) i unosa ekstrakta zelenog čaja, nego redovitom tjelesnom aktivnošću ili unosom ekstrakata zelenog čaja pojedinačno. Stoga se smatra da je kombinacija redovite tjelovježbe i unosa katehina čaja učinkovita metoda smanjenja zaliha masti u organizmu.

Dodatno, čak i pri prehrani koja obiluje mastima, dugotrajni unos EGCG –a smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomjerne tjelesne mase. Naime, in vitro studije pokazuju da katehini zelenog čaja, osobito EGCG ometaju probavu i emulgiranje masti što su ključni koraci u apsorpciji masti iz hrane. Na taj je način i smanjenja akumulacija masti u tkivima.

Područje koje također može profitirati dodacima prehrani na bazi zelenog čaja je dermatologija. Nekoliko je znanstvenih studija utvrdilo impresivna fotoprotektivna svojstva EGCG-a ukazujući na njegovu zaštitnu ulogu na razorni utjecaj štetnih sunčevih zraka. Zahvaljući snažnim antioksidativnim moćima polifenola, osobito EGCG-a, znanstvenici su se poigravali mišlju da zeleni čaj kao dodatak prehrani može biti od velike koristi i kod brojnih kožnih poremećaja. Potvrda takve teze je došla u studiji objavljenoj u časopisu Experimental Dermatology koja je utvrdila da zeleni čaj može pomoći oboljelima od psorijaze na način da uspori rast stanica kože i djeluje protuupalno, a upravo upala i nekontroliran rast stanica leže u podlozi psorijaze.

Antioksidansi čaja koji su davani u obliku kapsula pokazali su se korisnima i u prevenciji gastrointestinalnih poremećaja, a pozitivan učinak je primjećen i na produkciju stanica imunološkog sustava. Također, pokazalo se da unos zelenog čaja u obliku dodataka prehrani potiče izmjenu tvari i detoksikaciju organizma, a dodatno su potvrđeni i već poznati povoljni učinci na kardiovaskularno zdravlje te preventivno djelovanje na razvoj karcinoma.

Temeljeno na količinama korištenim u studijama, može se zaključiti da optimalna doza EGCG-a varira između 115 i 300 mg. Jedna šalica zelenog čaja može sadržavati i do 200 mg EGCG-a. Budući da se dobar dio unesenog EGCG-a apsorbira i u značajnoj mjeri distribuira kroz organizam, jedna do dvije šalice zelenog čaja dnevno ili pak kvalitetan dodatak prehrani mogu poslužiti kao važan saveznik zdravlju.

Umjesto zaključka

Rezultati navedenih studija su dali dovoljno optimizma industriji da tržištu ponudi ekstrakte ponajviše ključnog sastojka EGCG-a u obliku tableta i kapsula. Takvi proizvodi pružaju praktičan i koncentrirani izvor farmakološki aktivnog EGCG-a i mogu pružiti brojne pozitivne učinke na zdravlje. Ipak, kako bi se pozitivni učinci uistinu i ispoljili pri odabiru proizvoda s ekstraktom zelenog čaja valja odabirati one koji imaju standardiziranu količinu polifenola.

Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender
Vitaminoteka d.o.o.

Proizvodi na popustu za rujan - više vrijednosti za Vaš novac

MUGETTO eau de toilette

MUGETTO eau de toilette

koncept: cvjetni

Ruža

Ruža

prirodni sapun, mirisni, ekstra fini

Glukozamin kompleks

Glukozamin kompleks

mast s glukozaminom, kondroitinom i hamamelisom

MAGNOLIA eau de parfum

MAGNOLIA eau de parfum

koncept: citrus – floral – musky