Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Saw Palmetto

Saw Palmetto

Saw palmetto, latinski Serenoa Repens, malo je palmino drvo porijeklom iz jugoistočnog dijela Amerike. Njegovo stanište su priobalna područja u južnim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država. Ova palma ima puzavi podanak i lepezaste, oštro pilaste listove, s bodljastim petiljkama. 

Sitni cvjetovi su združeni u gusti, dlakavi klip, a plodovi su crnosmeđi, goli, jednosjemeni i koštuničavi, s uljem. Beru se kada su zreli, veliki poput masline, tamnocrvene do smeđe boje, te se suše ili u svježem stanju koriste za preradu kao lijek.

Kao i brojni drugi plodovi i sjemenke, tako i plodovi ove palme sadrže puno masnoga biljnog ulja. U sjemenkama se nalazi i eterično ulje, karotin, flavoni, enzimi, tanin, šećer i sitosterin. Ekstrakti iz plodova i sjemenki su vrlo česti sastavni dijelovi ljekovitih pripravaka za bolesti mjehura i prostate, za liječenje smetnja kod zastoja mokraće, spolne nemoći, kod upale maternice i za jačanje slabo razvijenih dojki.

Početkom ovog stoljeća, čaj od saw palmetto bobica je korišten za dobroćudne tumore prostate i za liječenje kroničnih infekcija mokraćnih puteva. Smatra se da ekstrakt bobica povećava proizvodnju sperme i spolni nagon kod muškaraca. Suvremena istraživanja pokazuju da saw palmetto može zaustaviti djelovanje inflamatornih tvari koje mogu prouzročiti razvoj benigne hiperplazije prostate (BPH). Suprotno nekim drugim opcijama, saw palmetto nema estrogenskih (ženskih hormona) učinaka na tijelo muškaraca.

Posljednjeg desetljeća prošlog stoljeća, brojne kliničke studije su dokazale da je 320 mg ekstrakta liposterola od bobica saw palmetta dnevno neškodljivo i da je to djelotvoran tretman za simptome kod BPH bez popratnih učinaka, kao što su gubitak libida (spolne želje). Prema istraživanjima, tvari koje se nalaze u bobicama sprječavaju da se testosteron pretvara u hidrotestosteron i također sprječavaju njegovo vezivanje za receptore stanica prostate i time sprječavaju njihovo uvećanje odnosno bujanje.
Trogodišnje studije u Njemačkoj pokazuju da se uzimanjem 160 mg ekstrakta saw palmetta (dvaput dnevno) rješava noćno mokrenje u 73% pacijenata. Jednogodišnje studije pokazuju da je uzimanje 320 mg jednom dnevno isto tako djelotvorno kao i uzimanje 160 mg dvaput dnevno u liječcenju BPH.
Stoga se saw palmetto pokazao kao izvrstan prirodni proizvod za tretiranje najčešćih tegoba suvremenog muškarca.

Proizvodi na popustu za lipanj - više vrijednosti za Vaš novac

Intensive care gel za tuširanje

Intensive care gel za tuširanje

s uljem mandarine i ružmarinom

Pyrogel

Pyrogel

nakon uboda insekata

Multivitaminske kapi za djecu

Multivitaminske kapi za djecu

okus borovnice

Propolisno biljni sprej s kaduljom

Propolisno biljni sprej s kaduljom

za grlo i gornje dišne puteve