Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Mrkva

Mrkva je jedna od najpoznatijih vrsta povrća i vjerojatno ne postoji osoba koja ju ne zna opisati. Njen veliki narančasto-žuti korijen, debeo i sladak, specifična mirisa i okusa dobro je poznat svima. Raste u gotovo svakom vrtu, a bere se u lipnju. Uz mrkvu su vezane mnoge zanimljive priče i legende. Neki smatraju da ona čovjeka čini ljubaznim i vedrim, a vrlo često je upravo to dokaz zdravlja.

Postoje vjerovanja da mrkva uljepšava žene i da od nje bedra postaju ružičasta i lijepa poput bedara boginje. Mrkva je bogata mnogim hranjivim tvarima, ponajprije vitaminima i mineralima, pa se stoga opravdano može svrstati u ljekovitu hranu.

Najviše sadrži vitamine B1, B2, C, D, E, H, te provitamin A. Od mineralnih tvari u mrkvi se najviše nalazi joda, kalija, kalcija, željeza i bakra. Željezo i bakar su važni za krv, naročito kod problema anemije. Jod je od velike važnosti za žlijezdani sustav. Kalij sudjeluje u normaliziranju rada srca, a kalcij je čuvar kostiju. No, svakako najvažniji sastojak mrkve je provitamin A, odnosno betakaroten koji se uz pomoć masti u našem tijelu pretvara i djeluje kao vitamin A. Vitamin A poznat je kao vitamin za oči, jer pomaže kod smetnji vida, upala, noćnog sljepila, te umora očiju nakon dugotrajnog rada uz svijetlo.

Stoga je mrkva korisna svima, a naročito vozačima čiji vid mora uvijek biti savršen, te kratkovidnim osobama kojima popravlja vidne sposobnosti. Betakaroten iz mrkve važan je za dobru funkciju probavnih organa, potpomaže građu naših stanica i zdravu građu zuba. Mrkva je jedno od povrća koje nas prati od najranijeg djetinjstva. Bebama se daju kašice od mrkve kao prirodan lijek protiv povraćanja i proljeva. Često je mrkva omiljena dječja "igračka". Na njoj djeca jačaju desni, uživaju u ugodnom okusu, a narančasta boja uvijek im je privlačna i zanimljiva. I u daljnjem razvoju djece vrlo je važna jer pospješuje rast, jača kosti, sprječava anemiju, te je važan izvor hranjivih tvari. Osim hranjivih, mrkva ima i odlična medicinska svojstva.

Prirodna je pomoć kod probavnih problema, sprječava i otklanja truljenje u crijevima, normalizira njihovo funkcioniranje, neutralizira prekomjernu želučanu kiselinu, uklanja žgaravicu, crijevne gliste,te pomaže kod viška kilograma. Koristi se i kod šećerne bolesti, uroloških tegoba, gihta i reume. Sok od mrkve pomaže kod problema sa dišnim organima, bronhitisa, gripe, upale pluća, grla i krajnika. Naribani korijen mrkve zaslađen medom pojačava koncentraciju i pamćenje, otklanja umor, pa se naročito preporučuje đacima, studentima i osobama s pojačanim intelektualnim aktivnostima. Mrkvino lišće nemojte bacati! Ono obiluje mineralnim solima, poboljšava okus i hranjivu vrijednost juha. U obliku uvarka i kupelji antiseptično djeluje na usnu šupljinu i pomaže kod afti. Mrkva je vrlo korisna i u vanjskoj upotrebi.

Naribana je pravi melem za rane, opekotine, čireve, ekceme, zagnojenja i psorijazu. Zbog odličnih djelovanja na kožu mrkva je poželjan sastojak krema za lice, naročito kod osoba sa suhom i osjetljivom kožom. Pomaže koži kod upala, crvenila, osipa i izlaganja sunčevim zrakama. Betakaroten iz mrkve tenu daje svježinu, a kožu štiti od štetnog djelovanja sunca, pomažući joj da brzo i zdravo potamni. Zbog mnogobrojnih korisnih djelovanja na organizam mrkva je svakako poželjno i zdravo povrće.

Proizvodi na popustu za travanj - više vrijednosti za Vaš novac

Četka za kosu

Četka za kosu

plosnata, plava

Gotu kola

Gotu kola

“biljka dugovječnosti”

Prostata kompleks

Prostata kompleks

Sabal palma doprinosi zdravlju prostate

Magnezij citrat

Magnezij citrat

dodatak prehrani