Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Menta

Menta je višegodišnja biljka, visoka oko 80 cm. Ima razgranam stabljiku i kopljaste, pilasto nazubljene listove. Zbog modrih žila osobito u proljeće, lišće se čini tamno, a ta se najbolja vrsta naziva " crna menta ". Cvjetovi su crveno - ljubičaste boje, a rastu iz koljenaca kao pršljenovi, tvoreći cvatove slične klasu. Plod je oraščić od četiri dijela, sa po jednom sjemenkom u svakom dijelu.

Menta ima jak miris, a okus ljut koji hladi. Cvate od lipnja do kolovoza. Sabire se lišće i mladice s cvjetnim vršcima u vrijeme sadnje. Menta se najčešće uzgaja u vrtovima, a dobro uspijeva i na vlažnim mjestima. Sadrži eterično ulje, flavonske glikozide, triterpenske kiseline i brojne fenilkarboksilne kiseline. Stari Grci i Rimljani dobro su poznavali ovu biljku. Od nje su spravljali parfeme i vijence za razne svečanosti, a koristili su je i kod ujeda zmije, škorpiona i insekata, protiv kašlja, povraćanja, mokraćnih smetnji, vrto glavice, glavobolje, seksualne nemoći i menstrualnih bolova. Rimljanke su miješale mentu s medom kako bi zasladile svoj dah nakon što su pile vino, jer je u ono vrijeme to bio zločin koji se kažnjavao smrtnom kaznom. U srednjem vijeku liječnici su počeli otkrivati njezina nova značajnija svojstva, pa su je naročito koristili protiv povišene tjelesne temperature, kao sredstvo za stimuliranje želuca i crijeva, protiv histerije i smetnji vida, protiv žutice i prsnih bolesti, te kao lijek za otekline i sve vrste bolova. Ona se danas uzgaja u cijelom svijetu i jedna je od najtraženijih aromatičnih biljaka. Njena je upotreba moguća na bezbroj načina - u obliku čaja, u raznim umacima, koktelima i salatama. Najčešće se koristi kao svakodnevni napitak. Ali takva se upotreba ne preporučuje, jer u slučaju ozbiljnijih bolesti neće više biti tako djelotvorna.

Menta jača organizam i vraća snagu svim organima, pa se naročito preporučuje djeci, starijim osobama i rekonvalescentima. U unutarnjoj upotrebi njeno antiseptično djelovanje dragocjeno je kod svih vrsta kašlja i bolesti dišnih organa, astme i bronhitisa. No, to isto djelovanje korisno je i za živce, naročito kod neuralgija, nervoze, nesanice i tjeskobe. Menta je tonik za srce, koji olakšava lupanja srca, potiče njihov rad i krvotok, te izaziva znojenje. Opušta i djeluje protuupalno pa je korisno kod stanja povezanih s bolovima i grčevima, kao što su bol u želucu, nadutost, žgaravica, dispepsija, štucanje, glavobolja, migrena i mučnina.

Pomaže rad crijeva i oslobađanje crijevnih plinova. Gorki sastojci potiču rad jetre i žuči, zbog čega se menta koristi i za pročišćavanje jetre i kod žučnih kamenaca. Diuretičko svojstvo i sposobnost da snižava tjelesnu temperaturu čine ovu biljku djelotvornom protiv mnogih tegoba infektivnog porijekla, to više što se ovo djelovanje pojačava još i njenom baktericidnim i antiseptičnim svojstvima. U vanjskoj primjeni zbog antiseptičkih hlapljivih ulja, osobito kamfora i mentola, korisno je sredstvo za herpes simplex, rane, infekcije, upale, giht i bolna reumatična mjesta. Grgljanje čaja od mente pomaže kod grlobolje, a izvanredno djeluje i protiv bolova desni i zubi. Ustima daje ugodno svjež dah.

Proizvodi na popustu za lipanj - više vrijednosti za Vaš novac

Krema za njegu oko očiju

Krema za njegu oko očiju

s Q10, hamamelisom i vitaminom C

Sapun ruža

Sapun ruža

prirodni sapun, ručno proizveden, dermatološki testirano

Lak za nokte, snow white

Lak za nokte, snow white

extra long lasting

propolisno biljni balzam kod izraženih vena

propolisno biljni balzam kod izraženih vena

s divljim kestenom, nevenom i propolisom