Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Lavanda

Lavanda

Lavanda je od davnina bila jedna od najomiljenijih aromatičnih ljekovitih biljaka. U Novom zavjetu Sveti Marko govori o lavandi kao o vrlo vrijednom ulju. Rimljani su lavandom davali ugodan miris kupeljima pa odatle i njeno ime, koje potječe od riječi lavare, što znači prati se.U antici je lavanda osim mirisa bila cijenjena i zbog svog umirujućeg i dezinficirajućeg djelovanja. U srednjem vijeku i renesansi lavanda se posipala po podu kuća i crkvama kako bi odagnala kugu.

Lavanda je visoka, razgranata, trajna biljka, gusto obrasla sjedećim listovima koji su na rubu zavrnuti prema dolje, tamni na naličju, a svjetliji odozgo.Posuta je dlačicama, pa se cijela biljka naizgled čini kao da je sive boje. Oko vrha stabiljke poredani su modri cvjetovi. Zbog svog lijepog izgleda lavandu često nazivaju "ljepoticom u plavoj odori". Aromatična je mirisa i okusa. Rasprostranjena je po cijelom Sredozemlju, a najtraženija je lavanda iz francuske pokrajine Provanse. Kod nas raste u suhim predjelima Primorja i Dalmacije, a često se uzgaja i po vrtovima. Glavni sastojci lavande su eterično ulje i tanin. U ulju se nalazi linilacetat koji određuje vrijednost biljke, kao i linalool, borneol, cineol, kamfor i dr. tvari.

Domaćice su je stavljale u ormare i ladice da odjeći podari ugodan miris i otjera moljce. Poznati talijanski travar Matiolli iz 16. st. naročito ju je preporučivao kod bolesti mozga, kao što su epilepsija, apopleksia, spazma i paraliza. Smatra se da lavanda djeluje čak i na lavove i tigrove u zoološkim vrtovima pa pod njezinim utjecajem postaju pitomi.

Dakle, lavanda se oduvijek koristila u najrazličitije svrhe. Kod unutarnje upotrebe klinički je potvrđeno njeno umirujuće, odnosno sedativno djelovanje. Stoga se često koristi kod anksioznosti, nervoze, depresije i tjelesnih simptoma koje oni uzrokuju kao što su napetosti, glavobolje, lupanje srca i nesanica.

Čaj od lavande poboljšava probavu, smiruje grčeve, olakšava nadutost, vjetrove, mučninu, te potiče apetit. Osim toga, ako se uzima vruć izaziva znojenje i smanjuje vrućicu. Učinkovit je i kod prehlada, katara i infekcija dišnih puteva, jer pospješuje izbacivanje sluzi iz dišnih organa. Njeno dijuretično djelovanje pomaže u eliminiranju otrovnih tvari iz tijela putem mokraće. Grgljanje razrjeđenog ulja lavande čisti male ranice u ustima, pomaže kod paralize jezika i mucanja, jer opušta živce i zgrčene mišiće. Lavanda ima široku upotrebu i kod problema sa jetrom, slezenom, navalom krvi u glavu, bijelog pranja, slabosti očiju i opće slabosti u organizmu.

U vanjskoj primjeni lavandino ulje masira se u kožu ili udiše. Smatra se sredstvom za uravnotežnje osjećaja, razvedrava duh, otklanja tjeskobu i dovodi u ravnotežu unutarnji nesklad. Djeluje i kao stimulans živčanog sustava, vraća vitalnost i snagu. Zbog antiseptičnih osobina razrječeno ulje dobar je dezificijens kože kod akna, ekcema, rana, čireva i upalnih stanja kože. Naročito je djelotvorno kod opeklina, jer pomaže obnovu kože i minimizira stvaranje ožiljaka. Utrljavanjem na prsa jača pluća i ubrzava ozdravljenje kod upale pluća, upale porebrice i krvarenje u plućima. U obliku losiona ili kupelji lavanda djeluje protiv oteklina,nagnječenja, uganuća, "pucketanja u kostima", uloga i reume. Kao kupelj ima veliku primjenu i kod vegetativnih distonija i psihičkih tegoba u menopauzi.

Proizvodi na popustu za travanj - više vrijednosti za Vaš novac

Echinacea

Echinacea

 

Multivitaminske kapi za djecu

Multivitaminske kapi za djecu

okus borovnice

Magnezij + kalcij + vitamin B6

Magnezij + kalcij + vitamin B6

 

Med s bademom

Med s bademom

Prirodni, blagi, ekstra fini sapun.