Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Hrast lužnjak

Hrast lužnjak

Hrast lužnjak je drvo, visine do 40 m, debljine do 2.5 m, a dosegne starost i do nekoliko stoljeća. Ima veliku krošnju, mekanu tamnosivu koru, koja je na vršnim granama glatka i crvenkastosmeđa. Lišće je perasto, tamnozeleno i na kratkim petiljkama. Sa lišćem se razvijaju žutozeleni cvjetovi. Plod mu je žir, jajasti oraščić s drvenom kapicom na kojoj je petiljka.

Hrast lužnjak većinom raste po ravnicama, tvoreći čitave šume. Iako postoji nekoliko vrsta hrastova, hrastu lužnjaku se pripisuje najveća ljekovitost, i to ponajprije njegovoj kori i lišću.

Mlada svježa kora sadrži hrastov tanin, galnu kiselinu, elagnu, floroglucinol, gumu, mast, smolu, pektinske tvari, šećer, kvercitin i gorki kvarcin. Ima jaka adstringentna (skupljajuća) i antiseptička djelovanja, a koristi se čak i kao protuotrov teškim metalima i alkaloidima. Čaj od mladog hrastovog lišća preporučuje se rekonvalescentima, tuberkuloznim bolesnicima, te onima koji boluju od srčanih bolesti. Čaj pripremljen sa vinom i medom jača srce, zaustavlja krvarenja iz želuca, crijeva, pluća, maternice, hemeroida i fistula, te pomaže kod prehlade mokraćnog mjehura i povratne groznice. Uvarak od mlade hrastove kore koristi se za grgljanje kod upale grla, otečenih vratnih žlijezda i promuklosti. Njime se mogu ispirati i rane od ležanja (decubitus). Rakija u kojoj je namočena hrastova kora prirodan je lijek protiv bolesti jetre, kamenaca žučnog mjehura i bubrega, te protiv groznice. Kava pripremljena od prženog žira djelotvorna je kod malaksalosti, slabokrvnosti, nervoze, nesanice, kostobolje i rahitisa.

Proizvodi na popustu za travanj - više vrijednosti za Vaš novac

Gel za noge

Gel za noge

s divljim kestenom i listom vinove loze

Morski kolagen + vitamini C i B3

Morski kolagen + vitamini C i B3

za ljepotu i zdravlje kože

Gel poslije brijanja

Gel poslije brijanja

s hamamelisom i alantoinom

Lak za nokte, deep black

Lak za nokte, deep black

extra long lasting