O cinku pobliže i zašto je važno kombinirati ga s bakrom u dodacima prehrani
Cink je esencijalni mineral kojeg moramo unositi hranom jer ga tijelo ne može samo proizvesti, a bez njega ne može pravilno funkcionirati. Glavnim izvorom cinka u prehrani smatraju se crveno meso i meso peradi. Drugi dobri izvori uključuju grah, orahe, određene vrste plodova mora (poput rakova i jastoga), cjelovite žitarice, obogaćene žitarice za doručak i mliječne proizvode. Određeni spojevi prisutni u kruhu od cjelovitih žitarica, žitaricama, mahunarkama i drugoj hrani tzv. fitati vežu cink i inhibiraju njegovu apsorpciju. Stoga, bioraspoloživost cinka iz žitarica i namirnica biljnog porijekla niža je od one iz namirnica životinjskog porijekla.
Uloga cinka u organizmu
Cink je prisutan u svim tkivima. Ima važnu ulogu u mnogim enzimima u tijelu kao gradivni element u strukturi enzima ili je važan za pokretanje reakcija i njihovo ubrzavanje. Održava konfiguraciju nekih važnih proteina u organizmu poput inzulina, a važan je i za sintezu, pohranjivanje i izlučivanje inzulina. Nizak unos cinka u prehrani povezan je s niskom razinom nekoliko hormona, uključujući i testosteron. Cink sudjeluje u ekspresiji gena te je važan za probavu jer čini dio glavnih metaboličkih puteva u metabolizmu proteina, ugljikohidrata i lipida.
Još je nekoliko funkcija u organizmu u kojima cink igra važnu ulogu, a radi se o doprinosu kod:
- uspostavljanja ravnoteže kiselina i lužina u tijelu
- održavanja normalne kognitivne funkcije
- održavanja normalne plodnosti i reprodukcije
- održavanja normalnog zdravlja kostiju
- održavanja normalnog zdravlja kože, kose i noktiju
- održavanja normalnog vida
- te doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.
Simptomi nedostatka cinka
Zbog brojnih uloga cinka u organizmu i simptomi nedostatka cinka su također brojni i raznoliki, a radi se o usporenom rastu kod djece, oslabljenom imunitetu, oštećenoj koži, abnormalnostima koštanog sustava te problemima u području reproduktivnog zdravlja. Kod nedostatka cinka moguće su i promjene u ponašanju poput promjena raspoloženja, razdražljivosti i depresije. Cink je također potreban za osjetilo okusa i mirisa. Budući da jedan od enzima presudnih za pravilan okus i miris ovisi o ovoj hranjivoj tvari, nedostatak cinka može dovesti do disfunkcije okusa i mirisa.
Cink je ključan za pravilan rad imunosnog sustava
Nedostatak cinka u organizmu čini nas podložnijima infekcijama. Obje vrste imunosti, stanična imunost (posredovana primjerice T stanicama) i humoralna (posredovana antitijelima) ne mogu optimalno funkcionirati ukoliko nemaju dovoljno cinka na raspolaganju. Nedostatak cinka dovodi do gubitaka prekursora B i T stanica unutar koštane srži te dodatno otežava rad timulina odnosno enzima koji je ovisan o cinku i koji potiče razvoj T stanica unutar timusa. Unos cinka u obliku dodatka prehrani pokazao se korisnim u imunološkim odgovorima na bakterijske i virusne infekcije.
Cink pikolinat - superioran oblik cinka u dodacima prehrani
Cink u dodacima prehrani može doći u nekoliko oblika poput pikolinata, glukonata, sulfata, citrata, itd. Neka istraživanja sugeriraju da tijelo može apsorbirati cink u obliku cinkovog pikolinata bolje od drugih vrsta cinka, uključujući cink glukonat i cink citrat. Za razliku od suplementacije mnogim drugim mineralnim kelatima, upotreba cinkovog pikolinata u obliku dodatka prehrani zapravo može osigurati spoj koji tijelo normalno stvara u probavnom sustavu kako bi se olakšala apsorpcija.
Uloga bakra u organizmu
Bakar je, kao i cink, važan za zdravlje imunosnog sustava i za zaštitu stanica od oksidativnog stresa. Također, ostale uloge bakra uključuju doprinos normalnom funkcioniranju živčanog sustava te održavanju zdravlja vezivnog tkiva, elastina i kolagena, koji se nalaze u kostima, hrskavici, tetivama, desnima, krvnim žilama i koži, kosi i noktima. Također, bakar je važan za transport željeza u organizmu, a valja i spomenuti njegovu ulogu u metabolizmu odnosno doprinosi dobivanju energije i to u reakcijama razgradnje masti i masnog tkiva.
Cink i bakar – najbolji prijatelji i najveći konkurenti
Prilikom opisa nekog nutrijenta govori se o njegovom pojedinačnom blagotvornom djelovanju, međutim valja uzeti u obzir kako su vitamini i minerali dio složene mreže u kojoj se isprepliću njihova djelovanja. Za obavljanje nekoliko važnih zadataka cinku je potreban bakar. No, istovremeno cink i bakar su antagonisti. Cink i bakar se u tankom crijevu natječu za apsorpciju što znači da kod visokog unosa jednog minerala, drugi mineral ima manju šansu za apsorpciju te može doći do njegovog nedostatka u organizmu. Dakle, iako je važno održavati optimalne razine i bakra i cinka, također je važno obratiti veliku pozornost na omjer između njih. Kod unosa samo jednog minerala u obliku dodatka prehrani, može doći do nedostatka drugog, stoga je mudro ove minerale unositi zajedno.
Literatura:
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to zinc and function of the immune system (ID 291, 1757), DNA synthesis and cell division (ID 292, 1759), protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 294, 1758), maintenance of bone (ID 295, 1756), cognitive function (ID 296), fertility and reproduction (ID 297, 300), reproductive development (ID 298), muscle function (ID 299), metabolism of fatty acids (ID 302), maintenance of joints (ID 305), function of the heart and blood vessels (ID 306), prostate function (ID 307), thyroid function (ID 308), acid-base metabolism (ID 360), vitamin A metabolism (ID 361) and maintenance of vision (ID 361) pursuant to Article 13 of Regulation (EC) No 1924/2006 on request from European Commission. EFSA Journal 2009; 7(9):1229. [34 pp.]
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to copper and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 263, 1726), function of the immune system (ID 264), maintenance of connective tissues (ID 265, 271, 1722), energy yielding metabolism (ID 266), function of the nervous system (ID 267), maintenance of skin and hair pigment (ID 268, 1724), iron transport (ID 269, 270, 1727), cholesterol metabolism (ID 369), and glucose metabolism (ID 369) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 on request from the European Commission. EFSA Journal 2009; 7(9):1211. [21 pp.].
- Barrie SA, Wright JV, Pizzorno JE, Kutter E, Barron PC. Comparative absorption of zinc picolinate, zinc citrate and zinc gluconate in humans. Agents Actions. 1987 Jun;21(1-2):223-8. doi: 10.1007/BF01974946. PMID: 3630857.