Dodatak prehrani za kosu (za zdravlje kose, kože i noktiju)
Gubitak i prorjeđivanje kose pojava je koja nije rijetkost kako u muškaraca, tako i u žena. Zajednička im je činjenica da dovodi do smanjenja samopouzdanja u oba spola.
Naime, rođeni smo s ukupnom količinom folikula dlaka koju ćemo ikada imati tijekom svog života. Na našem tijelu može biti oko čak 5 milijuna, dok glava sadrži oko 100 000 folikula. Poznato je kako se stanice folikula dlake često se obnavljaju, njihov aktivni metabolizam zahtijeva dobru opskrbu hranjivim tvarima i energijom. Energetski manjak ili nedostatak različitih hranjivih tvari, poput proteina, vitamina, minerala te esencijalnih masnih kiselina uzrokovanih urođenim pogreškama ili nedovoljnim prehrambenim unosom može dovesti do strukturnih abnormalnosti, promjena pigmentacije ili gubitka kose. Kako starimo, neki folikuli prestaju stvarati kosu te tako dolazi do ćelavosti ili stanjivanje kose.
Dodaci prehrani tradicionalno se nespecifično koriste za poboljšanje rasta dlake, od kojih je nekoliko sustavno proučavano na životinjama i ljudima.
Ekstrakt alge Fucus vesiculosus
Fucus vesiculosus je vrsta smeđih algi koja je usko vezana uz tradicionalnu medicinu. Ova morska alga bogata je vitaminima i mineralima, poput kalcija, joda, magnezija, kalija, natrija, cinka i vitamina A i C.
Također sadrži veliki udio fitokemikalija. Ovi biljni spojevi koji pokazuju brojne blagodati na zdravlje, mogu pomoći u smanjenju oksidacijskog stresa - neravnoteže između razine slobodnih radikala i antioksidansa u ljudskom organizmu.
Željezo
Nedostatak željeza Svjetska zdravstvena organizacija rangira kao najčešći manjak nutrijenta na svijetu, a pogađa do čak 80% čovječanstva. Željezo djeluje kao katalizator u reakcijama oksidacije i redukcije te može kontrolirati sintezu DNA putem enzima ribonukleaze. Uslijed nedostatka željeza dolazi do pojave anemije, a čak i u odsutnosti anemije, mogu se pojaviti simptomi poput gubitka kose.
Bakar
Bakar je presudan nutrijent za aktivnost brojnih enzima, od kojih su neki neophodni za održavanje čvrstoće keratinskih vlakana. Bakar doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Također, bakar doprinosi normalnoj pigmentaciji kose i kože.
Vitamini B skupine
Jedan od najpoznatijih vitamina koji se povezuje s blagodatima za rast kose je vitamin B skupine - biotin. Keratin je osnovni protein koji izgrađuje kosu, kožu i nokte. Jasno je da biotin poboljšava keratinsku infrastrukturu vašeg tijela . Studije povezuju nedostatak biotina s gubitkom kose kod ljudi (5Pouzdani izvor). Također, ostali vitamini B skupine pomažu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, koji prenose kisik i hranjive sastojke do vlasišta i folikula dlake. Ti su procesi iznimno važni za rast kose. B-vitamine možete dobiti iz mnogih namirnica, uključujući cjelovite žitarice, bademe, meso, ribu, plodove mora i tamnu, lisnatu zelje.
Vitamin B 12 (poznat i kao kobalamin) jedan je od vitamina B skupine koji ima važnu ulogu u staničnom metabolizmu, posebno u sintezi DNK molekule, metilaciji i mitohondrijskom metabolizmu. Izvori ovog vitamina isključivo su namirnice životinjskog podrijetla i zato posebice osobe koje ne konzumiraju životinjske namirnice trebaju obratiti pozornost na adekvatan unos ovog vitamina.
Jod
Kad je razina hormona štitnjače niska, može doći do prestanka obnavljanja folikula dlake. S vremenom to može dovesti do gubitka kose (14Pouzdani izvor). Iz tog razloga, osobe s nedostatkom joda mogu patiti i od gubitka kose (15). Jedno istraživanje na 700 ljudi pokazalo je da je 30% onih s niskom razinom hormona štitnjače doživjelo gubitak kose (16). Također, druge su studije otkrile kako niska razina hormona štitnjače uzrokuje gubitak kose onima s obiteljskom anamnezom gubitka kose (14). U slučaju gubitka kose zbog nedostatka joda, uzimanje dodatka prehrani s ovim mineralom može pomoći u ispravljanju razine hormona štitnjače i zaustavljanju gubitka kose.
Para – aminobenzojeva kiselina
Jedna od najranijih primjena dodataka prehrani s para-aminobenzojevom kiselinom bila je pomoć u repigmentaciji prerano sijede kose, a u tu se svrhu koristi i danas.
Studije iz 1940-ih i 50-ih otkrile su kako je uzimanje para – aminobenzojeve kiseline u dnevnim dozama u rasponu od 200 mg do 24 grama dovelo do potamnjenja kose i pomoglo da se sijeda kosa vrati u izvornu boju.
Za sve koji prehranom ne mogu unijeti adekvatnu količinu potrebnih nutrijenata, istraživanja su pokazala kako dodaci prehrani mogu biti izuzetno korisni.
Literatura:
Zempleni, J., Hassan, Y. I., & Wijeratne, S. S. (2008). Biotin and biotinidase deficiency. Expert Review of Endocrinology & Metabolism, 3(6), 715–724. doi:10.1586/17446651.3.6.715
SIEVE, B. F. (1941). CLINICAL ACHROMOTRICHIA. Science, 94(2437), 257–258. doi:10.1126/science.94.2437.257
Chris Zarafonetis, J. D. (1950). Darkening of Gray Hair During Para-Amino-Benzoic Acid Therapy*. Journal of Investigative Dermatology, 15(6), 399–401. doi:10.1038/jid.1950.121
Trueb, R. M. (n.d.). Effect of Ultraviolet Radiation, Smoking and Nutrition on Hair. Current Problems in Dermatology, 107–120. doi:10.1159/000369411
Nyenwe, E. A., & Dagogo-Jack, S. (2009). Iodine Deficiency Disorders in the Iodine-Replete Environment. The American Journal of the Medical Sciences, 337(1), 37–40. doi:10.1097/maj.0b013e31817baaf0
Messenger, A. G. (2000). Thyroid hormone and hair growth. British Journal of Dermatology, 142(4), 633–634. doi:10.1046/j.1365-2133.2000.03521.x
Carlé, A., Pedersen, I. B., Knudsen, N., Perrild, H., Ovesen, L., & Laurberg, P. (2014). Hypothyroid symptoms and the likelihood of overt thyroid failure: a population-based case–control study. European Journal of Endocrinology, 171(5), 593–602. doi:10.1530/eje-14-0481
Finner, A. M. (2013). Nutrition and Hair. Dermatologic Clinics, 31(1), 167–172. doi:10.1016/j.det.2012.08.015
Catarino, M., Silva, A., & Cardoso, S. (2018). Phycochemical Constituents and Biological Activities of Fucus spp. Marine Drugs, 16(8), 249. doi:10.3390/md16080249
Lorenzo, J., Agregán, R., Munekata, P., Franco, D., Carballo, J., Şahin, S., … Barba, F. (2017). Proximate Composition and Nutritional Value of Three Macroalgae: Ascophyllum nodosum, Fucus vesiculosus and Bifurcaria bifurcata. Marine Drugs, 15(11), 360. doi:10.3390/md15110360
Yoo, S., Kim, K., Nam, H., & Lee, D. (2018). Discovering Health Benefits of Phytochemicals with Integrated Analysis of the Molecular Network, Chemical Properties and Ethnopharmacological Evidence. Nutrients, 10(8), 1042. doi:10.3390/nu10081042
Wang, T., Jónsdóttir, R., Liu, H., Gu, L., Kristinsson, H. G., Raghavan, S., & Ólafsdóttir, G. (2012). Antioxidant Capacities of Phlorotannins Extracted from the Brown Algae Fucus vesiculosus. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60(23), 5874–5883. doi:10.1021/jf3003653