Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

DP - Vitamini i minerali

Cijena ovog proizvoda je trenutno snižena!

Artikl je uspješno dodan u košaricu!

B kompleks

vegan formulacija

za podizanje razine energije

Prodajna cijena: 9,20 €    12,00 €

Najniža cijena u 30 dana: 12,00 €



Kolekcija: Dodaci prehrani - Vitamini i minerali

Šifra: 1604

Količina: 60 tableta

B kompleks sadrži najvažnije vitamine iz B skupine. Koristi se kako bi umanjio nedostatak važnih hranjivih tvari u svakodnevnoj prehrani. Zbog sadržaja folne kiseline, posebno se preporučuje uzimanje tijekom trudnoće.

Vitamini B kompleksa nalaze se zajedno i u prirodi, a važni su za tjelesni metabolizam, stvaranje energije iz ugljikohidrata, bjelančevina i masti, stvaranje hormona te doprinose normalnoj koži, kosi i noktima.

Jeste li znali ?

Pridruženi članovi B kompleksa – PABA, inozitol, kolin

Para-aminobenzojeva kiselina (PABA) je zapravo aminokiselina, ali koja ne sudjeluje u izgradnji proteina. U prošlosti se PABA smatrala vitaminom B skupine, no danas znamo da se ne radi o vitaminu iako se može naći u namirnicama poput jetre, bubrega, žitaricama i jogurtu. PABA u obliku dodatka prehrani koristi se primarno za zdravlje i ljepotu kože i kose.

Davne 1850. godine otkriven je inozitol koji se kolokvijalno svrstava u skupinu B vitamina iako strogo gledano nije vitamin. O inozitolu ovisi svaka stanica u našem organizmu s obzirom da sudjeluje u izgradnji membrane. Kada govorimo o inozitolu u dodacima prehrani misli se na mio-inozitol čija je molekulska struktura slična glukozi. Mio-inozitol u obliku dodatka prehrani se pokazao korisnim za povećanje ženske plodnosti. Naime, inozitol može pomoći kod inzulinske rezistencije koja je karakteristična kod dijabetesa tipa 2 i kod sindroma PCOS. Također, u većim dozama inozitol može smanjiti osjećaj tjeskobe.

Iako je otkriven davne 1862. godine, na temelju studija koje su zabilježile oštećenja jetre kod niskog unosa kolina prehranom, kolin je tek 1998. godine proglašen je esencijalnim nutrijentom. Kolin je potreban za funkcioniranje jetre i mozga, sudjeluje u metabolizmu lipida te igra važnu ulogu u sastavu stanične membrane i njenoj regeneraciji. Najnovija istraživanja pokazuju kako je kolin važan za zdravlje ljudi tijekom cijelog životnog ciklusa počevši od razvoja mozga i leđne moždine kod fetusa. Poput folne kiseline, kolin je važno unositi i prije nego što majka sazna da je trudna kako ne bi došlo do oštećenja neuralne cijevi. Kod odraslih, povišeni unos kolina, poput folne kiseline, snižava razinu homocisteina u krvi koji se povezuje i s povišenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, karcinoma, propadanja kognitivnih funkcija i prijeloma kostiju.

 

 

 

- vitamini B1, B2, B3, B6, B12 doprinose normalnoj funkciji živčanog sustava
- vitamin B2, B3, B5, B6, folna kiselina,  B12 doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti
- biotin doprinosi održanju normalne kose
- biotin i vitamini B3 i B2 doprinose održanju normalne kože
- folna kiselina doprinosi rastu tkiva majke tijekom trudnoće

 

Sastojci u 1 tableti (dnevna doza)                PU %

Vitamin B1

5 mg

454,5

Vitamin B2

5 mg

357,1

Vitamin B3

35 mg

219

Vitamin B6

6 mg

429

Vitamin B12

15 mcg

600

Folna kiselina

400 mcg

200

Inozitol 

30 mg

-

Pantotenska kiselina

15 mg

250

PABA  

15 mg

-

Kolin

 10 mg

-

Biotin

100 mcg

200

 

Šezdeset osoba sudjelovalo je u tromjesečnoj, dvostruko slijepoj, randomiziranoj, placebo kontroliranoj studiji u kojemu su ocijenili osobnost, zahtjevnost posla, raspoloženje i tjeskobu.

Nakon statistički kontrolirane individualne razlike u osobnosti i radnim zahtjevima, skupina koja je primala vitamine B kompleksa, pokazala je značajno nižu razinu osobnog napora te smanjenje konfuzije, depresivnog raspoloženja i bezvoljnosti nakon 12 tjedana.

Rezultati istraživanja su u skladu s dvije prethodne studije koje su ispitivale multivitaminske dodatke prehrani i osobno osjećanje, sugerirajući značajna smanjenja stresa na radnom mjestu nakon 90 dana uzimanja vitamina B kompleksa.

Izvor: Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental Volume 26, Issue 7,

pages 470–476

Pretražite naš web!

Kamo pripada ovaj proizvod?

DP - Vitamini i minerali

Mnogi od nas posežu za dodacima prehrani kako bi se osigurali od potencijalnih prehrambenih propusta ili sa željom da se zaštite od različitih bolesti. Vitaminski i mineralni pripravci predstavljaju osnovu dodataka prehrani, no ova se skupina iz dana u dan nadopunjuje novootkrivenim aktivnim tvarima podrijetlom iz hrane te biljnog svijeta.

Proizvodi na popustu za ožujak - više vrijednosti za Vaš novac

MUGETTO eau de toilette

MUGETTO eau de toilette

koncept: cvjetni

Šampon protiv opadanja kose

Šampon protiv opadanja kose

s ekstraktima korijena čička, zobi i pšenice

Propolisno biljni sprej s uljem eukaliptusa

Propolisno biljni sprej s uljem eukaliptusa

za desni i usnu šupljinu

Propolis

Propolis

tekući dodatak prehrani