Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

DP - Biljni dodaci prehrani

Cijena ovog proizvoda je trenutno snižena!

Artikl je uspješno dodan u košaricu!

RHODIOLA kompleks

pogodno i za vegane

rhodiola s vitaminima B1, B6, B12 i cinkom

Prodajna cijena: 8,80 €    13,70 €

Najniža cijena u 30 dana: 9,70 €



Kolekcija: Dodaci prehrani - Biljni

Šifra: 1427

Količina: 60 kapsula

Rodiola kompleks

Rodiola (Rhodiola rosea) je biljka žutih cvjetova koja raste u planinskim područjima Europe i Azije. Stoljećima je dio tradicionalne narodne medicine u različitim krajevima tog područja. Brojni su povijesni zapisi o primjeni ove biljke, a najčešće se koristi kao adaptogen, odnosno pripravak koji će pomoći tijelu da se prilagodi na stres te poboljša izdržljivost i snagu. Osim toga, nerijetko se koristi i kao ergogeno sredstvo, odnosno pripravak za bolju tjelesnu i mentalnu izvedbu.

Kemijski sastav i djelovanje rodiole

U podanku i korijenu rodiole nalazimo barem 140 različitih kemijskih spojeva, među kojima se posebno ističu rozavini i salidrozidi kojima se pripisuje blagotvorni učinak ove biljke. Naime, upravo ovim spojevima pripisuje se adaptogeno djelovanje, uključujući neuroprotektivno, kardioprotektivno, antidepresivno, anksiolitičko djelovanje te utjecaj na smanjenje umora, produljenje životnog vijeka i stimulaciju središnjeg živčanog sustava.

Crtice iz znanosti

Rodiola i stres

Istraživanja pokazuju kako uzimanje rodiole tijekom stresnog razdoblja može pomoći bolje se nositi sa stresnim situacijama. Osim toga, istraživanje objavljeno u časopisu Neuropsychiatric Disease and Treatment pokazalo je kako uzimanje rodiole može pomoći poboljšati simptome burnout sindroma. Znanstvenici napominju kako su rezultati bili vidljivi već u prvom tjednu uzimanja dodatka prehrani s rodiolom. 

Rodiola i kronični umor

Rezultati istraživanja objavljenog 2017. godine u časopisu Complementary Medicine Research pokazuju da uzimanje ekstrakta rodiole kod osoba sa simptomima kroničnog umora pozitivno utječe na simptome stresa, umora, raspoloženje i koncentraciju te poboljšava kvalitetu života. 

Rodiola i depresija

U istraživanju objavljenom u časopisu Phytomedicine uspoređivan je učinak uzimanja rodiole i sertralina, lijeka koji se koristi u terapiji depresije. Ukupno je sudjelovalo 56 osoba koje su dobivale ili ekstrakt rodiole u obliku dodatka prehrani, ili sertralin ili placebo. Rezultati su pokazali kako je uzimanje i rodiole i sertralina utjecalo na smanjenje simptoma depresije. Iako je sertralin imao bolji učinak na smanjenje simptoma depresije, u skupini koja je uzimala rodiolu zabilježen je manji broj nuspojava i bolja podnošljivost.

Rodiola, cink i vitamini B skupine – idealna kombinacija 

Cink je esencijalni mineral što znači da ga naše tijelo ne može proizvesti već ga je potrebno unositi putem hrane. U našem organizmu cink ima brojne zadaće. Osim nezamjenjive uloge u sintezi proteina i  genetskog materijala (DNK), diobi stanica, te stvaranju kostiju, integriteta kože, kose i noktiju, cink je neophodan za pravilan rast i razvoj, zdravlje imunosnog sustava i plodnost. Osim toga, cink doprinosi i normalnoj kognitivnoj funkciji. 

Vitamini B skupine također su esencijalne hranjive tvari.  Ovi dragocjeni nutrijenti prijeko su nam potrebni za svakodnevno funkcioniranje. Naime, bez njih naše tijelo ne bi bilo u stanju metabolizirati mikronutrijente, proizvesti energiju te pravilno funkcionirati u cijelosti. Osim toga, B – vitamini su nam neophodni za stvaranje krvnih stanica, pravilan rad jetre, prijenos živčanih signala te zdravu kožu i kosu. Kada govorimo o zdravlju živčanog sustava, u skupini B-vitamina posebno se ističu vitamini B1, B6 te B12. 

Vitamin B1 odnosno tiamin u organizmu je važan za dobivanje energije, a ujedno je njegov doprinos ključan za normalno funkcioniranje živčanog sustava, normalnu psihološku funkciju i normalnu funkciju srca. S obzirom da omogućuje provođenje biokemijskih koraka u svim procesima stvaranja energije, smatra se ključnim za dobru energetsku opskrbu organizma što je posebno važno za mozak i živčane stanice. Naime, stalna opskrba energijom je neophodna jer živčane stanice, posebno u mozgu, troše veliku količinu energije za održavanje vlastitih funkcija i sprečavaju prerano starenje, a same ne mogu skladištiti visokoenergetske spojeve. Osim toga, vitamin B1 sudjeluje u sintezi nekoliko vrsta neurotransmitera uključujući i serotonina tzv. hormona sreće. Normalnu psihološku funkciju snažno podupire i vitamin B6 koji je također, kao i vitamin B1, važan za sintezu serotonina, ali i dopamina te gama-aminomaslačne kiseline koja ima inhibicijski odnosno umirujući učinak na živčani sustav. Vitamin B12 je najveći i najsloženiji vitamin i ima mnogo uloga u ljudskom organizmu. Podržava normalnu funkciju živčanih stanica i potreban je za stvaranje crvenih krvnih stanica i sintezu DNK. Doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji, imunitetu te doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, a upravo zbog ovih odlika ključan je za osobe koje su pod pojačanim stresom.

Dodaci prehrani koji osim dobro istraženih vitamina i minerala, sadrže i ekstrakte provjerenih biljnih vrsta, posljednjih godina značajno dobivaju na popularnosti. Ekstrakt rodiole pruža brojne blagotvorne učinke na zdravlje, smatra se sigurnim za korištenje s minimalnim rizikom od nuspojava ako se uzima u preporučenim dozama.

Doc.dr.sc Darija Vranešić Bender

 

Literatura:

Cropley M, Banks AP, Boyle J. The Effects of Rhodiola rosea L. Extract on Anxiety, Stress, Cognition and Other Mood Symptoms. Phytother Res. 2015 Dec;29(12):1934-9. doi: 10.1002/ptr.5486. Epub 2015 Oct 27. PMID: 26502953.

Jun J. Mao, Sharon X. Xie, Jarcy Zee, Irene Soeller, Qing S. Li, Kenneth Rockwell, Jay D. Amsterdam,

Rhodiola rosea versus sertraline for major depressive disorder: A randomized placebo-controlled trial, Phytomedicine, Volume 22, Issue 3, 2015, Pages 394-399, ISSN 0944-7113, https://doi.org/10.1016/j.phymed.2015.01.010.

Kasper S, Dienel A. Multicenter, open-label, exploratory clinical trial with Rhodiola rosea extract in patients suffering from burnout symptoms. Neuropsychiatr Dis Treat. 2017 Mar 22;13:889-898. doi: 10.2147/NDT.S120113. PMID: 28367055; PMCID: PMC5370380.

Lekomtseva Y, Zhukova I, Wacker A. Rhodiola rosea in Subjects with Prolonged or Chronic Fatigue Symptoms: Results of an Open-Label Clinical Trial. Complement Med Res. 2017;24(1):46-52. doi: 10.1159/000457918. Epub 2017 Feb 17. PMID: 28219059.

 

 

 

 

 

Sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi (1 tableta):

 

% PU*

Ekstrakt korijena rodiole 

50 mg

-

Vitamin B1

25 mg

2272%

Vitamin B6

20 mg

1428%

Cink

15 mg

150%

Vitamin B12

25 mcg

1000% 

PU – dnevni preporučeni unos

Pretražite naš web!

Kamo pripada ovaj proizvod?

DP - Biljni dodaci prehrani

Mnogi od nas posežu za dodacima prehrani kako bi se osigurali od potencijalnih prehrambenih propusta ili sa željom da se zaštite od različitih bolesti. Vitaminski i mineralni pripravci predstavljaju osnovu dodataka prehrani, no ova se skupina iz dana u dan nadopunjuje novootkrivenim aktivnim tvarima podrijetlom iz hrane te biljnog svijeta.

Proizvodi na popustu za travanj - više vrijednosti za Vaš novac

Deo Green

Deo Green

 

VIOLETTA eau de parfum

VIOLETTA eau de parfum

koncept: floral

Multivision

Multivision

vitamini i minerali za zdravlje očiju

SLIM uljni losion

SLIM uljni losion

s kofeinom, vitaminom C, uljem marelice i gotu kolom