Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Kolekcija "Mastiana"

Artikl je uspješno dodan u košaricu!

Pyroval regenerator

protiv opadanja kose s medom, Boswellia serata i matičnom mliječi

Prodajna cijena: 7,80 € / 58,77 kn

                          39,00 €/l


Proizvod trenutno nije dostupan za narudžbu.

Kolekcija: Mastiana

Šifra: 1154

Količina: 200 ml

Snažna fomulacija bogata matičnom mliječi revitalizirajućeg i energetskog djelovanja, medom i boswellijom, zajedničkim djelovanjem vraća snagu i hrani slabu kosu sklonu ispadanju.

Ne sadrži: parabene, silikone, mineralna ulja, parafin, SLS/SLES, PEG, PPG, bojila.

Gubitak kose je normalna fiziološka pojava, muškarci normalno gube otprilike 40, a žene 70 vlasi kose na dan. U normalnim okolnostima, nova kosa izraste na mjestu gdje je stara otpala, međutim  fenomen opadanja kose postaje patološki ukoliko kosa koja normalno otpada nije zamijenjena novom, ili kada je zamijenjena, ali slabom I rijeđom kosom.  Gubitak kose ili alopecija  kod muškaraca i žena karakterizira pojačana aktivnost androgenih hormonai/ili smanjena dostupnost hranjivih tvari i kisika u folikulima kose. Razlog je u većini slučajeva nepoznat, a može biti posljedica genetskih čimbenika, autoimunog poremećaja, loše prehrane, intenzivnog stresa, kemoterapije, starenja, lokalne ili sistemske bolesti. Može se pojaviti i na brojnim područjima tijela, kao što su lice, trup, vlasište i udovi.

Uzroci gubitka kose mogu se grupirati u sljedeće kategorije:

Ćelavost tipična za muškarace I ćelavosti tipična za žene.

Ćelavost tipična za muškarace : Ova vrsta gubitka kose zahtijeva prisutnost metabolita muških ili ženskih hormona, npr. androgena. Ćelavost ženskog uzorka nije tako uobičajena kao ćelavost muškog uzorka, ali je u porastu. Ograničena je na kosu I to na dio koji se nalazi na vrhu glave, a potpuna ćelavost je rijetka kod ovakvog tipa.

U pokušaju da sačuvaju što više kose ili pokrenu rast nove, mnogi ljudi posežu za radikalnim metodama, tako je najprimijenjenije sredstvo u svijetu u borbi protiv opadanja kose minoksidil koji sa sobom nosi brojne  negativne nuspojave. Međutim, postoje brojna prirodna sredstva koja mogu značajno pomoći kod ovoga problema, a nemaju gotovo nikakvih nuspojava.

Boswellia serata

Boswellia, poznata i kao indijski tamjan, je biljni ekstrakt proizveden od stabla Boswellia serrata.

Smola proizvedena od ekstrakta Boswellia-e stoljećima se koristi u azijskoj i afričkoj narodnoj medicini. Smatra se da liječi kronične upalne bolesti kao i brojna druga zdravstvena stanja. Boswellia je dostupna u obliku smole, pilula ili kreme.

U Ayurvedi, Boswellia se koristila u liječenju artritisa i drugih upalnih stanja. Shallaki prah koristi se u raznim tradicionalnim ayurvedskim lijekovima za liječenje artritisa, proljeva, groznice, kožnih bolesti, kašlja, vaginalnog pražnjenja, gubitka kose, žutice i kao tonik za jetru.

Neka istraživanja pokazuju da bosvelinska kiselina (glavna aktivna komponenta) može spriječiti stvaranje leukotriena u tijelu- molelkule za koje znamo kako su jedan od glavnih uzroka nastanka upala u tijelu. Četiri kiseline u smoli Boswellia-e doprinose njenim protuupalnim svojstvima. Te kiseline inhibiraju 5-lipoksigenazu (5-LO), enzim koji proizvodi leukotriene. Smatra se da je acetil-11-keto-ß-bosvelinska kiselina (AKBA) najmoćnija od četiri bosvellinske kiseline. Međutim, druga istraživanja pokazuju kako su i druge kiseline u velikoj mjeri značajne za njezina protuupalna svojstva.

Boswellia se obično koristi u obliku eteričnog ulja za usporavanje (i u konačnici sprječavanje) gubitka kose, kao i za poticanje rasta kose ako se lokalno nanosi na vlasište. Sadrži vitamin E koji iznutra pomaže u njegovanju i jačanju kose.

Ulje također djeluje na inhibiranje tjelesne proizvodnje kemijskog spoja poznatog kao alfa 5-reduktaza, koji se pojavljuje kod muškaraca kada se testosteron blokira u porama ispod vlasišta. Testosteron reagira s folikulima kose i nastaje oblik reduktaze kao rezultat ove reakcije. Ta reduktaza začepljuje pore folikula kose i sprječava dovod važnih hranjivih tvari te sprječava oslobađanje prirodnih ulja koja održavaju kosu prirodno vlažnom. To znači da dlačice postaju slabije i s vremenom će se slomiti ili u potpunosti otpasti. Osim što njeguje i štiti vaše dlake, Boswellia također djeluje kao prirodni regenerator kada se koristi u tretmanu s vrućim uljem.

Ksimeninska kiselina

Ksimeninska kiselina je dvostrukonezasićena masna kiselina koja se nalazi u velikom broju biljnih vrsta kao što su Ximenia africana i Santalum album. Slično drugim polinezasićenim masnim kiselinama, ksimeninska kiselina smatra se prekursom ili stimulatorom biosinteze eikosanoida, što rezultira vaskulokinetičkim djelovanjem kod manjih arterija.  Sandalovina (Santalum album), koja sadrži nekoliko triglicerida laurinske te ksimeninska kiseline, istraživana je u cilju njezine primjene na kosi u odnosu na druga najčešće korištena prirodna ulja. Pokazalo se da ima zaštitni učinak kod oštećenja kose u postupcima njegovanja. Smanjujuje gubitak proteina iz kose kod oštećene i kod neoštećene kose, posebice kada se koristi kao regenerator prije pranja.

Ksimeninska kiselina i njeni esteri, ako se primjenjuju duže vrijeme, pokazuju dvostruko djelovanje na kožnoj razini: mikrovaskulokinetičku i antiseboroičku. Ova dva djelovanja kombinirana u istoj molekuli posebno su korisna za održavanje kože dobro prokrvljenom i istodobno suhom, zahvaljujući smanjenom izlučivanju sebuma. Etil ester ksimenske kiseline (i njegova vazoaktivna svojstva) patentiran je za liječenje i sprječavanje gubitka kose od strane Bombardelli i sur. (1997). Lokalna formula s ksimeninskom kiselinom, zajedno s nekoliko drugih prirodnih sastojaka, koristi se za modulaciju i obnavljanje kose. Masne kiseline, kao što su laurinska, miristinska i izomiristinska kiselina, pokazale su se kao snažni inhibitori vezivanja dihidrotestosterona za njegove receptore u folikuli kose. To im daje sposobnost da, ako se prikladno provode kroz epikutani sloj, mogu iskazati značajno antiandrogeno djelovanje. Zbog navedenoga ksimeninska kiselina posebno je korisna za poticanje rasta folikula dlake i održavanje kože nahranjenom zahvaljujući većoj opskrbi krvlju, a samim tim i hranjivim tvarima. Kao rezultat, nakon nekoliko dana liječenja, dolazi do izrazite promjene na koži, s povećanim brojem perfuziranih kapilara i odsutnosti peruti, folikuli dlaka su normalni i patentni, a proizvodnja sebuma je normalna.

Etilni ester ksimeninske kiseline povezan je i s mikro-vaskularnim kinetičkim svojstvima koja mogu biti korisna u liječenju celulitita i varikoznih vena.  Studije su također pokazale da visoko pročišćena ksimeninska kiselina povećava staničnu detoksikaciju te sposobnost antioksidacije u stanicama, dovodi do jačanja izvanstaničnog matriksa (ECM), povećava kožnu čvrstoću i poboljšava elastičnost kože. Kombinacija  ksimeninske kiseline i njezinih estera te laurinske, miristinske i izomistristinske kiseline posebno je pogodna za liječenje ranog gubitka kose i za poticanje ponovnog rasta kose.

Matična mliječ I med

Med je popularno prirodno sredstvo kod njege kose zbog brojnih dermatoloških dobrobiti koje pruža. Neke od najvećih dobrobiti meda u tu svrhu uključuju: poboljšanje rasta kose, povećani sjaj kose, smanjenje oštećenja I gubitka kose. Mehanizam pomoću kojega med pomaže zdravlju kose je promocija rasta I diobe zdravih stanica. Tako je jedan pregledni rad iz 2013. godine pokazao kako med može doveti do rasta epitelnih stanica kože. Ljudska glava je prepuna epitelnih stanica kože koje izgrađuju brojne folikule koji su izrazito važni za zdravlje kose te time indirektno omogućuju bolji I brži rast kose. Osim meda, matična mliječ je također izrazito važno prirodno sredstvo u borbi protiv opadanja kose. Bogata je vitaminom B5 koji je izrazito važan kod njenog normalnog rasta.

 

LITERATURA:

 

Siddigui M.Z. 2011. Boswellia Serrata, A Potential Antiinflammatory Agent: An Overview. Indian J Pharm Sci. 2011 May-Jun; 73(3): 255–261.

Chopra A, et al. (2000). Randomized double blind trial of an Ayurvedic plant derived formulation for treatment of rheumatoid arthritis. J Rheumatol. 2000 Jun;27(6):1365-72.

Natural Standard. (2010). Natural standard herb & supplement guide - e-book: An evidence-based reference. Maryland Heights, MO: Mosby.

Bombardelli, E., Guglielmini, G., Morazzoni, P., Curri, S. B., Polinelli, W. 1994. Microvasculokinetic activity of ximenynic acid ethyl ester. Fitoterapia, 65, 195. Bombardelli, E., Cristoni, A. and Morazzoni, P. "Combinations of vasoactive substances with fatty acids to prevent hair loss." U.S. Patent No. 5,665,335. 9 Sep. 1997.

Croft, K. D., Beilin, L. J., Ford, G. L. 1987. Differential inhibition of thromboxane B2 and leukotriene 84 biosynthesis by two naturally occurring acetylenic fatty acids. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Lipids and Lipid Metabolism, 921, 621-624. Glynn, K.M., Duvel, L.A, Flower, D.M. "Methods and compositions for modulating hair growth or regrowth". U.S. Patent Application 11/500,704.

. Dhanushka S, Hettiarachchi, Yandi L, Sonia J, Michael R B, John EDF and Bruce S, Assessment of western Australian sandalwood seeds for seed oil production. Australian Forestry, 2012; 75(4): 246 – 250.

Vasundhara et al. Assessment of indian sandal wood (santalum album l., ) seeds for seed oil production and fatty acid methyl esters. W. J. of Pharm. Re. 4(11)_ 1416-1425.

Maramaldi G, Giacomelli L, Meneghin M, Eggenhoffner R, Togni S. Effectiveness of a multi-component lotion in the control of hair loss. Esperienze Dermatol 2016;18:70-5

Yaghoobi R., Kazerouni A., Kazerouni O. 2013. Evidence for Clinical Use of Honey in Wound Healing as an Anti-bacterial, Anti-inflammatory Anti-oxidant and Anti-viral Agent: A Review. Jundishapur J Nat Pharm Prod. 8(3): 100–104.

 

Apiterapija u službi zdravlja kože

Apiterapija je pojam koji podrazumijeva korištenje raznih vrsta pčelinjih proizvoda kao prirodne pomoći kod različitih stanja, bolesti i bolova nastalih kao posljedice akutnih i kroničnih ozljeda. 

Ova vrsta alternativnog liječenja poznata je već tisućama godina. Zapisi o apiterapiji sežu do drevnog Egipta i Kine, a čak su i stari Grci i Rimljani koristili pčelinje proizvode za lijepu i zdravu kožu, te u medicinske svrhe. Posebno je zanimljiva činjenica da se u ovih starih civilizacija koristio i pčelinji otrov za liječenje bolova u zgobovima kod artritisa.

Osim oralnog uzimanja i direktnog ubrizgavanja u krvotok, apiterapija obuhvaća i topikalnu primjenu pčelinjih proizvoda. Iako je u apiterapiji dozvoljeno koristiti sve vrste proizvoda od pčela, za izravno korištenje na koži vrlo često se koriste med, propolis te matična mliječ.

Med

Med je gusta slatka, viskozna tekućina koja nastaje kao plod brižnog i mukotrpnog rada pčela radilica. S nutritivnog gledišta, med se najvećim dijelom sastoji od šećera, kao što su fruktoza, glukoza, maltoza i saharoza. Sadrži mali udio vitamina i minerala, ali zato predstavlja pravu malu riznicu antioksidansa. Kvalitetni med sadrži mnoge važne antioksidanse, poput fenola, enzima, flavonoida i organskih kiselina, a znanstvenici vjeruju kako kombinacija ovih spojeva medu pruža snažnu antioksidativnu moć.

Med je nezaobilazi sastojak proizvoda za svakodnevnu njegu kožu. Zbog jedinstvenog kemijskog sastava brojna istraživanja potvrdila su djelovanje meda na omekšavanje, vlaženje i umirivanje kože te regulaciju njene pH vrijednosti. Osim toga, med se pokazao djelotvornim i na usporavanje stvaranja bora, a zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima koristan je i kao sastojak za smanjenje crvenila kod akni.  

Nanošenje meda na rane i opekotine na koži prakticiralo se još u starom Egiptu, a primjenjuje se i u današnje vrijeme u različitim modernim kozmetičkim pripravcima i medicinskim proizvodima. 

Cochraneov sustavni pregled studija, koji je obuhvatio 26 istraživanja, pokazao je da se upravo primjena meda pokazala najučinkovitijom u cijeljenju inficiranih opekotina i rana. 

Med se pokazao korisnim i u liječenju dijabetičkog stopala, izrazito ozbiljne komplikacije koja može dovesti do amputacije stopala. Tako su rezultati jednog istraživanja objavljenog u časopisu Diabetes Research and Clinical Practice pokazali da je topikalnom primjenom meda kod dijabetičkog stopala u potpunosti izliječeno 43,3% čireva na stopalu.

Znanstvenici ovo blagotvorno djelovanje pripisuju antibakterijskim i protuupalnim svojstvima meda, ali i sposobnosti da njeguje okolno tkivo kože.

Osim toga, važno je spomenuti da med pokazuje i potencijalno djelovanje kod drugih problema s kožom, poput psorijaze, hemoroida i rana koje nastaju kao posljedice infekcije virusom herpesa.

Propolis

Kada pčele „pomiješaju“ biljni sok sa vlastitim izlučevinama i voskom, nastaje ljepljivi zelenkasto –smeđi proizvod kojeg one koriste za izgradnju svojih košnica, nama poznatiji kao propolis.

Tisućama godina propolis se koristi u razne medicinske svrhe. Stari Grci koristili su propolis za liječenje čireva, Asirci su ga stavljali na rane kako bi spriječili razvoj infekcije i ubrzali cijeljenje, a Egipćanima je koristio za balzamiranje mumija.

Zanimljivo je da kemijski sastav propolisa varira ovisno o geografskom području u kojem pčele obitavaju. Tako sa sigurnošću možemo znati da propolis iz Europe i primjerice, propolis iz Južne Amerike neće imati isti kemijski sastav. 

U propolisu je pronađeno preko 300 različitih spojeva, a većina ih pripada skupini polifenola, poznatih antioksidansa. Među njima se posebno ističe pinocembrin, flavonoid kojemu se pripisuje antimikrobno djelovanje. Zahvaljujući sadržaju mineralnih tvari poput magnezija, cinka i kalcija, te djelovanju na aktivnost poznatog antioksidativnog enzima superoksid dismutaze, propolis njeguje i hrani kožu, povećava prokrvljenost tkiva te potiče rast novih stanica kože.  Zbog navedenih svojstava  vrlo je poželjan sastojak kozmetičkih preparata za svakodnevnu njegu kože. 

Protuupalna i antimikrobna svojstva propolisa pokazala su se korisnima i u cijeljenju rana. Rezultati istraživanja objavljeni 2015. godine u časopisu Burns & Trauma potvrdili su da propolis može pomoći osobama s teškim opekotinama u bržem cijeljenju oštećenih dijelova kože. Otkriveno je da djeluje na način da ubrzava rast novih zdravih stanica.

Matična mliječ

Matična mliječ je proizvod žlijezda mladih pčela radilica guste konzistencije te kiselkastog i pomalo trpkog okusa. Ovaj „kraljevski“ pčelinji proizvod blijedožućkaste boje ima vrlo složeni kemijski sastav. Osim vode, proteina i ugljikohidrata, na koji otpada najveći udio, matična mliječ sadrži i lipide, minerale te vitamine B – kompleksa, ali i cijeli niz biološki aktivnih spojeva koji su odgovorni za blagotvorno djelovanje matične mliječi.

Prva asocijacija na matičnu mliječ uglavnom je vezana za njeno djelovanje na zdravlje imunosnog sustava, no pokazalo se da ona može biti korisna i u sklopu „anti-aging“ tretmana u njezi kože. Naime, istraživanja su dokazala da 10 – hidroksi 2 – decenska kiseline (10-HDA), nezasićena masna kiselina koja nije pronađena nigdje drugdje u prirodi osim u sastavu matične mliječi, igra jednu od važnih uloga u poticanju sinteze kolagena, proteina koji je velikim dijelom zaslužan za mladenačku svježinu kože.

Slično medu i propolisu, i matična mliječ se pokazala korisnom u liječenju rana. U jednom istraživanju čiji su rezultati objavljeni 2010. godine u časopisu  Nutrition Research and Practice proučavan je utjecaj topikalne primjene različitih koncentracija matične mliječi na cijeljenje rana. Na temelju dobivenih rezultata znanstvenici su utvrdili da matična mliječ utječe na povećanje migracije fibroblasta, stanica vezivnog tkiva koje proizvodi kolagen, te na promjenu razina različitih lipida uključenih u proces cijeljenja rana.

Tena Škunca, mag.nutr. / Vitaminoteka

Literatura:

Al-Waili NS, Saloom KS, Al-Waili TN, Al-Waili AN. The safety and efficacy of a mixture of honey, olive oil, and beeswax for the management of hemorrhoids and anal fissure: a pilot study. ScientificWorldJournal. 2006; 2;6:1998-2005.

Alam F, Islam A, Hua Gan S, Khalil I. Honey: A Potential Therapeutic Agent for Managing Diabetic Wounds. Evid Based Complement Alternat Med. 2014; 2014: 169130.

Fingleton J, Sheahan D, Corin A, Weatherall M, Beasley R. A randomised controlled trial of topical Kanuka honey for the treatment of psoriasis. JRSM Open. 2014; 5(3): 2042533313518913.

Hashemipour MA, Tavakolineghad Z, Arabzadeh SA, Iranmanesh Z, Nassab SA. Antiviral Activities of Honey, Royal Jelly, and Acyclovir Against HSV-1. Wounds. 2014;26(2):47-54.

Jull AB, Cullum N, Dumville JC, Westby MJ, Deshpande S, Walker N. Honey as a topical treatment for wounds. Cochrane Database Syst Rev. 2015; 6;(3):CD005083.

Kim J, Kim Y, Yun H, Park H, Kim SY, Lee KG, Han SM, Cho Y. Royal jelly enhances migration of human dermal fibroblasts and alters the levels of cholesterol and sphinganine in an in vitro wound healing model. Nutr Res Pract. 2010;4(5):362-8.

Koya-Miyata S, Okamoto I, Ushio S, Iwaki K, Ikeda M, Kurimoto M. Identification of a collagen production-promoting factor from an extract of royal jelly and its possible mechanism. Biosci Biotechnol Biochem. 2004;68(4):767-73.

Martinotti S, Ranzato E. Propolis: a new frontier for wound healing? Burns & Trauma. 2015;3:9; doi: 10.1186/s41038-015-0010-z.

Moghazy AM, Shams ME, Adly OA, Abbas AH, El-Badawy MA, Elsakka DM, Hassan SA, Abdelmohsen WS, Ali OS, Mohamed BA. The clinical and cost effectiveness of bee honey dressing in the treatment of diabetic foot ulcers. Diabetes Res Clin Pract.2010;89(3):276-81.

 

 

Pretražite naš web!

Kamo pripada ovaj proizvod?

Kolekcija "Mastiana"

Čovjeku je priroda podarila mnoge vrijedne darove za očuvanje dobrog zdravlja i ljepote. Propolis je jedan od najpoznatijih.

Dar je pčela, nevjerojatno snažnih antioksidativnih i anestetičnih učinaka, koji svojim djelovanjem protiv bakterija, virusa, gljivica i lišajeva izvrsno brine za naše opće zdravlje i zdravlje kože. Stoga je upravo propolis sastavni dio ove visoko kvalitetne kolekcije. Proizvodi Mastiana sadrže i mnoge najpoznatije ljekovite biljke: neven, kamilicu, kadulju, stolisnik.

Proizvodi na popustu za ožujak - više vrijednosti za Vaš novac

Krema za njegu ruku i noktiju s Q10

Krema za njegu ruku i noktiju s Q10

s uljem slatkog badema, uljem sjemena mrkve i koenzimom Q10

Gel za opuštanje

Gel za opuštanje

s hamamelisom i medom

Alga Mare for Men 2

Alga Mare for Men 2

eau de toilette

Intimate soft care sapun za intimnu njegu

Intimate soft care sapun za intimnu njegu

s glicerinom, kamilicom i aloe verom