Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Kolekcija "Mastiana"

Cijena ovog proizvoda je trenutno snižena!

Artikl je uspješno dodan u košaricu!

Pyroval šampon

protiv opadanja kose s medom, Boswellia serata i matičnom mliječi

Prodajna cijena: 39,00 kn 54,00 knKolekcija: Mastiana

Šifra: 1151

Količina: 200 ml

Snažna formulacija bogata hidratantnim medom, revitalizirajućom energizirajućom i hranjivom matičnom mliječi, Boswelliom seratom aktivno djeluje na jačanju, revitalizaciji i sprečavanju opadanja kose.

Ne sadrži: parabene, silikone, mineralna ulja, parafin, SLS/SLES, PEG, PPG, bojila.

Gubitak kose je normalna fiziološka pojava, muškarci normalno gube otprilike 40, a žene 70 vlasi kose na dan. U normalnim okolnostima, nova kosa izraste na mjestu gdje je stara otpala, međutim  fenomen opadanja kose postaje patološki ukoliko kosa koja normalno otpada nije zamijenjena novom, ili kada je zamijenjena, ali slabom I rijeđom kosom.  Gubitak kose ili alopecija  kod muškaraca i žena karakterizira pojačana aktivnost androgenih hormonai/ili smanjena dostupnost hranjivih tvari i kisika u folikulima kose. Razlog je u većini slučajeva nepoznat, a može biti posljedica genetskih čimbenika, autoimunog poremećaja, loše prehrane, intenzivnog stresa, kemoterapije, starenja, lokalne ili sistemske bolesti. Može se pojaviti i na brojnim područjima tijela, kao što su lice, trup, vlasište i udovi.

Uzroci gubitka kose mogu se grupirati u sljedeće kategorije:

Ćelavost tipična za muškarace I ćelavosti tipična za žene.

Ćelavost tipična za muškarace : Ova vrsta gubitka kose zahtijeva prisutnost metabolita muških ili ženskih hormona, npr. androgena. Ćelavost ženskog uzorka nije tako uobičajena kao ćelavost muškog uzorka, ali je u porastu. Ograničena je na kosu I to na dio koji se nalazi na vrhu glave, a potpuna ćelavost je rijetka kod ovakvog tipa.

U pokušaju da sačuvaju što više kose ili pokrenu rast nove, mnogi ljudi posežu za radikalnim metodama, tako je najprimijenjenije sredstvo u svijetu u borbi protiv opadanja kose minoksidil koji sa sobom nosi brojne  negativne nuspojave. Međutim, postoje brojna prirodna sredstva koja mogu značajno pomoći kod ovoga problema, a nemaju gotovo nikakvih nuspojava.

Boswellia serata

Boswellia, poznata i kao indijski tamjan, je biljni ekstrakt proizveden od stabla Boswellia serrata.

Smola proizvedena od ekstrakta Boswellia-e stoljećima se koristi u azijskoj i afričkoj narodnoj medicini. Smatra se da liječi kronične upalne bolesti kao i brojna druga zdravstvena stanja. Boswellia je dostupna u obliku smole, pilula ili kreme.

U Ayurvedi, Boswellia se koristila u liječenju artritisa i drugih upalnih stanja. Shallaki prah koristi se u raznim tradicionalnim ayurvedskim lijekovima za liječenje artritisa, proljeva, groznice, kožnih bolesti, kašlja, vaginalnog pražnjenja, gubitka kose, žutice i kao tonik za jetru.

Neka istraživanja pokazuju da bosvelinska kiselina (glavna aktivna komponenta) može spriječiti stvaranje leukotriena u tijelu- molelkule za koje znamo kako su jedan od glavnih uzroka nastanka upala u tijelu. Četiri kiseline u smoli Boswellia-e doprinose njenim protuupalnim svojstvima. Te kiseline inhibiraju 5-lipoksigenazu (5-LO), enzim koji proizvodi leukotriene. Smatra se da je acetil-11-keto-ß-bosvelinska kiselina (AKBA) najmoćnija od četiri bosvellinske kiseline. Međutim, druga istraživanja pokazuju kako su i druge kiseline u velikoj mjeri značajne za njezina protuupalna svojstva.

Boswellia se obično koristi u obliku eteričnog ulja za usporavanje (i u konačnici sprječavanje) gubitka kose, kao i za poticanje rasta kose ako se lokalno nanosi na vlasište. Sadrži vitamin E koji iznutra pomaže u njegovanju i jačanju kose.

Ulje također djeluje na inhibiranje tjelesne proizvodnje kemijskog spoja poznatog kao alfa 5-reduktaza, koji se pojavljuje kod muškaraca kada se testosteron blokira u porama ispod vlasišta. Testosteron reagira s folikulima kose i nastaje oblik reduktaze kao rezultat ove reakcije. Ta reduktaza začepljuje pore folikula kose i sprječava dovod važnih hranjivih tvari te sprječava oslobađanje prirodnih ulja koja održavaju kosu prirodno vlažnom. To znači da dlačice postaju slabije i s vremenom će se slomiti ili u potpunosti otpasti. Osim što njeguje i štiti vaše dlake, Boswellia također djeluje kao prirodni regenerator kada se koristi u tretmanu s vrućim uljem.

Ksimeninska kiselina

Ksimeninska kiselina je dvostrukonezasićena masna kiselina koja se nalazi u velikom broju biljnih vrsta kao što su Ximenia africana i Santalum album. Slično drugim polinezasićenim masnim kiselinama, ksimeninska kiselina smatra se prekursom ili stimulatorom biosinteze eikosanoida, što rezultira vaskulokinetičkim djelovanjem kod manjih arterija.  Sandalovina (Santalum album), koja sadrži nekoliko triglicerida laurinske te ksimeninska kiseline, istraživana je u cilju njezine primjene na kosi u odnosu na druga najčešće korištena prirodna ulja. Pokazalo se da ima zaštitni učinak kod oštećenja kose u postupcima njegovanja. Smanjujuje gubitak proteina iz kose kod oštećene i kod neoštećene kose, posebice kada se koristi kao regenerator prije pranja.

Ksimeninska kiselina i njeni esteri, ako se primjenjuju duže vrijeme, pokazuju dvostruko djelovanje na kožnoj razini: mikrovaskulokinetičku i antiseboroičku. Ova dva djelovanja kombinirana u istoj molekuli posebno su korisna za održavanje kože dobro prokrvljenom i istodobno suhom, zahvaljujući smanjenom izlučivanju sebuma. Etil ester ksimenske kiseline (i njegova vazoaktivna svojstva) patentiran je za liječenje i sprječavanje gubitka kose od strane Bombardelli i sur. (1997). Lokalna formula s ksimeninskom kiselinom, zajedno s nekoliko drugih prirodnih sastojaka, koristi se za modulaciju i obnavljanje kose. Masne kiseline, kao što su laurinska, miristinska i izomiristinska kiselina, pokazale su se kao snažni inhibitori vezivanja dihidrotestosterona za njegove receptore u folikuli kose. To im daje sposobnost da, ako se prikladno provode kroz epikutani sloj, mogu iskazati značajno antiandrogeno djelovanje. Zbog navedenoga ksimeninska kiselina posebno je korisna za poticanje rasta folikula dlake i održavanje kože nahranjenom zahvaljujući većoj opskrbi krvlju, a samim tim i hranjivim tvarima. Kao rezultat, nakon nekoliko dana liječenja, dolazi do izrazite promjene na koži, s povećanim brojem perfuziranih kapilara i odsutnosti peruti, folikuli dlaka su normalni i patentni, a proizvodnja sebuma je normalna.

Etilni ester ksimeninske kiseline povezan je i s mikro-vaskularnim kinetičkim svojstvima koja mogu biti korisna u liječenju celulitita i varikoznih vena.  Studije su također pokazale da visoko pročišćena ksimeninska kiselina povećava staničnu detoksikaciju te sposobnost antioksidacije u stanicama, dovodi do jačanja izvanstaničnog matriksa (ECM), povećava kožnu čvrstoću i poboljšava elastičnost kože. Kombinacija  ksimeninske kiseline i njezinih estera te laurinske, miristinske i izomistristinske kiseline posebno je pogodna za liječenje ranog gubitka kose i za poticanje ponovnog rasta kose.

Matična mliječ I med

Med je popularno prirodno sredstvo kod njege kose zbog brojnih dermatoloških dobrobiti koje pruža. Neke od najvećih dobrobiti meda u tu svrhu uključuju: poboljšanje rasta kose, povećani sjaj kose, smanjenje oštećenja I gubitka kose. Mehanizam pomoću kojega med pomaže zdravlju kose je promocija rasta I diobe zdravih stanica. Tako je jedan pregledni rad iz 2013. godine pokazao kako med može doveti do rasta epitelnih stanica kože. Ljudska glava je prepuna epitelnih stanica kože koje izgrađuju brojne folikule koji su izrazito važni za zdravlje kose te time indirektno omogućuju bolji I brži rast kose. Osim meda, matična mliječ je također izrazito važno prirodno sredstvo u borbi protiv opadanja kose. Bogata je vitaminom B5 koji je izrazito važan kod njenog normalnog rasta.

 

LITERATURA:

 

Siddigui M.Z. 2011. Boswellia Serrata, A Potential Antiinflammatory Agent: An Overview. Indian J Pharm Sci. 2011 May-Jun; 73(3): 255–261.

Chopra A, et al. (2000). Randomized double blind trial of an Ayurvedic plant derived formulation for treatment of rheumatoid arthritis. J Rheumatol. 2000 Jun;27(6):1365-72.

Natural Standard. (2010). Natural standard herb & supplement guide - e-book: An evidence-based reference. Maryland Heights, MO: Mosby.

Bombardelli, E., Guglielmini, G., Morazzoni, P., Curri, S. B., Polinelli, W. 1994. Microvasculokinetic activity of ximenynic acid ethyl ester. Fitoterapia, 65, 195. Bombardelli, E., Cristoni, A. and Morazzoni, P. "Combinations of vasoactive substances with fatty acids to prevent hair loss." U.S. Patent No. 5,665,335. 9 Sep. 1997.

Croft, K. D., Beilin, L. J., Ford, G. L. 1987. Differential inhibition of thromboxane B2 and leukotriene 84 biosynthesis by two naturally occurring acetylenic fatty acids. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Lipids and Lipid Metabolism, 921, 621-624. Glynn, K.M., Duvel, L.A, Flower, D.M. "Methods and compositions for modulating hair growth or regrowth". U.S. Patent Application 11/500,704.

. Dhanushka S, Hettiarachchi, Yandi L, Sonia J, Michael R B, John EDF and Bruce S, Assessment of western Australian sandalwood seeds for seed oil production. Australian Forestry, 2012; 75(4): 246 – 250.

Vasundhara et al. Assessment of indian sandal wood (santalum album l., ) seeds for seed oil production and fatty acid methyl esters. W. J. of Pharm. Re. 4(11)_ 1416-1425.

Maramaldi G, Giacomelli L, Meneghin M, Eggenhoffner R, Togni S. Effectiveness of a multi-component lotion in the control of hair loss. Esperienze Dermatol 2016;18:70-5

Yaghoobi R., Kazerouni A., Kazerouni O. 2013. Evidence for Clinical Use of Honey in Wound Healing as an Anti-bacterial, Anti-inflammatory Anti-oxidant and Anti-viral Agent: A Review. Jundishapur J Nat Pharm Prod. 8(3): 100–104.

 

Pretražite naš web!

Kamo pripada ovaj proizvod?

Kolekcija "Mastiana"

Čovjeku je priroda podarila mnoge vrijedne darove za očuvanje dobrog zdravlja i ljepote. Propolis je jedan od najpoznatijih.

Dar je pčela, nevjerojatno snažnih antioksidativnih i anestetičnih učinaka, koji svojim djelovanjem protiv bakterija, virusa, gljivica i lišajeva izvrsno brine za naše opće zdravlje i zdravlje kože. Stoga je upravo propolis sastavni dio ove visoko kvalitetne kolekcije. Proizvodi Mastiana sadrže i mnoge najpoznatije ljekovite biljke: neven, kamilicu, kadulju, stolisnik.

Proizvodi na popustu za listopad - više vrijednosti za Vaš novac

Aloe vera hydra tekući sapun za ruke

Aloe vera hydra tekući sapun za ruke

za osjetljivu kožu

EyeShadow Pen, gleam peach

EyeShadow Pen, gleam peach

vodootporno sjenilo u olovci

Matična mliječ

Matična mliječ

ekstrakt

Koenzim Q10, 30 mg

Koenzim Q10, 30 mg