Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Vitamin E

Vitamin E

Vitamin E

Vitamin E je naziv za skupinu tokoferola i tokotrienola, ukupno 8 različitih molekula, topljivih u mastima. A-tokoferol je biološki najaktivniji oblik vitamina E te ukoliko nije drugačije naznačeno, naziv „Vitamin E“ odnosi se upravo na taj oblik. Najbolji izvor vitamina E su pšenične klice, ali nalazi se i u orašastim plodovima te zelenom lisnatom povrću. Vitamin E djeluje kao jak antioksidans, tj. zaustavlja proizvodnju slobodnih radikala nastalih oksidacijom masti. Upravo zbog antioksidativnog djelovanja smatra se da ima ulogu kod sprječavanja razvoja raznih kroničnih bolesti.

Vitamin E u obliku dodatka prehrani, gotovo uvijek se pojavljuje u obliku ?-tokoferola te je jedan od prva dva antioksidansa koja su se počela primjenjivati kao dodaci prehrani (drugi antioksidans je vitamin C)

VITAMIN E KAO DODATAK PREHRANI

Pojmovi „prirodni“ i „sintetski“ vitamin E označavaju razliku u izvoru dobivanja vitamina, a čini se da su legitimni i u smislu određivanja razlika u njihovoj strukturi, a samim time i djelovanju. Sintetički ?-tokoferol (all-rac-?-tocopherol ili dl-?-tocopherol) često je smjesa svih izomera ?–tokoferola, dok se vitamin E, koji se prirodno nalazi u hrani, pojavljuje samo kao jedan, najaktivniji, izomer. Pola izomera ?-tokoferola u sintetičkom ?-tokoferolu ne može se iskoristiti, što znači da je njegova biološka dostupnost puno manja od prirodnog ?-tokoferola. Sintetički vitamin E ima 50% manju biodostupnost u tijelu u usporedbi s prirodnim, a kada se uspoređuje njihova tjelesna retencija, čini se kako se sintetički oblik puno brže eliminira iz tijela nego prirodni. Sve zajedno znači da je prirodni vitamin E puno iskoristiviji u našem organizmu nego sintetički oblik.

MEHANIZAM DJELOVANJA

Sprječavanje oksidativnog stresa

Njegova glavna funkcija jest sprječavanje oksidativnog stresa. Bez vitamina E, stanične membrane, aktivna mjesta enzima i DNA ne bi bili zaštićeni od oštećenja slobodnim radikalima. Slobodni radikali u tijelu se stvaraju tijekom normalnog metabolizma i pri izlaganju okolišnim čimbenicima kao što su dim cigarete ili zagađivači. Tijekom normalnog metabolizma stvara se širok raspon reaktivnih kisikovih vrsta (eng. Reactive Oxygen Species, ROS) i reaktivnih dušikovih vrsta (eng. Reactive Nitrogen Species, RNS). Polinezasićene masne kiseline u staničnim membranama su posebno osjetljive na oštećenja slobodnim radikalima. Reakcijom slobodnog radikala i polinezasićene masne kiseline nastaje lipoperoksil slobodni radikal koji napada susjedne molekule polinezasićenih masnih kiselina i time započinje lančanu reakciju sa štetnim posljedicama u membranskoj strukturi. Ovaj proces se naziva lipidna peroksidacija. Vitamin E sprječava, odnosno zaustavlja lipidnu peroksidaciju i pretvara slobodne radikale u neaktivne oblike. Dakle, vitamin E može spriječiti započinjanje lipidne peroksidacije “hvatajući” slobodne radikale i može prekinuti lanac lipidne peroksidacije uklanjanjem peroksil i alkoksil radikala. Kada molekula ?-tokoferola neutralizira slobodni radikal, mijenja se na taj način da gubi svoje antioksidativno svojstvo. Međutim, drugi antioksidansi, kao vitamin C, regeneriraju antioksidativno svojstvo ?-tokoferola. Pokazalo se da jedna molekula vitamina E može zaštititi 100 ili više molekula polinezasićenih masnih kiselina od oksidativnih oštećenja.

Poticanje rada imunološkog sustava

Vitamin E utječe na imunološki sustav tako što potiče stvaranje antitijela, utječe na djelovanje raznih molekula i enzima imunološkog sustava, štiti timus i bijela krvna zrnca od oštećenja i posjeduje mitogena svojstva, neovisno o antioksidacijskom svojstvu vitamina E. Također, sudjeluje i u procesu otpuštanja arahidonske kiseline iz membrana, a njena stanična dostupnost je ključna za imunološki odgovor makrofaga.

A-tokoferol inhibira otpuštanje interleukina-1 (IL-1) iz stanica inhibicijom 5-lipoksigenaze i također inhibira mnoge procese tijekom upala: adheziju monocita na endotelne stanice, proizvodnju monocitnog kemotaktičnog proteina 1 i interleukina-8 (IL-8) u endotelnim stanicama aorte i proliferaciju stanica glatkih mišića potaknutu LDL-om. Također, smanjuje

oksidativni stres koji pridonosi HIV patogenezi, no i patogenezi drugih virusnih infekcija.  Poticanjem rada imunološkog sustava, vitamin E može imati ulogu i u sprječavanju razvoja raznih oblika tumora.

DOBROBITI SUPLEMENTACIJE  VITAMINA E

Vitamin E utječe na imunološki sustav tako što potiče stvaranje antitijela, utječe na djelovanje raznih molekula i enzima imunološkog sustava, štiti timus i bijela krvna zrnca od oštećenja i posjeduje mitogena svojstva, neovisno o antioksidacijskom svojstvu vitamina E. Također, sudjeluje i u procesu otpuštanja arahidonske kiseline iz membrana, a njena stanična dostupnost je ključna za imunološki odgovor makrofaga.

A-tokoferol inhibira otpuštanje interleukina-1 (IL-1) iz stanica inhibicijom 5-lipoksigenaze i također inhibira mnoge procese tijekom upala: adheziju monocita na endotelne stanice, proizvodnju monocitnog kemotaktičnog proteina 1 i interleukina-8 (IL-8) u endotelnim stanicama aorte i proliferaciju stanica glatkih mišića potaknutu LDL-om. Također, smanjuje

oksidativni stres koji pridonosi HIV patogenezi, no i patogenezi drugih virusnih infekcija.  Poticanjem rada imunološkog sustava, vitamin E može imati ulogu i u sprječavanju razvoja raznih oblika tumora.

Velika većina dobrobiti vitamina E dolazi od sprječavanja ili eliminacije njegovog deficita u organizmu. Iako su deficiti vitamina E izrazito rijetki, mogu nastupiti kod ljudi koji imaju određenih genetičkih poremećaja, kod prerano rođene djece s niskom porođajnom masom te kod ljudi s izrazito nekvalitetnom i/ili restriktivnom prehranom.

Iako većina dobrobiti dolazi od eliminacije deficita, postoje određene situacije u kojima suplementacija vitamina E može dovesti do dodatnih benefita za naš organizam.

Vitamin E posebice pomaže ljudima koji imaju veće okolišne i/ili životne rizične faktore kod kojih dolazi do značajnog povećanja količine slobodnih radikala:

• Pušenje

• Konzumacija alkohola

• Često izlaganje zagađenom zraku

• Visoka izloženost UV zrakama od sunca

 

Kognitivne bolesti

Čini se da vitamin E ima zaštitnu ulogu kod raznih kognitivnih oboljenja, posebice pada kognitivnih sposobnosti kod starije populacije - kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest. Mozak je posebno osjetljiv na oksidativni stres, za kojeg se smatra da je uzrok mnogih neurodegenerativnih bolesti, kao što je Alzheimerova bolest. Općenito se smatra da vitamin E može usporiti pogoršanje bolesti (gubitak pamćenja), međutim on ne sprječava napredak bolesti. Također, istraživanja pokazuju da se slobodni radikali stvaraju tijekom razgradnje dopamina i lijekova koji se koriste u liječenju Parkinsonove bolesti, pa vitamin E, kao jak antioksidans; može pomoći u sprječavanju dodatnih  oštećenja  stanica kod oboljelih od te bolesti. Vitamin E se također povezuje sa ostvarivanjem boljih rezultata na testovima kognitivnih sposobnosti.

 

Kardiovaskularne bolesti

Oksidativna promjena LDL-kolesterola može uzrokovati aterosklerozu i srčane udare. Vitamin E sprječava ili odgađa razvoj tih bolesti tako što ograničava oksidaciju LDL-kolesterola te utječe na smanjenje stvaranja krvnih ugrušaka koji uzrokuju srčani udar. Svojstvo vitamina E da smanjuje grušanje krvi i povećava oksigenaciju tkiva povoljno utječe na smanjenje simptoma kardiovaskularnih bolesti kao što je angina pectoris i intermitentna klaudikacija te kongenitalnih i reumatskih bolesti srca. Istraživanja pokazuju smanjen rizik od bolesti srca pri unosu vitamina E  (?-tokoferola) od najmanje 100 IU dnevno. Također, istraživanja pokazuju da je kod žena koje uzimaju vitamin E (600 IU) smanjen rizik od venskog tromboembolizma i plućnog embolizma. Također, dokazano je da vitamin E, u dozama od 800 IU, značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti (srčanih udara) u kroničnih bubrežnih bolesnika.

Razni oblici tumora

Zbog antioksidativnog djelovanja vitamina E, vjeruje se da vitamin E može spriječiti nastanak određenih vrsta tumora. Stanice raka se razmnožavaju brzo te su otporne na programiranu staničnu smrt (apoptozu). Vitamin E djeluje protiv raka na više načina: ubija stanice raka, pojačava djelovanje lijekova koji se koriste u kemoterapiji, smanjuje njihovo štetno djelovanje te ojačava imunosni sustav, a također može spriječiti nastanak nitrozamina, koji su izrazito kancerogeni. U ovom pogledu, vitamin E je posebice koristan kod raka mokraćnog mjehura. Unos 200 IU vitamina E tijekom više od 10 godina dovelo je do značajno niže pojavnosti raka, ali i prevencije smrti kod već oboljelih.

DARIJA VRANEŠIĆ BENDER doc.dr.sc.

 

 

Literatura:

Allard, J.P., Aghdassi, E., Chau, J., Tam, C., Kovacs, C.M., Salit, I.E., Walmsley, S.L. Effects of vitamin E and C supplementation on oxidative stress and viral load in HIV-infected subjects. AIDS. 1998; 12(1653-1659).

Brigelius-Flohé, R., Kelly, F.J., Salonen, J.T., Neuzil, J., Zingg, J., Azzi, A. The European perspective on vitamin E: current knowledge and future research. Am. J. Clin. Nutr. 2002; 76(703–716).

Brigelius-Flohe, R., Traber, M.G. Vitamin E: function and metabolism. FASEB J. 1998; 3(1145–1155).

Han S.N., Zingg J.M., Meydani S.N., Meydani M., Azzi A. Differential effects of natural and synthetic vitamin E on gene transcription in murine T lymphocytes. Arch Biochem Biophys. 2010; 1(49-55).

Hui, Y.H. Encyclopedia of food science and technology. John Wiley and sons, Inc., New York. (1991)

Jacobs EJ, Henion AK, Briggs PJ, et al. Vitamin C and vitamin E supplement use and bladder cancer mortality in a large cohort of US men and women. Am J Epidemiol. 2002; 156(1002-10).

Jiang, Q., Christen, S., Shigenaga, M.K., Ames, B.N. ?-tocopherol, the major form of vitamin E in the US diet, deserves more attention. Am. J. Clin. Nutr. 2001; 74(714-722).

Lonn, E., Bosch, J., Yusuf, S., Sheridan, P., Pogue, J., Arnold, J.M. i sur. Effects of long-term vitamin E supplementation on cardiovascular events and cancer: a randomized controlled trial. JAMA. 2005; 293(1338-1347).

Macrae, R., Robinson, R.K., Sadler, M.J. Encyclopaedia of food science, food technology and nutrition. Academic Press, London. (1993)

Morris, M.C., Evand, D.A., Bienias, J.L., Tangney, C.C., Wilson, R.S. Vitamin E and cognitive decline in older persons. Arch. Neurol. 2002; 59(1125-1132).

tampfer, M.J., Hennekens, C.H., Manson, J.E., Colditz, G.A., Rosner, B., Willett, W.C. Vitamin E consumption and the risk of coronary disease in women. N. Engl. J. Med. 1993; 328(1444-1449).

Traber, M.G., Atkinson, J. Vitamin E, Antioxidant and Nothing More. Free Radic. Biol. Med. 2007; 43(4–15).

Traber M.G., Elsner A., Brigelius-Flohe R. Synthetic as compared with natural vitamin E is preferentially excreted as alpha-CEHC in human urine: studies using deuterated alpha-tocopheryl acetates. FEBS Lett. 1998; 437(1-2).

Traber, M.G. Heart disease and single-vitamin supplementation. Am. J. Clin. Nutr. 2007; 85(293-299).

Wefers, H.,  Sies, H. The protection by ascorbate and glutathione against microsomal lipid peroxidation – is dependent on vitamin E. Eur. J. Biochem. 1998; 174(353-357).

Proizvodi na popustu za studeni - više vrijednosti za Vaš novac

Dermo protect

Dermo protect

s uljem boražine, rodiolom i peptidima

Lift krema protiv bora oko očiju

Lift krema protiv bora oko očiju

za sve tipove kože

Deo Fresh Mineral roll on

Deo Fresh Mineral roll on

obogaćen mineralnim solima, eteričnim uljem kadulje, aloe verom, vitaminom E

B kompleks

B kompleks

za podizanje razine energije